Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 16:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie do uzytkownikow ciboli
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 16:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
interesuje mnie czy cibola wzbudza sie w mokrej trawie i przy przemiataniu - np przy traceniu o patyk, itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 18:10 
Generał Broni
Generał Broni

Przy czułości na 10 nie wzbudza się.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 18:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Potwierdzam!!! Mój Tesoro jest również bardzo stabilny. W sprzyjających warunkach wychodzę nawet na czerwone pole i się nie wzbudza!!! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 22:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

dziekuje za informacje :) widze, ze tesoro to jednak lepszy sprzet, pomijajac oblesne kolory i zasilanie bateryjka 9v ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 23:20 
Generał Broni
Generał Broni

Zasilanie bateryjką 9V to duża zaleta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 23:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

poza tym nie każdy tesoro ma zasilanie 9V ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 00:31 
Generał Broni
Generał Broni

A gdzie te obleśne kolory, szarak jeden do kanarka nigdy nie podskoczy ;) Nie wiem jak z innymi ale na moja nie działaja też linie wysokiego napiecia no i nie gryzie sie za mocno z innymi wykrywkami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 00:37 
Specjalista
Specjalista

9V to zaleta i wada jednocześnie:
+ zaleta, bo łatwo się ją wymienia jednym ruchem na nową, oraz można wziąć zapas do kieszeni w spodniach
- wada, bo ciężej dostępna, niż zwykły paluszek, generalnie w przeliczeniu na czas działania wychodzi drożej, a pojemność akumulatorków 9V jest 10 razy mniejsza niż pojemność akumulatorków-paluszków, teoretycznie Cibola na paluszkach powinna działać x10 dłużej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 08:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Blender napisał(a):
.... widze, ze tesoro to jednak lepszy sprzet ....

Od czego lepszy :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 09:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

SiD napisał(a):
9V to zaleta i wada jednocześnie:
+ zaleta, bo łatwo się ją wymienia jednym ruchem na nową, oraz można wziąć zapas do kieszeni w spodniach
- wada, bo ciężej dostępna, niż zwykły paluszek, generalnie w przeliczeniu na czas działania wychodzi drożej, a pojemność akumulatorków 9V jest 10 razy mniejsza niż pojemność akumulatorków-paluszków, teoretycznie Cibola na paluszkach powinna działać x10 dłużej.

Sid na Alle...,za niecałe 4zł mona kupić Energizer Industrial, baterie wykorzystywane w przemyśle, o zwiększonej żywotności. Ja na takiej jednej chodzę nie wiem już ile czasu. W ogóle Tesoro wydają mi się mało prądożerne, to chyba przez brak wyświetlacza w niższych modelach... :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 09:17 
Generał Broni
Generał Broni

Dokładnie. Prądożerność Ciboli jest naprawdę niewielka. Aku o pojemności 200mAh starcz na na min. 10 godzin. Zaletą baterii 9V jest też ich masa.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 09:28 
Specjalista
Specjalista

vincent_vega_69 napisał(a):
Aku o pojemności 200mAh starcz na na min. 10 godzin.

Zgadza się, w takim razie łatwo policzyć, że gdybyś miał aku paluszki o pojemności 2600mAh, a takie są teraz ogólnie łatwo dostępne, to chodził byś nie 10 a 130 godzin, jest różnica, prawda? ;)

Ja nie twierdzę, że zasilanie z jednej baterii 9v jest złe, jest specyficzne, jedni lubią, drudzy nie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 09:35 
Generał Broni
Generał Broni

Co to za porównanie? Nie spotkałem się z aku 9v o takich pojemnościach więc jaki sens podawać takie porównania?Czy np. ACE chudzi na 4 aku AA 65 godzin? Albo ExSE 130 godzin?? Załóż aku 200 mAh do np. X70 to zobaczysz ile podziała. Dziwne i bez sensu jest to porównanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 10:07 
Specjalista
Specjalista

Co to za porównanie? Nie spotkałem się z aku 9v o takich pojemnościach więc jaki sens podawać takie porównania?

Ale spotkałeś sie z wykrywaczami które działają na paluszkach, prawda? ;) Skoro Cibola tak długo działa na jednym akumulatorze 9v to działała by dużo dłużej na na paluszkach dające to samo napięcie (odpowiedniej ich ilości). I o to właśnie mi chodzi, skoro nie spotkałeś się z 9v o takich pojemnościach, a aku paluszki o takich pojemnością są powszechne, to zastosowanie paluszków w Ciboli zamiast 9v miało by pewne zalety, wykrywacz działał by dłużej. To nie takie skomplikowane i bez sensu chyba?
Czy np. ACE chudzi na 4 aku AA 65 godzin? Albo ExSE 130 godzin?? Załóż aku 200 mAh do np. X70 to zobaczysz ile podziała.

Nie do końca rozumiem, trochę to chaotyczne. Chcesz powiedzieć, że inne wykrywacze na baterii takiej jak w Ciboli działały by krócej? Ja w sumie powiedziałem to samo, gdyby cibola pracowała 130 godzin na 6 paluszkach, to była by rekordzistką. Nigdzie nie twierdzę, ze Cibola jest prądożerna, zaznaczam tylko, że mała prądożerność na paluszkach opłaca się jeszcze bardziej. Ale są wykrywacze które działają długo, nie te które podałeś, ale jednak są. MXT działa ok 60h. niektóre Fishery chyba działają po 90h. na 2x9v.
To jednak nie ma znacznie jak działają inne wykrywacze. Ja bym wolał, żeby Cibola i Vaquero działały na paluszkach, które mają większą pojemność i są łatwiej dostępne, chyba mam do tego prawo, żeby mieć własne zdanie?
Dziwne i bez sensu jest to porównanie.

Cóż, dla mnie nie jest bez sensu, inaczej bym go nie napisał ;)

PS.
Do tego wygodniej mi jest mieć same akumulatory paluszki, bo mogę jeszcze stosować do aparatu cyfrowego, latarki, wykrywaczy i jeszcze kilku urządzeń. To też jest pewien argument.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 10:10 
Generał Broni
Generał Broni

Bez sensu jest porównywać czas działania na paluszkach i bateriach 9V. Tak samo można porównywać zasięgi Smęhtka i Ciboli.... To miałoby sens???

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]