Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 17:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dyskryminacja w XLT
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 19:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Od miesiąca jestem bardzo szczęśliwym uzytkownikiem tego sprzetu :) Spisuje sie naprawdę świetnie - nie spodziewałem się przy jego kupnie że aż tak mi przypadnie do gustu. Mam jednak kilka pytań do uzytkowników którzy mają większe doświadczenie z tym sprzetem:
1. Ustawiłem sobie juz praktycznie wszystkie parametry we własnym programie tak żeby piszczałka działała najbardziej optymalnie dla mnie z wyjatkiem w sumie najwazniejszego - dyskryminacji. Chodze na ustawieniach z programu MONETY I BIUZUTERIA. Program ten odrzuca wąski zakres numerów VDI od +0 do +7. Co on w tym zakresie odrzuca? I czy opłaca się jednak zaakceptować ten zakres??? Szukam wyłącznie drobnicy!
2. Chodzi mi o tryb MIX. W instrukcji troszke niejasno jest wyjaśnione jak dla mnie, jak go używać żeby być zadowolonym... Próbowałem go włączać kilka razy ale zaraz wyłączałem bo praktycznie cały czas wykrywacz piszczał - tereny na których go testowałem nie były zasmiecone, więc może po prostu ja jeszcze coś musze ustawić, tylko co??? I jeszcze taka jedna nieścisłość kórej nie moge rozwikłac dzięki instrukcji. Czy kiedy chodzę na programie własnym i włącze ten tryb to po prostu do tego mojego własnego programu z dyskryminacją włącza się kanał statyczny; czy może oba tryby: dynamiczy i statyczny wykrywacz ładuje sobie z jakiejś pamięci wewnętrznej? Pytam o to bo ustawień trybu MIX nie ma w instrukcji (tak jak pozostałych programów fabrycznych) a jak przełącze na MIX z programu własnego moje ustawienia kanału z dyskryminacją zmieniają się.
Z góry dziękuje za pomoc bardziej doświadczonych kolegów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 23:36 
Generał Broni
Generał Broni

@qczer
Nie będę filozofował bo sam wiem niewiele ale troszkę jednak eksperymentowałem.
Wiem natomiast że program Jewerly&Coin nie jest mądrym wyborem jeżeli chodzi o nasze kolorki i lepiej zaczynać zabawę z Jewerly&Beach plus lekki tunning na DC i AC oraz akceptować nawet do -20.
Wymieniony przez ciebie program odrzuca 2 zakresy (a nie tylko wąski zakres) 0 - +7 oraz -31 - -95.
Z moich doświadczeń nie mogę jednoznacznie powiedzieć co odrzuca w zakresie 0 - +7 ale słyszałem że trafia się tutaj np.biżuterię a na -7-12 nawet białe złoto - powtarzam to tylko opinie innych userów.Uważam że zaakceptować nie zaszkodzi i na pewno nie nakopiesz stali czy innego dziadostwa a może stracić cenne znalezisko.
Jak na kolorek to polecam potestować programy - słowo klucz 'Cichy Wielbiciel' oraz 'Monetka'.
Możliwe że którychś z w/w przypadnie ci go gustu i po dostosowaniu do swoich potrzeb będziesz ich używał.
W temacie MIXów głosu nie zabieram.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 23:47 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

qczer poczytaj sobie na forum proscana , tam wszystko jest wytlumaczone ,nawet lopatologicznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dyskryminacja w XLT
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 20:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

qczer napisał(a):
Od miesiąca jestem bardzo szczęśliwym uzytkownikiem tego sprzetu :) Spisuje sie naprawdę świetnie - nie spodziewałem się przy jego kupnie że aż tak mi przypadnie do gustu. Mam jednak kilka pytań do uzytkowników którzy mają większe doświadczenie z tym sprzetem:
1. .... Program ten odrzuca wąski zakres numerów VDI od +0 do +7. Co on w tym zakresie odrzuca? I czy opłaca się jednak zaakceptować ten zakres??? Szukam wyłącznie drobnicy!

Masz szanse nie znaleźć: niektórych denarków jagiellońskich (u mnie: 4 - 17 VDI), półgroszy Olbrachta (u mnie 6 - 13 VDI), drobnego złota i przypuszczam, że wielu innych rzeczy (w tym cienkich sreberek starszych niz Zygmunt Stary). Oczywiście podane odczyty VDI niekoniecznie musza być powtarzalne, bo wiadomo wpływa gleba, aura, stan skorodowania domniemanego znaleziska. Ot po prostu podałem Ci przykładowo na jakich odczytach co znalazłem .
qczer napisał(a):
2. Chodzi mi o tryb MIX. W instrukcji troszke niejasno jest wyjaśnione jak dla mnie, jak go używać żeby być zadowolonym... Próbowałem go włączać kilka razy ale zaraz wyłączałem bo praktycznie cały czas wykrywacz piszczał - tereny na których go testowałem nie były zasmiecone

Kiedyś czytywało się, że do MIXED Mode trzeba się przyzwyczaić. Ja nie wiem, może jestem jakiś "felerny" ale mi ten tryb pracy odpowiadał od samego początku, żadne AUDIO MODE czy SILENT SEARCH tylko MIX.
Skoro Ci wariuje w tym trybie to na dzień dobry sprawdź jak wysoko jest ustawiony PREAMP GAIN i czułość w trybie dynamicznym ( AC Sensivity). Zjedź z preampem na minimum, a czułość ustaw sobie na początek gdzieś na 65 - 70. Zrób poprawne zestrojenie do gruntu w NA PEWNO CZYSTYM TERENIE. Powinieneś mieć spokój w słuchawkach. I wówczas metodą prób i błedów zacznij podciągać (na początek) PREAMP GAIN w górę. Ja co prawda z XLT nie biegam, ale obsługowo w dużej mierze jest on zblizony do SPECTRUMA. Przy szukaniu na prawdę drobnych monet (denarki) czy głebszych cienkich sreberek istotniejszy jest wyższy PREAMP GAIN niż wysoka czułość AC.
Innymi słowy musisz nabrać doświadczenia z przynajmniej tymi dwiema nastawami - warto osiągnąć jakiś przyzwoity poziom PREAMP GAIN i potem metodą prób i błędów podciągać sobie czułość AC.

I coś co na "szalonego MIXa" wpływu nie ma czyli zakres dyskryminacji. Ja chodzę na VDI +2 - 94 Accept, reszta Reject.
Ale są tacy co akceptują od -10 VDI.
Jeśli sprzęt jest nowy to raczej mało prawdopodobne aby miał wady - stawiam na błędy obsługi :skromny

pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2008, 00:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam!
Dzięki panowie!
Idel własnie o taką odpowiedź mi chodziło - czy coś konkretnego na tym zakresie może się trafić (chodziło mi o praktyczne doświadczenia). O zakres -95 do -31 nie pytałem bo uznałem, że to po prostu zakres w którym piszczałka widzi tylko złom, ale może jednak sie mylę i warto zejśc jeszcze z akceptacją troszke poniżej -31?
Co do MIXa to jeszcze popróbuje, może uda mi się wrescie z niego skożystać.
Pzdr i jeszcze raz dziękuje!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]