Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 21:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2008, 23:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A u mnie podobnie jest z U2. Przy liniach WN potrafi niekiedy nawet 20 metrów od lini wariować, a jak pogoda jest lepsza to dziw, bo pracuje stabilnie (chodzi o dynamik, bo na statyku zakłóceń nie ma). A przy liniach nn to można swobodnie chodzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2008, 23:47 
Generał Broni
Generał Broni

apacer napisał(a):
[...] a jak pogoda jest lepsza to dziw, bo pracuje stabilnie[...]

Coś mi się zdaje, że właśnie ten "dziw" to wspomniane przeze mnie zjawisko ulotu i związane z nim wyładowanie koronowe na które wpływ ma wilgotność powietrza - a więc i pogoda :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 12:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. Jeżeli chodzi o mojego ACE 250 to pod liniami wysokiego napięcia (wielkie słupy 110 tyś V) i ok. 20 metrów od nich wykrywka szaleje i "goni" po całej skali. Tak jest zawsze nie zwracałem uwagi na pogodę. Nigdy jednak nie doszło do uszkodzenia wykrywki , jedynie dla pewności robię reset sprzętu. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2008, 13:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Krzychu_ napisał(a):
Zakłócenia elektromagnetyczne pod liniami WN są powodowane bardziej przez zjawisko ulotu i związane z nim wyładowania koronowe mające sporą moc i bardzo szerokie spektrum częstotliwości. Przy dużej wilgotności powietrza (np. podczas mgły) zjawisko ulotu nasila się - może w związku z tym należałoby również sprawdzić wpływ warunków atmosferycznych na zachowanie wykrywacza w pobliżu linii WN :que

Tyle, że jest to dość niekonsekwentne - mam taką miejscówkę (na pozór atrakcyjną bo stała tam karczma) , przechodzę przynajmniej trzy razy "pod drutami" linii WN - dwa razy tylko mi pogwizduje z lekka na kolor, pod trzecią oraz kolejną dalej mam jeden kosmos. Zdjęcie preamp gain na 1 i DC sens na 60 daje nawet niewiele - więc dziwne to, nie :que
Dlatego rozmawiałem o tym ze znajomym energetykiem - no niestety facet w ENEI już sto lat lub więcej nie pracuje, a na dodatek po za "50Hz" nie zna się na niczym innym "co pływa" w drutach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2008, 01:01 
Generał Broni
Generał Broni

IdeL napisał(a):
Tyle, że jest to dość niekonsekwentne - mam taką miejscówkę (na pozór atrakcyjną bo stała tam karczma) , przechodzę przynajmniej trzy razy "pod drutami" linii WN - dwa razy tylko mi pogwizduje z lekka na kolor, pod trzecią oraz kolejną dalej mam jeden kosmos. Zdjęcie preamp gain na 1 i DC sens na 60 daje nawet niewiele - więc dziwne to, nie :que
Dlatego rozmawiałem o tym ze znajomym energetykiem - no niestety facet w ENEI już sto lat lub więcej nie pracuje, a na dodatek po za "50Hz" nie zna się na niczym innym "co pływa" w drutach.

Może być jeszcze coś takiego jak wyładowanie ślizgowe, pełzne, przeskoki zabrudzeniowe na izolatorach i inne podobne zjawiska, które występują lokalnie w zależności od stanu izolacji itp. Od samych 50Hz raczej zakłócenia nie powinny mieć takiego wielkiego wpływu na wykrywkę, chociaż natężenia pola pod samą linią przesyłową w której płyną kA są znaczne... Nie bez znaczenia jest też samo napięcie linii (NN, WN czy SN).

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2008, 09:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Krzychu_ napisał(a):
IdeL napisał(a):

Może być jeszcze coś takiego jak wyładowanie ślizgowe, pełzne, przeskoki zabrudzeniowe na izolatorach i inne podobne zjawiska, które występują lokalnie w zależności od stanu izolacji itp. Od samych 50Hz raczej zakłócenia nie powinny mieć takiego wielkiego wpływu na wykrywkę

No właśnie - tyle, że to raczej nie sprawa problemów natury utrzymaniowej linii. Inny człowiek z dawnego Telenergo potwierdził mi ostatnio, że w linie przesyłowe WN "wrzuca się" transmisję dla potrzeb monitoringu i sygnalizacji - ponoć nie we wszystkie. Szczególnie nie dziwiłby więc fakt niekonsekwencji poziomu "latania" detektora pod różnymi liniami WN.
Niestety przynajmniej whitesy (te pracujące na ~6,59 kHz) są dość wrażliwe nawet na zakłócenia z radiolinii (sprawdzałem osobiście na 800MHz), telefony komórkowe, ogrodzenia pod napięciem, gdzie występuje kluczowanie "produktu w drucie" i temu podobne. Sądzę, że sprawa wygląda podobnie przy innych detektorach pracujących na zbliżonych częstotliwościach. Ale np. MXT, który pracuje bodajże na "cuś ponad" 14 kHz nie jest już tak wrażliwy (widziałem na własne oczy :) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2008, 12:16 
Generał Broni
Generał Broni

IdeL napisał(a):
No właśnie - tyle, że to raczej nie sprawa problemów natury utrzymaniowej linii. Inny człowiek z dawnego Telenergo potwierdził mi ostatnio, że w linie przesyłowe WN "wrzuca się" transmisję dla potrzeb monitoringu i sygnalizacji - ponoć nie we wszystkie. Szczególnie nie dziwiłby więc fakt niekonsekwencji poziomu "latania" detektora pod różnymi liniami WN.
Niestety przynajmniej whitesy (te pracujące na ~6,59 kHz) są dość wrażliwe nawet na zakłócenia z radiolinii (sprawdzałem osobiście na 800MHz), telefony komórkowe, ogrodzenia pod napięciem, gdzie występuje kluczowanie "produktu w drucie" i temu podobne. Sądzę, że sprawa wygląda podobnie przy innych detektorach pracujących na zbliżonych częstotliwościach. Ale np. MXT, który pracuje bodajże na "cuś ponad" 14 kHz nie jest już tak wrażliwy (widziałem na własne oczy :) )

Transmisje cyfrowe w sieciach energetycznych też oczywiście mają wpływ na wykrywkę. Ponadto linia "żyje" i ulega nieustannym "naprężeniom" spowodowanym zmiennym obciążeniem w czasie (np. różnego rodzaju udarami łączeniowymi) oraz wszystkimi odbiornikami o charakterystyce nieliniowej (a tych jest większość), które zniekształcając sinusoidę - powodują generowanie wyższych harmonicznych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 maja 2008, 00:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tak czy siak z niektórymi detektorami pracującymi poniżej 10kHz nie ma co się ładować pod linie WN. Najciekawsze rozważania nie zmienią niestety przykrych efektów podczas spacerów w takich miejscach. Cóż - trzeba z tym żyć :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 maja 2008, 22:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja jak miałem Solarisa też wariował pod liniami, a szczególnie pod trakcją kolejową. Wyjściem był tryb MIX, działał lecz trzeba było go częściej zerować niż normalnie.

Pozdr
Artur

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 maja 2008, 21:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Krzychu_ napisał(a):
Nie bez znaczenia jest też samo napięcie linii (NN, WN czy SN).

Błąd. Napięcie w liniach dzielimy na:
- nn - niskiego napięcia
- SN - średniego napięcia
- NN - najwyższego napięcia

A WN to napięcie SN i NN.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2008, 11:31 
Generał Broni
Generał Broni

apacer napisał(a):
A WN to napięcie SN i NN.

Sprawdziłem jeszcze raz i podział jest jednak taki:

Sieć SN: 1-60kV
Sieć WN: 60-220kV
Sieć NN: powyżej 220kV

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2008, 20:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dziwne...
Mnie w szkole uczą jak byk że :
- nn - do 1 kV
- SN - od 1 do 30 kV
- NN - powyżej 110 kV

A WN to skrót który oznacza napięcia SN i NN. Chyba że koleś od elektry się myli... hehe :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2008, 22:23 
Generał Broni
Generał Broni

apacer napisał(a):
Dziwne...
Mnie w szkole uczą jak byk że :
- nn - do 1 kV
- SN - od 1 do 30 kV
- NN - powyżej 110 kV

A WN to skrót który oznacza napięcia SN i NN. Chyba że koleś od elektry się myli... hehe :1

A mnie w szkole uczono jak byk (może to był inny byk) ;) :
Wysokie napięcie (zapisywane skrótowo jako WN) w elektroenergetyce oznacza napięcie elektryczne od 60 kV. Górna granica przedziału wysokiego napięcia jest określana jako 220 kV, powyżej której występuje najwyższe napięcie (zapisywane jako NN). Z kolei ogólnie wysokie napięcie jest to każde napięcie elektryczne w obwodach prądu przemiennego większe od 1000 woltów przy częstotliwości nie większej niż 60 Hz, oraz napięcie w obwodach prądu stałego większe od 1500 woltów. Może coś się zmieniło...( :que ) ale w odniesieniu do sieci elektroenergetycznych ja pamiętałem taki właśnie zapis i wygląda na to, że raczej od początku nie myliłem się...
Zresztą nie chodzi tu o licytowanie się w kwestiach samych definicji, które można znaleźć wpisując hasło np. w googlach, a które nie wyjaśniają jednoznacznie zakłócającego wpływu sieci elektroenergetycznej na wykrywacz :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 14:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Krzychu_ napisał(a):
Zresztą nie chodzi tu o licytowanie się w kwestiach samych definicji,......, a które nie wyjaśniają jednoznacznie zakłócającego wpływu sieci elektroenergetycznej na wykrywacz :)

No właśnie - niepotrzebnie kruszycie kopie koledzy.
Sądzę, że dla zdecydowanej większości nie ma znaczenia jak się co oznacza w energetyce.
Chyba raczej niewielu w kwestii rozwiązania problemu (nierozwiązywalnego) będzie zgłębiać zawiłości elektroenergetyki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 14:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Może nie chodzi tu o definicje... ale o godność ! Nauczyciel stawiał niższe oceny za te właśnie definicje... i gdzie tu sprawiedliwość jak mówil że to on lepiej wie... :D

PS
nawet w podręczniku pisze że nn to poniżej 1 kV, WN to powyżej 1kV, NN to powyżej 100 kV... jak to jest już opisywać nie będziemy bo tylko zapychamy temat niepotrzebnie. A potem będzie egzamin zawodowy i za taki błąd już punkciki pójdą...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]