Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 04:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2008, 21:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Z przykrością muszę stwierdzić, że cewka zwana "snajperką" dla przeciętnego użytkownika jest raczej nieprzydatna. Odniosłem wrażenie, że w nawet mocno zaśmieconym "normalnym" terenie lepsza jest duża cewka DD 7,5 kHz 10,5". Podejrzewam, że snajperka może się sprawdzić tylko i wyłącznie w momencie gdy ktoś współpracuje z archeologami lub przeszukuje ziemię "miejską poarcheologiczną" (tam wszystko piszczy) (jak na razie nie miałem możliwości sprawdzenia snajperki w takich warunkach)

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 21:43 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za info. Troszkę mnie zmartwiłeś swoją wypowiedzią, pokładałem większe nadzieje w zastosowaniu tej cewki. A jak z zasięgiem? Widać drastyczną zmianę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 09:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Splitter napisał(a):
A jak z zasięgiem? Widać drastyczną zmianę?

Testów w powietrzu nie robiłem. Moje mieszane odczucia związane ze snajperką wynikają z kilku wyjść w teren. Mianowicie ... Od jakiegoś czasu biegając z xterką mam zawsze ustawiony tryb allmetal. Naturalną koleją rzeczy jest to, że gdy z takimi ustawieniami chodzi się po terenie zaśmieconym to z głośniczka wydobywają się ogromne ilości dźwięków, z których trzeba wyłuskać te pożądane (kolorkowe). Gdy biegałem ze snajperką (również z ustawieniem allmetal) po takim znanym mi terenie to ilość wydobywających się dźwięków znacznie zmalała. Zmalała również ilość wyciąganych kolorków, wręcz przez długie chwile nie miałem żadnych kopnięć. Stąd wysnułem wniosek, że zasięgi snajperki są malutkie i że jest ona raczej dedykowana do wyłuskiwania niezbyt głęboko zalegających fantów z mocno zagęszczonych "śmieci " a nie z głębokości.

pozdrawiam
bogdans

PS. Jak mnie najdzie to postaram się zrobić dla snajperki DD 7,5 kHz 6" (15 cm) i DD 7,5 kHz 10,5" (26 cm) porównawcze testy w powietrzu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 18:49 
Szeregowy
Szeregowy

Witam. To co, jest szansa na udostępnienie wyników testu porównawczego tych cewek? Bogdans zrób to dla nauki :) Z góry dzięki! :piwo Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 maja 2008, 00:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

czy po whitesie 6000pro xl to dobry wybór? :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 października 2009, 08:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam Wszystkich.

Mam pytanie odnośnie śmieci itp.
Co nazywacie zaśmieconym terenem?
Czym jest kolorowa drobnica? To malutki srebrny czajniczek na mleko do kawy, guzik czy odznaka, monetka a może malutki i cienki medalik?
Gdzie się zaczyna i kończy ta granica "drobnica kolorowa", a może wszystko to właśnie...?
Pytania może banalne ale dla mnie przy wyborze cewki to priorytet.
Chodzę w grupie z ludźmi ustawionymi na grubą militarkę, wiedz nie mam się gdzie szkolić.
Biegam z panem Kanarkiem przed którym chylę głowę, ale chyba przyszedł czas na zmianę.
Nie mam pieniędzy na zakup dwóch cewek, wiedz chcę trafić jak najlepiej.

Moim problemem i tak je nazywam "śmieci" to odłamki. Mam włączoną dyskryminację na "JEWELRY" bo na all prawie wszędzie piszczy. Przy włączonej dyskryminacji i tak kopie odłamki te bardziej rude ale to chyba normalne. Czy to sprawa dyskryminacji i selektywności wykrywacza czy parametrów cewki?

Interesuje mnie wszystko co kolorowe i drobne od cieniutkiego medalika do np srebrnego widelca. Teren na którym się poruszam to las, torf i podmokłe tereny (Szczecin).
W jaką częstotliwość i rodzaj cewki zainwestować pod kątem odłamków i drobnicy?

Piszecie sprzeczne informacje dla mnie (z braku fachowej wiedzy). 18,75kHz dobra na zaśmiecone pola ale lubi metal.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]