Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 22:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fisher Coinstrike
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2008, 08:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,

pozwoliłem sobie przenieść mój post z innego forum równiez tutaj, ponieważ myślę iż im więcej głów do myślenia tym lepiej i może ktoś tu będzie w stanie mi pomóc. Za wszelkie rady będę wdzięczny.
Żeby uprzedzić pytania w stylu : czy masz instrukcje po polsku, czy czytałeś instrukcje - odpowiadam TAK, TAK ;)

Ok żeby nie przedłużać, mój monolog poniżej. Mam nadzieję że ktoś będzie w stanie pomóc.

Witam,

A więc nabyłem tego potwora i zaczynam z nim zabawę. Tu będę wstawiał moje uwagi i spostrzezenia na temat tego sprzetu oraz wszelkie nurtujące mnie pytania.
Za wszystkie podpowiedzi, sugestię będę wdzięczny.

A więc tak na razie stan meczu COINSTRIKE vs SAMOTNY WILK 2:0

czyli jestem zakręcony jak słoik na zimę.
dwa wyjścia i kompletnie NIC nie kumam.

Pierwsze wyjście - mój błąd miałem włączone wszystkie kwadraciki NOTCH i szukałem chyba tego czego nie było pod sondą. pomimo wskazań pomiędzy +31 a +34 i wykopywaniu dołów do 50 cm nic nie znajdywałem Dodatkowo zastanawiałem się czemu nie widzi tzn nie piszczy na takie rzeczy jak łuski, monety z miedzi i słabego srebra - ale OK teraz wiem Wyłączyć NOTCH i już piszczy

Drugie wyjście - no moze pół wyjścia bo mnie deszcz pogonił - miało być tak pięknie a tu znowu nic. sygnał niby ładny wysoki, przeciągający przy przemiataniu w lewo, prawo a pod sondą NIC dodatkowo po wykopaniu ziemi z dołka piszczy w dołku i pszczy nad ziemią z niego. po przeszukaniu ziemi - nic, po wykopaniu dołka głębiej nic
co jest grane?? dodatkowo ten trzytonowy system identyfikacji mnie do szału doprowadza bo tak naprawdę nie mam pojęcia który sygnał kopać.

Teraz o ustawieniach:
pierwsze wyjście - bez komentarza - ustawienia fabryczne
drugie wyjście - dyskr. 99, czułość 10, treschold od -5 do -15 NOTCH OFF

RATUNKU!!! może ktoś z pomorskiego ma ten sprzęt i wyskoczyłby ze mną na jakiś wypad instruktarzowy?

Pozdrawiam

Samotny Wilk

ps. jeszcze małe pytanko: wyczytałem w instrukcji że jak się przyciśnie dłużej przycisk ALL METAL/DISC to następuje uśrednienie wyświetlanych wyników. Jak naciskam go dłużej wyskakuje mi na wyświetlaczu A1 lub ja strzałką do góry klikam to zmienia sie na A0 do czego to?

ps2. czy można w tym sprzęcie wyłączyć system identyfikacji tonowej??

[ Dodano: 2008-08-22, 11:22 ]
OK,

mały punkcik dla mnie tym razem. Już zakumałem namierzanie i potrafię prawie dokładnie określić gdzie leży fant i na jakiej głębokości mniej więcej. W sumie to naprawdę fajna sprawa z tym Pin-Pointem i cyfrową informacją jak blisko jesteśmy celu.
Niestety nadal kopie zardzewiałe gwoździe pomimo że sygnał jest średni/wysoki a na wyświetlaczu pomiędzy +22 a +34
Ale się nie poddaje ! Wiem że na terenach, na których się bawię w sprawdzanie tego sprzęta raczej ciekawych fantów nie ma bo chodziłem tam z moim ALLem i też nic nie wychodziło ;)
W niedzielę wybieram się na tereny fantonośne to się okaże co i jak i mam nadzieję że wrócę w końcu jako zwycięzca w tym boju ze sprzętem ;)

Pozdrawiam

Samotny Wilk

[ Dodano: 2008-08-25, 21:47 ]
Ok zaczynam myśleć że:

1 albo ja coś nie tak robie i jestem zbt mało inteligentny jak na ten sprzęt
2 albo coś jest nie tak ze sprzetem

wczoraj byłem na polu z kolegą, któey chdzi z XLT e-series więc sprzety mozna by powiedzieć porównywalne.
i co ? ja kopałem stre zardzewiałe gwoździe czesto bardzo głęboko a on same fajne fanty.
ja co prawda wyciągnąłem sreberko i 2 kulki od muszkietu ale to był chyba przypadek. Zresztą sreberko (trojak Zygmunta III) dawało sygnał jakiś dziwny i przedział ID na wyświetlaczu pomiędzy +10 a +18
ustawienia jakie miałem to: dyskryminacja 99, czułość 8, tresch. -15
notch wyłączone (wszystkie kwadraciki się świeciły na czarno)

czemu twierdzę że coś nie tak ze sprzętem:
Dziś sobie poszedłem na pole za płot zrobić test
ustawiłem sprzet: wg rad kolegi, który chodzi tez z CS
dyskr 99, czułość 6, tresch -5 (notch off j.w.)

zabrałem ze sobą:
- łuska mauser
- guzik pruski urzędniczy
- 1 pfening 1944
- kulka ołowina muszkietowa
- 1/któraś częśc thalara w każdym razie miedź
- wspomniana wyżej znaleziony trojak (srebro)
- szóstak koronny Jana Kazimierza (srebro)

wykopałem dołek na około 25 cm, oczyściłem z metalu i zacząłem testy

łuska - na powierzchni ładny sygnał +18 do +20 na wyświetlaczu za to po wrzuceniu do dołka szok wskazania nawet na -15 ( w pozycji leżącej) jak położyłem spłonką do góry to wskazania w miarę ustabilizowały się ale było max +12

guzik pruski urzedniczy - na powierzchni +22 sygnał średnio wysoki, po włożeniu do dołka znowu dziwna sprawa sygnał +8 do +12 i ton średni niski

1 pfening - na powierzchni +20 i ton średni wysoki, po włożeniu do dołka sygnał +10, +12 i średni niski

Kulka od muszkietu - tu jest totalny odjazd, na powierzchni sygnał +22, +23 i ton Sredni wysoki na zmianę ze średnim niskim ale po włożeniu do dołka ID spada od +8 do+12 i ton średni niski

MIedzina część thalara - tu chyba w miarę poprawnie na powierzchni pomiedzy +28 a +32 po wrzuceniu do dołka około +18 do +22

oba sreberka zachowują siępodobie i to mnie martwi - na powierzchni jest tak +12 do +18 ale już w ziemi to jest +8, +10 a nawet czasem jak przemiatałem sondą to dawały sygnał na -

NIe wiem czy moje wywody są jasne ale prosze o jakąś poradę czy sprzet jest ok i po prostu to wynika z uwarunkowań w glebie czy trzeba go oddać do dostrojenia czy coś tam.

poza tym zauwazyłem dziwną rzecz, która wg mnie (na zdrowy chłopski rozum) nie powinna się dziać, mianowicie na dynamiku jak np. mam sondę położoną na ziemi i nią nie ruszam (nie macham itp) to na wyświetlaczu pojawiają sie cyfry i czasem sobie nawet sygnał wyda

prosze o jakies porady bo naprawdę jestem zanioepokojony.

Samotny Wilk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2008, 10:46 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam!. Widzę, że podobny pościk ;) jest na Thesaurus'ie, ale o ile pamiętam sporo wskazówek jest w postach właśnie na tamtym forum, łącznie z ustawieniami...

Nie wiem czy oglądałeś temacik parę linijek niżej od Twojego: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=560

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2008, 14:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

tak, racja ale tam nikt nie raczy odpowiedzieć. A tamten wątek przeczytałem z uwagą i próbowałem ustawień Diabelskiego ale wszytkie objawy sa podobne jak w moich postach. Więc wrzucam to w kilka miejsc bo tam nie wszyscy zaglądają znowu tutaj tez nie wszyscy itd. Jak już pisałem im więcej głów do myślenia tym lepiej .

Pozdrawiam

Samotny Wilk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2008, 20:22 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam,

po dzisiejszym wyjściu chyba udam się na jakieś wyższe studia na kierunku obsługa wykrywacza coinstrike :? :wq
jestem chyba za mało inteligentny na ta bestię :sciana .
a teraz ide się napić :pub

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]