Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 22:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poniemiecki cmentarz
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 18:53 
Generał Broni
Generał Broni

Witam :)
Mam do Was pytanie - znacie może namiary na instytucje , które zajmują się renowacją i opieką nad starymi i zaniedbanymi cmentarzami poniemieckimi ?
Chodzi o to , że w dzieciństwie mieszkałem pod Morągiem i 100m od mojego domu był stary cmentarz , widziałem jeszcze wtedy tabliczki z niemieckimi nazwiskami , dziś cmentarz jest zapadnięty, zarośnięty i zdewastowany - kiedyś, gdzieś słyszałem , że jest instytucja niemiecka , która zajmuje się opieką nad takimi cmentarzami, lub zleca taką opiekę polakom, którzy zgłosili taki cmentarz.
Znacie może namiary na takie placówki ?

Chciałbym odnowić ten cmentarz i zaopiekować się nim - mam nadzieję , że ktoś mi w tym pomorze - stąd mój apel o namiary.
Pozdrawiam i liczę na odzew :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 19:11 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
Witam gdzieś czytałem o instytucji niemieckiej zajmującej sie poniemieckimi cmentarzami na byłych terenach Prus postaram sie znaleźć i dać Ci namiar.A tak a pro po intencja godna uznania i naśladowania .
Pozdrawiam :1 :1 :1 :1 :za :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 19:37 
Generał Broni
Generał Broni

Dario masz na myśli cmętarz na przeciw starej gazowni przy kolonii robotniczej? za łebka pamietam tabliczki itd no i kości które się tam walały... ten cmętarz jest w naprawde opłakanym stanie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 19:45 
Generał Broni
Generał Broni

kojak napisał(a):
Dario masz na myśli cmętarz na przeciw starej gazowni przy kolonii robotniczej? za łebka pamietam tabliczki itd no i kości które się tam walały... ten cmętarz jest w naprawde opłakanym stanie...

Cześć Kojak - czyżbyś był z moich rejonów ?
Wychowałem się na mazurskiej wsi pod Morągiem a cmentarz o którym piszę jest zaledwie ok. 100 m od domu , w którym mieszkałem - niestety nie chodzi o ten w okolicach kolonii robotniczej.

A jeśli chodzi o opiekę nad cmentarzami poniemieckimi - słyszałem kiedyś , że jest wiele osób prywatnych, zajmujących się tym z powodzeniem - oczywiście jest to działalność społeczna , nie wiążąca się z żadnymi gratyfikacjami.
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 20:30 
Generał Broni
Generał Broni

mam rodzine z tamtąd ;) praktycznie się tam wychowałem i na robotniczej i na warszawskiej bywam tam często. mam tam zamiar być za 2 tyg od 14.01.2008 moze na tydzien albo dwa więc można by pokopać ;) o ile pogoda bedzie. jakoś nie umiem skojażyć o jaką wieś ci chodzi... chyba ze masz na myśli Raj to nie znam tamtych okolic. Mam fajne fotki z tego cmętarza z koloni robotniczej jak chcesz to dam za przykład
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Poniemiecki cmentarz
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 21:47 
Specjalista
Specjalista

Dario napisał(a):
Witam :)
Mam do Was pytanie - znacie może namiary na instytucje , które zajmują się renowacją i opieką nad starymi i zaniedbanymi cmentarzami poniemieckimi ?
Chodzi o to , że w dzieciństwie mieszkałem pod Morągiem i 100m od mojego domu był stary cmentarz , widziałem jeszcze wtedy tabliczki z niemieckimi nazwiskami , dziś cmentarz jest zapadnięty, zarośnięty i zdewastowany - kiedyś, gdzieś słyszałem , że jest instytucja niemiecka , która zajmuje się opieką nad takimi cmentarzami, lub zleca taką opiekę polakom, którzy zgłosili taki cmentarz.
Znacie może namiary na takie placówki ?

Chciałbym odnowić ten cmentarz i zaopiekować się nim - mam nadzieję , że ktoś mi w tym pomorze - stąd mój apel o namiary.
Pozdrawiam i liczę na odzew :1

Sprobuj moze tu: http://www.borussia.pl/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 22:11 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki asdic321 - spróbuję :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 17:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dario, w okolicach Gorlic dzisiątki cmentarzy I w.
Są wśród nich i niemieckie. Z tego co wiem, niektóre są na bieżąco odnawiane. Przez kogo - nie wiem , pewnie jakies informacje można by uzyskać kontaktując się z miejscowym muzeum

pozdr.

p.s.Bardzo fajny pomysł z tym odrestaurowaniem :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 00:59 
Kapitan Petersen

walligator napisał(a):
Dario, w okolicach Gorlic dzisiątki cmentarzy I w.
Są wśród nich i niemieckie. Z tego co wiem, niektóre są na bieżąco odnawiane. Przez kogo - nie wiem , pewnie jakies informacje można by uzyskać kontaktując się z miejscowym muzeum

Są to - jak zaznaczył autor - cmentarze wojenne, a to już jest nieco inna para kaloszy. Cywilne cieszą się zwykle znacznie mniejszym zainteresowaniem.

Tak czy inaczej - tzw. zachodniogalicyjskimi grobami bohaterów, czyli po prostu pierwszowojennymi cmentarzami rozsianymi po Małopolsce i Podkarpaciu opiekuje się m.in. Austriacki Czarny Krzyż we współpracy z naszymi lokalnymi samorządami oraz gotowe do czynienia rzeczy dobrych polskie organizacje oraz zwykli ludzie.

Pamiętam np., że kilka lat temu polscy i bodaj austriaccy lub niemieccy oficerowie Straży Granicznej wspólnie wykarczowali z zarośli jeden z zapomnianych cmentarzyków wojennych w płd-wsch. Małopolsce.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 23:11 
Podporucznik
Podporucznik

Dario jak juz bedziesz zglaszal ten swoj cmentarz to wspomnij im ze nastepne sa w Gubitach, w Kretowinach i w Zabim Rogu, na kazdym z nich bylem jako dzieciak ale lokalizacje dokladnie pamietam, acha jeszcze w Faltyjankach k. Ostrody, na obozie tam bylem. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 19:59 
Chorąży
Chorąży

Dario.
Zastanów się najpierw co chcesz konkretnie zrobić.Jeśli chcesz się zaopiekować tym cmentarzem i dbać o niego to zrób tak jak ja.Każdy cmentarz podlega gminie w której się znajduje.Wystarczy złożyć pisemną prośbę do Urzędu Miasta i Gminy o opiekę nad tym cmentarzem.W moim przypadku chodziło o kilka grobów znajdujących się na obecnym cmentarzu i odpowiedź dostałem w ciągu dwóch tygodni.Oprócz dbania o estetyczny wygląd muszę również prowadzić dokumentację dotyczącą obiektów którymi się zajmuję.Musisz wiedzieć ,że będą Cię sprawdzać i oceniać (zazwyczaj krytycznym okiem bo chodzi o groby niemieckie).Mi się udało dobrze wywiązać z tego obowiązku i gmina zwróciła się do mnie o opiekę również nad grobami żołnierzy polskich.Myślę ,że gmina Tobie również nie odmówi.
Jeśli natomiast chcesz to tylko zgłosić żeby ktoś tym się zajął to odsyłam również do gminy.Jeśli oni nic nie zrobią to może chociaż dadzą namiary na odpowiednią instytucję ,która się tym zajmie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 22:53 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Hej Dario,

Dawno temu, jakieś 19 lat temu zabawilem 2 tygodnie w Moragu. Piekna miejscowosc z malowniczym jeziorkiem. Lazilem po tym cmentarzu o ktorym piszesz i juz wowczas byl w stanie totalnej rozsypki. Pamietam jak dzis walajace sie po lasku plyty nagrobne i zarosniete chaszczami groby. Pamietam tez stary kosciolek w tej miejscowosci. Popieram Twoja inicjatywe i trzymam kciuki.
W Kretowinach tez bylem ale nie kojarze aby tam byl jakis cmentarz ale pewnie dlatego ze wiekszosc czasu spedzilem na polu namiotowym nad jeziorkiem.

Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 23:32 
Podporucznik
Podporucznik

krakus33, pole namiotowe jest w sporej odleglosci od tego cmentarza, i raczej zaden turysta bawiacy nad samym jeziorem tam nie trafi, jest dokladnie po prawej stronie od centrum wioski troszeczke w strone osrodka gdzie jest Twoje pole namiotowe :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2008, 09:42 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Hej,

>pole namiotowe jest w sporej odleglosci od tego cmentarza, i raczej zaden turysta bawiacy nad samym jeziorem tam nie trafi,

Zapewne tak, masz racje. Akurat w Kretowinach bylem tylko i wylacznie w celach rekreacyjnych ale za to jeziorko jest tam miodzio.

Pozdrawiam i dzieki za wyjasnienia,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 17:43 
Chorąży
Chorąży

Dario.
Może napiszesz co wyszło z tym cmentarzem?Czy sam się nim zająłeś ,czy zgłosiłeś go?Jeżeli masz z tym jakieś problemy to daj mi dokładne namiary na ten cmentarz to może coś załatwię.Mam pewne doświadczenie w tym temacie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]