Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 09:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Solaris co i jak
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 20:35 
Plutonowy
Plutonowy

Witam, jednak zdecydowałem się na Solarisa :) ale jestem troche zaskoczony obsługą tegoż sprzętu, dzisiaj próbowałem co nie co ale coś mi nie wychodzi... Macie może jakieś wskazówki dla laika ?? Owszem czytałem instrukcje, ale jak by to ująć :) ... troche za mało dokładna dla zielonych i mam np. problem z dostrojeniem do gruntu czy z dyskriminacja, powiem szczerze dzisiaj po 2h zabawie mam troche dość tego sprzętu, mam nadzieje że to się zmieni :) Dla przykładu, chodziłem na podwórzu przed domem(tak tak to nie jest odpowiednie miejsce) ale chciałem zobaczyć jak to będzie wyglądać na dynamiku...hmmm wykrywka mimo sens. na polowie szlala co chwile przeskakując z 1-2 kwadracika na 9 i różnie... i na kwadraciku z kolorem ? wykopałem sprężyne... no i do czego służy opcja "ton" i "sygnał wiodący"? :( Pozdrawiam

Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 czerwca 2008, 21:50 przez muchomorek, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 21:34 
Major
Major

Od marca uczę się RS... nawet coś znalazłem. Na pewno przyda Ci się duuuża doza cierpliwości ;)
Na początek proponuję wybrać się na pobliską łąkę ew. do lasu i zacząć szukać w miejscu gdzie nie ma widocznych śmieci.
Jeśli masz problem z strojeniem do gruntu, proponuję ustawić na poziom neutralny (pośrodku skali pokrętła) i lekko (o milimetr) w prawo.
Jak już coś znajdziesz i się uspokoisz, po eksperymentuj z gruntem dalej ;)
powodzenia!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 21:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ale " wyzwanie"... Pierwsze odpalenie nowego sprzętu i to na podwórku... Czym wcześniej szperałeś?

Skręcanie czułości i dyskryminacji nic na taki terenie nie pomoże, wszak w ziemi leżą tam na różnych głębokościach jak nie tysiące to setki drobnych metalowych blaszek, drucików i innych popierdułek.

Chodzę z Solarką od 2 lat, wyłącznie na dynamiku i jak dla mnie to wystarczy ustawić grunt na 12-tą, dyskryminację na 13-tą, czułość na 17-tą, głos prawie na max i to mi wystarczy na każdy teren.
Pin pointa przestałem używać z rok temu - bez niego namierzę monetę ( jeszcze w gruncie ) w promieniu c.a. 5 cm - zżera tylko baterie...
W "bebechach" mogą być ustawienia fabryczne.
Ucz się dźwięków, a wyświetlacz niech będzie wskazówką czy przedmiot jest duży, ew. czy leży głęboko czy płytko.
Poszukaj jakiegoś wolnego od śmieci miejsca i tam ćwicz - może jest w pobliżu np. jakieś źródełko w lesie, gdzie chodzono na spacery lub po wodę....

Sv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 00:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ustaw w dynamiku tak jak ci kolega Sv napisał ,a jak chcesz pochodzić w statyku to tylko all metal bo raczej nie polecam trybu statycznego z dyskryminacją sam się przekonasz,jak się już trochę obeznasz ze sprzętem to na pewno polubisz tryb mix all ,w terenie gdzie jest ciężko ustawić grunt i jest pełno kamieni magnetycznych dobrze się sprawdza ,tylko trzeba co jakiś czas zerować ja zeruję jak przestanę słyszeć sygnał wiodący

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 00:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

w mojej okolicy na polach to gleby sa tak zmineralizowane ze na dynamiku solaris bardzo czesto pierdzi i sie wzbudza ze nie da sie z nim normalnie pracowac tylko na mixie da sie chodzic i nic zmiana czulosci nie pomaga jezeli chodzi o dynamik to juz wczesniejszy model ultra na dynamiku byl bardziej stabilniejszy niz solaris z racji tego ze sonda byla mniej czulsza wiec jak smigam to tylko na mixie i czulosc nie na maxa tylko na przedostatnia kropke lub jeszcze mniej i jest w miare git

Ostatnio edytowano wtorek, 17 czerwca 2008, 09:00 przez szaniec, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 00:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja również przechodziłem przez to. Solarisa uważam za specyficzny sprzęt. Zdecydowanie trudny w obsłudze dla osób zaczynających przygodę z tym wykrywaczem. Z czasem nic Cie już nie dziwi i nie masz problemów z interpretacją wielu zachowań wykrywki. Po pierwsze na początkowe przechadzki z solarką wybieraj jak najmniej zaśmiecone tereny. Powiem więcej najlepsze będzie pastwisko- łąka daleko oddalona od zabudowań gdzie prawdopodobieństwo znalezienie czego kolwiek jest minimalne. Po pierwszych kilku wypadach na poletka próbne miałem ochote potraktować go saperką. W uszach disco, na kilka dołków jeden z fantem reszta ,,uciekające krety". Przyzwyczaj się do tego że solarka jest wykrywaczem niestety niestabilnym chyba że to ja do tej pory szukałem na tak nieprzyjaznych gruntach. Przeszukiwanie pól po orce na dynamiku odpada, co zresztą nie jest tylko domeną solarisa. Na tego typu miejsca wybieram MIX moim zdaniem zdecydowanie bardziej stabilny jednak wymagajacy dosyć częstego dostrajania do gruntu. Dla zminimalizowania ilości lewych celów zaznaczaj nad celem znak krzyża. Jeżeli sygnal się powtaża w każdej płaszczyźnie- kop. Jeżeli wskaźnik w górnej rubryce lata po wszelkich możliwych wskazaniach jest to zapewne albo kamień albo śmieć aluminiowy. Dla sprawdzenia wykop pare takich sygnałów a sam sie przekonasz. Sprawdź połączenie kabla z sondą oraz z boxem czy wraz z ruchem wykrywka nie wydaje sygnału.

To chyba tyle. W razie czegoś proszę o pytania, postaram się pomóc na ile będe umiał. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Solaris co i jak
PostNapisane: poniedziałek, 23 czerwca 2008, 19:52 
Kapral
Kapral

muchomorek napisał(a):
Witam, jednak zdecydowałem się na Solarisa :) ale jestem troche zaskoczony obsługą tegoż sprzętu, dzisiaj próbowałem co nie co ale coś mi nie wychodzi... Macie może jakieś wskazówki dla laika ?? Owszem czytałem instrukcje, ale jak by to ująć :) ... troche za mało dokładna dla zielonych i mam np. problem z dostrojeniem do gruntu czy z dyskriminacja, powiem szczerze dzisiaj po 2h zabawie mam troche dość tego sprzętu, mam nadzieje że to się zmieni :) Dla przykładu, chodziłem na podwórzu przed domem(tak tak to nie jest odpowiednie miejsce) ale chciałem zobaczyć jak to będzie wyglądać na dynamiku...hmmm wykrywka mimo sens. na polowie szlala co chwile przeskakując z 1-2 kwadracika na 9 i różnie... i na kwadraciku z kolorem ? wykopałem sprężyne... no i do czego służy opcja "ton" i "sygnał wiodący"? :( Pozdrawiam

no co ty mam podobne odczucia. Też nie wiem do czego ten sygnał wiodący ani ton i jescze skale wszystkie
byłem na ogródku i też na 1 m kwadratowym paliły sie prawie wszystkie
mam nadzieje że jeszcze sobie go obczaje dokładnie i będe umiał coś znaleźć porządnego
ale słyszałem że solaris jest bardzo trudny w obsłudze i trzeba kilka razy wyjść w teren żeby dopiero wiedziec o co chodzi; trzeba byc cierpliwym i nim nie rzucaće

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 czerwca 2008, 22:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

to i ja trochę :)
teren wybierz taki w którym się dobrze kopie ( bez darni i chaszczorów) bo cię zniechęci kopanie, i chodź , chodź i jeszcze raz chodź, słuchaj, patrz i kop. dyskryminacja na 13 godzinę i grunt na razie na 12 (jak wyżej ktoś radził) , jak popierdują kamienie to troszkę w prawo gruntem (czsem coś daje) najpier zaczniesz odróżniać większe żelastwo od koloru , a później będzie już tylko lepiej :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2008, 01:36 
Podporucznik
Podporucznik

U mnie, z Solarisem jest tak: raz miłość raz nienawiść ;) na zaśmieconym terenie zmuszony jestem czasem włączać mixD, bo nie można wyrobić na dynamiku (dyskoteka), mixD pozwala ukoić skołatane nerwy gdy koledzy kopią obok monetkę za monetką, a czasem jest tak, że dynamik spisuje się doskonale na zaśmieconym terenie i to oni zostaja w tyle.... podejrzewam, że to kwestia zminarelizowanego gruntu i moich słabych umiejętności dostrojenia do gruntu. Podejrzewałem również, że to wina przetartego kabla zasilającego w puszce.. Sam nie wiem. Chyba wyśle go do serwisu na przegląd... Wczesniej mimo że chodziłem z prostym Tesoro silver u max, kopanie było przyjemnością. Stabilny i przewidywalny. Solaris, gdy tylko zostawię go na noc w samochodzie i dostanie trochę wilgoci musi podziałać z godzinę zanim ustabilizują sie tony dzwięków, od basu po alt, szału można dostać.... ale trafiłem parę fajnych monetek tym wku...wiaczem ;) i mimo że nadal mam Tesoro katuję Solarke :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 01:19 
Podporucznik
Podporucznik

Dziś znowu porażka! Ja z Solarka, mistrz dnia z ace 250 , kolega który nie miał wykrywki pozyczył ode mnie tesoro q max.... wszyscy mieli lepsze wyniki ;) a prym wiódł ace 250, masakra i nie chodzi o pecha tylko o komfort pracy z tym Rutusem, dla mnie masakra. Albo on jest wadliwy albo ja. Tony ma zawsze różne, raz wysokie raz niskie. Po prostu w poniedziałek wali w tonacji s-dur a w piątek w e-mol! Czyli 5 zł położone w doniczce w poniedziałek baryton a w piatek w tej samej doniczce falset.... można się wkur...wic? Można... jest na gwarancji ale jeśli macie jakieś rady to proszę bo juz powoli tego Solarisa nie znoszę~!:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 14:17 
Major
Major

Moja "solarka" sprawdziła się całkiem dobrze kilka razy, fakt że w zaśmiecony teren chodzić nie polecam (jak już nie ma wyjścia to dyskryminacja max, grunt więcej w prawo niż strojenie każe i czułość na 1/2). Ale od jakiegoś czasu zauważyłem spadek i zasięgu i właśnie to co kolega pisze... dziwnie różne ton na ten sam przedmiot. Także pochodzę z nią jeszcze tydzień (urlop mam :P) i później wyśle na przegląd. Może coś pomoże ;)

Btw. mimo wszystko uważam S za dobry sprzęt, z tym że dla tych bardziej cierpliwych :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 16:39 
Kapitan
Kapitan

daniel-m napisał(a):
Moja "solarka" sprawdziła się całkiem dobrze kilka razy, fakt że w zaśmiecony teren chodzić nie polecam (jak już nie ma wyjścia to dyskryminacja max, grunt więcej w prawo niż strojenie każe i czułość na 1/2). Ale od jakiegoś czasu zauważyłem spadek i zasięgu i właśnie to co kolega pisze... dziwnie różne ton na ten sam przedmiot. Także pochodzę z nią jeszcze tydzień (urlop mam :P) i później wyśle na przegląd. Może coś pomoże ;)

Btw. mimo wszystko uważam S za dobry sprzęt, z tym że dla tych bardziej cierpliwych :)

i pamietac zeby cewka byla w odpowiednia strone :P
sorry nie moglem sie powstrzymac ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 22:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

a ja myślałem że mi słoń na ucho nadepną :) u mnie było to samo prawie od nowości ,nie wiem jaka była przyczyna ,wiem że jak jest ponad 30 stopni to lepiej poczekać aż się ochłodzi i jak zawilgnie to tez lipa,ja jestem za granicą w pewnym zawsze słonecznym kraju i sprzęt chodzi jak nigdy wcześniej :1 zasięgi książkowe i jest całkiem stabilny jednym słowem rewelacja !a,jak by nie był na gwarancji to bym pokombinował żeby zabezpieczyć elektronikę przed wilgocią .A jeśli chodzi o zaśmiecony teren to pierwsze testy robiłem na zaśmieconym poletku ,było ciężko ale dałem rade ,wydarłem 5 gr z 1923 i 1 grosz z 1723 i jeszcze kilka drobiazgów ,łusek i kul ołowianych ,i jestem pewien że moja solarka by pobiła ace nawet w zaśmieconym terenie

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]