Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 15:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: f4, solaris a może coś innego??
PostNapisane: niedziela, 25 maja 2008, 12:08 
Sierżant
Sierżant

Witam!!

Mam do Was pytanko,może głupie no ale ... :) a mianowicie zakatowałem ostatnio mojego solarisa:( nie opłaca się go naprawiać czas kupić coś nowego w związku z tym moje pytanie. A mianowicie na co ewentulanie zamienić solarkę w przedziale do 1300-1400 zł?? myślałem o fisherze f4 (atrakcyjna cena i druga cewka w zestawie :) ) ale nie miałem nigdy z nim styczności więc mam wątpilwości, czy ktoś z Was ma może porównanie (używał i solarki i f4) i mógłby coś napisać na ten temat?? chodzi mi o wykrywkę w miarę uniwersalną chociaż z większym naciskiem na drobny kolor (odznaczenia, guziki i itp.) ale czasem chociaż dużo rzadziej na większe żelastwo:) jak wypada to porównanie pod względem zasięgów, dyskryminacji itp.???

Z góry dzięki i pozdrawiam!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 maja 2008, 14:47 
Generał Broni
Generał Broni

To może kolejny Rutus - PROxima :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 maja 2008, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

To troche nie fair polecać sprzęt, z którym się samem nie miało do czynienia i który jest nowością na rynku, więc tak naprawdę nic konketnego nie można o nim powiedzieć ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 maja 2008, 18:26 
Major
Major

ja używałem F4 i Solarki ... moim zdaniem F4 sprzet lepszy.
Na Twoim miejscu poczekalbym jeszcze ze 2 tygodnie na opinie o Proximie. Nowy rutus może sie okazac naprawde swietna maszynka.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 maja 2008, 20:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

F4 jest bardziej stabilniejszy i ma mozliwosc zmiany cewek ale to sa wykrywacze podobnej klasy i wielkiej roznicy nie odczujesz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 maja 2008, 21:00 
Major
Major

no ale F4 moim zdaniem bije na głowe solarisa pod wzgledem dyskryminacji i reakcji na własciwosci gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 maja 2008, 22:07 
Generał Broni
Generał Broni

@Lipek
Oczywiście że to nie fair polecać - ja nie polecam ani nie odradzam tylko proponuję wybór.
Uważam że teraz nie ma się co spieszyć tylko spokojnie poczekać na opinie zarówno F4 jak i PROximy - na temat obu wykrywek mało się pisze (Rutus wiadomo nowość ale F4 już trochę na rynku jest a opinii jak na lekarstwo).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 maja 2008, 23:22 
Specjalista
Specjalista

damiano napisał(a):
Uważam że teraz nie ma się co spieszyć tylko spokojnie poczekać na opinie zarówno F4 jak i PROximy

Łatwo mówić, spokojnie poczekać, jak tu sezon w pełni. Poza tym o pewnym sprzęcie opinie się nie pojawiają, albo jest ich naprawdę niewiele. Przykładem mogą być White's-y M6 i MXT, Garretty ze środka stawki i wiele innych... można czekać do następnego sezonu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2008, 08:41 
Sierżant
Sierżant

Dzięki za Wasze opinie!! :)

chyba właśnie ze wzgledu na dyskryminację zdecyduje się na f4, skoro piszecie że jest lepsza niż w solarce ( a ta do najlepszych niestety nie należy) bo czekać za bardzo nie chcę bo aż żal siedzieć w domu, sezon w pełni :) tym bardziej że ze względu na charakter pracy tylko weekendy mi zostają na wyjazdy :(

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 22:41 
Sierżant
Sierżant

Kurcze, przeszukałem masę stronek ale nigdzie nie znalazłem konkretnych danych o osiągach F4. super by było gdyby użytkownicy tego fiszerka napisali cos na ten temat:) Ogólnie mało jakoś informacji o nim chociaż od premiery minęło sporo czasu. Czyżby był tak mało popularny??

Z góry dzieki:) i pozdrawiam!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 maja 2008, 10:39 
Kapral
Kapral

SirHenry, posiadam F4, ale nie robiłem jakichś testów - mogę powiedzieć, że 'zdaje mi się', iż bierze dość głęboko, ale konkretnych cyfr nie podam. Na zagranicznych forach czytałem porównanie do Tesoro Ciboli - konkretnie że nikiel chwyta nieco płycej, za to zasięg na miedź i srebro ma bardzo do Ciboli zbliżony. Mało osób ma ten wykrywacz w Polsce, więc sam miałem trochę wątpliwości przed zakupem, niemniej zaryzykowałem i jestem zadowolony. W moim przypadku koniecznością był zakup czegoś z cewką DD - na moich glebach nic innego nie ma sensu. Cewki koncetrycznej nawet nie założyłem do tej pory, ale wiadomo, że jest to jakiś dodatowy atut.
Jeśli masz jakieś szczegółowe pytania, to śmiało pytaj, postaram się odpowiedzieć :)

Aha, jeszcze jedna kwestia - wrażliwość na linie wysokiego napięcia. Jeśli sporo ich w miejscach, gdzie zamierzasz szukać, to mogą być problemy. Mi to akurat nie przeszkadza, bo u mnie prościej lisa czy dzika spotkać, niż taką linię - ale weź pod uwagę ten mankament.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2008, 10:43 
Sierżant
Sierżant

Padło jednak na nowego Rutusa:) Zawsze będzie można go sprzedać i kupić f4 hehe:) Mam go od wczoraj i pierwsze wrażenia mieszane. Według mnie troszkę zbyt delikatne ( w porównaniu z solarisem) jest to plastikowe połączenie cewki z rurką, przy szybszym ruchu wykrywką buja się troszkę no i strach jest czyścić cewkę kopniakiem:)żeby nie połamać tego ustrojstwa. Poza tym połączenie środkowej rurki z górną nawet po skręceniu na maxa nie trzyma do końca i przekrzywia mi się calość co kilka machnięć (no ale od czego jest taśma klejąca :) ) . Poza tym odczucia pozytywne:) dobrze wyważony i z czytelnym wyświetlaczem, nawet niezbyt ciężki więc jest ok. W sobotę testy w terenie więc napiszę coś więcej po pierwszych próbach.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]