Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 12:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 10:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ależ tu nie chodzi o udawadnianie czegokolwiek. Po prostu kazdy użytkownik Ace wie, że na militarkę są inne wykrywki ale kazdy broni swojego. Gdybym chciał zbierac militarkę nie kupowałbym Ace. Ale mimo to jak widac na załączonych fotkach i Ace potrafi sobie cos znaleźć. Jeszcze jeden przykład. kolega poprosił mnie zebym znalazł mu na polu częśc od jakiejś maszyny rolniczej, bo nowa sporo kosztuje a w czasie prac polowych zgubil. na prawie pół hektarowej dzialce zajęło mi to niecałe 6 minut przy odpowiedniej dyskryminacji. A co do małych monetek to jestes w wielkim błędzie. Stanę z tobą z moim Ace i wtedy zobaczymy czyje będzie na wierzchu. Zobacz tu: viewtopic.php?p=319773&highlight=#319773
viewtopic.php?p=312578&highlight=#312578
Podejmę kazde wyzwanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 14:02 
Porucznik
Porucznik

FDJ napisał(a):
Nie wiem co chcecie udowadniać ?
Tryb pracy w jakim działa ace 150 -250 nie nadaje się do poszukiwań militarki co nie oznacza, że nic nie znajdziesz bo i łyżką można rowy kopać ale nie o to przecież chodzi.
Do poszukiwań militarki musisz mieć tryb najlepiej z sygnałem wiodącym a nie/gongi/ i niekoniecznie z identyfikacją przedmiotów /choć pomocne/ gdzie bez wciskania co sekundę pin pointa będziesz wiedział z czym masz do czynienia. Ace 250 ma ta wadę, że kilka odłamków leżących blisko siebie pokaże jako jeden duży przedmiot a wtedy nakopiesz się jak głupi :) Nie twierdze, że nic nie trafisz ale z doświadczenia wiem, że kanarki w takich miejscach nie mają czego szukać, to przerzucanie stogu siana widelcem.
Co do drobnicy to tez jest mit. Ace absolutnie nie sprawdził się podczas poszukiwań artefaktów celtyckich pod Nową Cerekwią gdzie monety złote o średnicy 3,5 -4 mm w ogóle nie były dla niego zauważalne a jeżeli już to jako ... żelazo :) W terenie zaśmieconym a taki tam był ace okazał się bezużyteczny bo dyskryminacje ma niestety prymitywną.
Nie jest to profesjonalny sprzęt tylko zabawka na plażę.

Jak na zabawkę to cenę ma wysoką :P

Ma wady ,i te które wymieniłeś też pojawiają się w trakcie poszukiwań,ale trzeba dodać,że każdy dociera się z wykrywką i nabywa doświadczenie więc już rozróżnia co się dzieje pod cewką.Z drugiej strony przecież nie jest to maszyna z potężnym potencjałem ,ale nie znaczy ,że nadaje się tylko na plażę.I pewnie tak będziemy (operatorzy ace) bronić swego,w końcu łazimy z nim a nie z innym,i jednak trafiamy różne fanty.

Pozdr. :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 18:48 
Główny Administrator
Główny Administrator

Enki monetki z twoich postów to olbrzymy przy 1/24 statera celtyckiego, który ma 3,5 mm średnicy i uwierzcie mi, że kanarki w ogóle się tam nie sprawdziły.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 18:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czy jakis wykrywacz widzi te nieszczesna Celtycka monete czy jej nie widzi nie ma najmniejszego znaczenia.
Nie ma co sie tym kierowac przy zakupie...Te monetki leza tylko w jednym miejscu w Polsce i nie ladnie tam kopac :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 20:01 
Specjalista
Specjalista

Witcher napisał(a):
Czy jakis wykrywacz widzi te nieszczesna Celtycka monete czy jej nie widzi nie ma najmniejszego znaczenia.

Nie zgodzę się z tym. Oczywiście, ciężko kupować wykrywacz z założenia do celtyckich staterów, ale ja nie o tym. Jeśli wykrywacz widzi takie drobiazgi to świadczy o jego klasie i możliwościach. Po pierwsze będzie czulszy, na wszystkie drobne fanty, również te trochę większe od 1/24 statera, między innymi cienkie monetki (również te "na rancie") ale i biżuterie. Poza tym będzie głębszy a i dyskryminację/identyfikację ma lepszą, jeśli nie klasyfikuje tych fantów jednoznacznie jako żelazo.
Poza tym, to, że ktoś kupił samochód który ma 5 gwiazdek w testach NCAP, czyli w testach bezpieczeństwa, nie znaczy, że jedzie rozwalić się na pierwszym drzewie, tylko zabezpiecza się na wszelki wypadek.
Wiadomo, zawsze lepiej mieć wykrywacz lepszy niż gorszy, tylko kwestia finansowa też gra tu ważną rolę i trzeba jakoś wypośrodkować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 maja 2008, 15:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
NO no widzę,że niektórzy koledzy rewelacyjnie znają się na wykrywaczach. Tylko pozazdrościć,
ja dwa lata bawię się w tę przygodę a jak czytam wasze posty to widzę jak bardzo mało wiem.
Więc dołączę się do tematu i poproszę o porady jak sprawuje się Fisher CZ-3D.
1.czy na militarke jest bardzo słaby,czy średni
2.czy jak jest obok siebie kilka żelaznych przedmiotów to pokaże jako jeden
3. jak "widzi " to co napisałem w punktach 1,2 jeżeli dyskryminacja będzie na "0"
Ja kopię wszystko obecnie mam Tesoro Eldorado i wkurza mnie to jak czasem znajduje coś drobnego przez przypadek
(tj. jak np. opieram wykywkę i cewka leży na ziemi i słyszę jakiś niewyraźny sygnał coś pomiędzy jakimiś zakłóceniami
a sygnałem kopie i jest.Dlatego myślę o zmianie,przyda się głębszy wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 maja 2008, 16:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Chętnie dołącze do tej dyskusji ponieważ jestem posiadaczem ACE 250, troszkę już z nim chodzę i powiem szczerze na militarkę to on się nie nadaje, owszem trafiłem kilka fantów ciekawych ale raczej to wynika z dobrej miejscówki niż z możliwości wykrywacza i jestem pewny ,że z Kanarkiem wiele fantów przeoczyłem dlatego z konkretnym sprzętem(a taki właśnie nabywam)wróce na te miejsca....ale do konkretów...ACE 250 to zdecydowanie wykrywacz na kolorową drobnice,dobry na plaże na pole (najlepiej bez trawy bo przy uderzeniach wzbudza się i daje mylne sygnały)Gdy szuka się nim w miejscach gdzie jest sporo różnego rodzaju metali(jeden przedmiot obok drugiego pokazuje jako jeden sygnał) namierzenie staje się POWAŻNYM PROBLEMEM ,praktycznie trzeba kopać każdy sygnał aby nie stracić czegoć ciekawego. ACE 250 to wykrywacz dobry na pącztek przygody z poszukiwaniami,ale przychodzi pewien moment kiedy człowiek zaczyna przy nim odczuwać pewien niedosyt widzi jego niedociągniecia i braki i ja zdecydowanie jestem na tym etapie...Jednak Kanarka również sobie pozostawię choćby dla żony no i z powodu sentymenta w końcu to moja pierwsza wykrywka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 maja 2008, 16:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

trabi napisał(a):
(tj. jak np. opieram wykywkę i cewka leży na ziemi i słyszę jakiś niewyraźny sygnał coś pomiędzy jakimiś zakłóceniami
a sygnałem kopie i jest.Dlatego myślę o zmianie,przyda się głębszy wykrywacz.

Trabi, to akurat będzie miał każdy wykrywacz. Taki sygnał dają rzeczy znajdujące się na granicy zasięgu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 maja 2008, 16:44 
Kapitan
Kapitan

juz jak ktos napisal w innym temacie,jest kopanie militarki i militarki.
inni uwazaja za kopanie militarki lusek,odznaczen itp.
inni np. ja uwazam za kopanie za zlomem typu bagnet, helm, (wiadomo co :666),skrzynki itp gleboko zalegajace w okopach czy na przedpolach okopow w terenie bylej bitwy.
i do tego kanary moim zdaniem sie nie nadaja.
osobiscie omijam kolorowe sygnaly plytko zalegajace z ktorymi kanar na pewno by sobie poradzil,a kopie te duze glebokie co do ktorych kanarek hmm nie wiem czy dal by sobie rade :)
Pozdro :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 maja 2008, 09:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Efekt moich dwóch ostatnich wyjazdów z Ace 150: ok. 50 łusek od Mausera i ok. 50 łusek od Pepeszy. Najczęściej w takich tematach wypowiadają się ludzie, którzy tego typu wykrywacza nie mieli w rękach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 maja 2008, 10:09 
Kapitan
Kapitan

musiex napisał(a):
Efekt moich dwóch ostatnich wyjazdów z Ace 150: ok. 50 łusek od Mausera i ok. 50 łusek od Pepeszy. Najczęściej w takich tematach wypowiadają się ludzie, którzy tego typu wykrywacza nie mieli w rękach.

Przeczytales moj poprzedni post?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 maja 2008, 10:10 
Kapitan
Kapitan

Uuuuu tylko pozazdrościć fantów :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 maja 2008, 12:17 
Główny Administrator
Główny Administrator

musiex napisał(a):

W większości miejsc gdzie odbywały się walki takie "fanty" znajduje się bez pomocy wykrywacza :)
A klamry, medale, odznaczenia, nieśmiertelniki, precjoza, menażki, stalowe klamry zastępcze, bagnety, tasaki, karabinki, etc zostają dla nas :) zwłaszcza na pobojowiskach gdzie Twoje "fanty" właśnie maskują tego rodzaju znaleziska leżąc nad nimi.
Tak więc by nie narażać się na śmieszność należy mieć troszkę więcej doświadczenia lub zapytać się choćby kolegi z większym stażem.
A forum, Twoim zdaniem, to w większości frajerzy, którzy wydając po dwa i więcej tysięcy złotych na sprzęt przepłacili zamiast kupic sobie kanarka za 450 zł ?
Na zakończenie ,nie wypominając Ci wieku , jednak powiem, że wielu wypowiadajacych się w tym temacie z wykrywaczem biega troszkę dłużej niż 15 lat :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 maja 2008, 17:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

musiex napisał(a):

Kolego pozwoliłem się wpowiedzieć w tym poście bo właśnie z ACE 250 chodziłem i sądzę że nawet dłużej od ciebie...mniejsza oto...w każdym razie jak napisali inni wczesniej, na łuskach militaria się nie kończą....Ja również łusek nim naznajdywałem sporo ale uwierz chodziłem z kolegą na miejscówce i kanarek wariował(dużo fantów obok siebie) i owszem ja znajdywałem łuski,odłamki a kolega odznaki,nieśmiertelniki i inne mega wartościowe fanty których o namierzeniu kanarkiem mogłem sobie tylko pomarzyć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 maja 2008, 18:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

FDJ napisał(a):
musiex napisał(a):

W większości miejsc gdzie odbywały się walki takie "fanty" znajduje się bez pomocy wykrywacza :)
A klamry, medale, odznaczenia, nieśmiertelniki, precjoza, menażki, stalowe klamry zastępcze, bagnety, tasaki, karabinki, etc zostają dla nas :) zwłaszcza na pobojowiskach gdzie Twoje "fanty" właśnie maskują tego rodzaju znaleziska leżąc nad nimi.
Tak więc by nie narażać się na śmieszność należy mieć troszkę więcej doświadczenia lub zapytać się choćby kolegi z większym stażem.
A forum, Twoim zdaniem, to w większości frajerzy, którzy wydając po dwa i więcej tysięcy złotych na sprzęt przepłacili zamiast kupic sobie kanarka za 450 zł ?
Na zakończenie ,nie wypominając Ci wieku , jednak powiem, że wielu wypowiadajacych się w tym temacie z wykrywaczem biega troszkę dłużej niż 15 lat :)

Chodziłem po strzelnicy.

stedke napisał(a):
musiex napisał(a):

Przeczytales moj poprzedni post?

Czytałem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]