|
{To miał byc mail dla JMS-Bytom, ale posiałem adres. Z drugiej strony dlaczego wszyscy nie mogliby sobie tego poczytać?}
<BR>Cześć,
<BR>Mam tu dwa opisy katowickiego lotniska. Nie wykluczone, że ten górny dotyczy Muchowca, bo zgadzają się koordynaty, ale trzeba to sprawdzić. Druga część na pewno dotyczy Udetfeld. Czytałem posty dotyczące Udetefeld ze stron Odkrywcy i właśnie je sprawdzam. Poniższe dane sprawdziłem (pochodzą z nieco innych źródeł) i jestem pewien, że tak przedstawiona wersja nie zawiera rażących błędów. Dane co do użycia obiektów są chronologiczne i idzie to tak:
<BR>
<BR>KATTOWITZ/Oberschles.
<BR>N50 14 20 E19 02 25
<BR>Pol. = Katowice, 25 km O Gleiwitz; Einsatzhafen mit Grasnarbe.
<BR>W dniach 26.5.41 - 11.6.41 przebywała tu część (bo druga częśc siedziała w Nakel=Nakło n/Notecią) rozpoznawcza 3(F)./11. Przybyła z Ghent (Holandia) i udała się do Mielca. Nie znam obecnie ani nazwiska d-cy, ani typów samolotów, ale ustalę.
<BR>
<BR>UDETFELD/Pol.
<BR>N50 28 35 E19 04 55
<BR>Alias: Zendek=Szendek=Schendek=Mierzęcice=Pyrzowice, 18km NO Beuthen; Erprobungsplatz der Luftwaffe; Bombenabwurfplatz in der Heide von Pustynia; Deckname: »Urquell«.
<BR>ICAO code EPKT, lotnisko międzynarodowe, współużytkowane z wojskiem.
<BR> W dniach 27.12.43 - 1.44 przebywała tu 11(Pz)./SG 9. Nie wiem skąd przybyła i dokąd się udała, ani kto nią dowodził. Wiem, że tu w zasadzie zakończyła swoje istnienie, jako że właśnie w styczniu 1944 została w Udetfeld przekształcona w Erprobungskommando 26. Przypuszczam, że latała na Hs 129B, tak jak cała SG 9. Zmiana nazwy ze Schlachtgeschwader na Erprobungskommando oznacza zmianę statusu z bojowego, na doświadczalny, więc nie wykluczam wymiany sprzętu.
<BR> W sierpniu 1944 z Otopeni (Bukareszt) przebazowano tu nocną 2./NJG 100. Zapewne działała ona przeciw nocnym samolotom brytyjskim zaopatrującym podziemie (jest to okres Powstania Warszawskiego!). W grudniu wysłano ją do Prowehren w Prusach Wschodnich. Przypuszczalnie latała na Ju-88G, a może Ju-88S (ustali się).
<BR> Także w sierpniu 1944 do Katowic z podsochaczewskich Bielic przybyła I/KG 27 „Boelcke” latająca na He-111H. Prawdopodobnie dowodził nią wówczas Hptm Joachim Petzold. W listopadzie przeniesiono ją do Raffelding.
<BR> We wrześniu 1944 z Brandis przebazowano tu bojową III/JG 400, latającą na rakietowych Me-163 Komet. Podczas swego pobytu formacja była subordynowana 8. JD (8 Jagddivision). Jednostką tą do 13.10.44 dowodził Olt Franz Medicus. Jego następca nie jest znany. JG 400 przebywała tu aż do swego rozwiązania, czyli do marca 1945.
<BR> Także od września stacjonowała tu szturmowa 5./SG 77 latająca na Fw-190. Jej przeniesienie z Nagłowic było spowodowane posuwaniem się frontu. Miesiąc później SG 77 udała się do Sarospartak w związku z postępami sowieckimi na południowym odcinku Frontu Ukraińskiego i początkiem operacji węgierskiej.
<BR> Rakietowych Me-163 używała też IV/EJG 2 sformowana w Udetfeld 14.10.44. 12.01.45 została przeniesiona do Sprottau (Szprotawa).
<BR>
<BR>Z ostatniego trzepania literatury znalazłem ślady pewnej węgierskiej jednostki latającej na Stukasach, która po poniesieniu ciężkich strat została wycofana do Krakowa. W pewnej węgierskiej książce znalazłem ślad sugerujący, że przebywała one także na Udetfeld. Staram się to właśnie sprawdzić.
<BR>
<BR>Tyle wiem na dziś dzień, jednak materiałów przybywa. Ponieważ mam do sprawdzenia i zweryfikowania ponad 400 obiektów, to robota trochę trwa. Ale wszystko po kolei. Odezwij się do mnie to dostaniesz współczesny plan lotniska EPKT.
<BR>Pozdrawiam,
<BR>Paweł
|