Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 04:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 września 2008, 13:10 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mam pytanie jako nowicjusz, czy F5 jest podobnie wrażliwy na linie energetyczne jak F4 i czy aby naprawdę z F4 nie da sie chodzic koło tychże linii, prosze o odpowiedź to może się zdecyduje wreszcie....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Fisher F5
PostNapisane: niedziela, 14 września 2008, 22:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zrobiłem dzisiaj serię testów powietrznych wykrywacza Fisher F5 przy ustawieniach:
GAIN - 60, GND - 80, PHASE - 35, THRESH - 0, DISCR. - AM.
Wyniki:
Moneta 1 gr. słaby sygnał 19 cm. mocny sygnał z identyfikacją 14 cm. wskazanie TAB(40)
Moneta 2 gr. słaby sygnał 21 cm. mocny sygnał z identyfikacją 16,5 cm. wskazanie TAB(40)
Moneta 10 gr. słaby sygnał 21 cm. mocny sygnał z identyfikacją 16 cm. wskazanie 5C(26)
Moneta 20 gr. słaby sygnał 22 cm. mocny sygnał z identyfikacją 18,5 cm. wskazanie 5C(21)
Moneta 50 gr. słaby sygnał 23,5 cm. mocny sygnał z identyfikacją 20 cm. wskazanie 5C(28)
Moneta 1 zł. słaby sygnał 26 cm. mocny sygnał z identyfikacją 23 cm. wskazanie 5C(30)
Moneta 2 zł. słaby sygnał 26 cm. mocny sygnał z identyfikacją 24,5 cm. wskazanie TAB(48)
Moneta 5 zł. słaby sygnał 28 cm. mocny sygnał z identyfikacją 26 cm. wskazanie TAB(41)
Moneta 50 duńskie ore słaby sygnał 25 cm. mocny sygnał z identyfikacją 22 cm. wskazanie DIME(75)
Moneta 1 duńska korona słaby sygnał 24,5 cm. mocny sygnał z identyfikacją 22,5 cm. wskazanie TAB(27)
Gwóźdź ocynk 2 x 70 słaby sygnał 20 cm. mocny sygnał z identyfikacją 18 cm. wskazanie FE(07)
Nóż 22 cm. z metalową rękojeścią słaby sygnał 33 cm. mocny sygnał z identyfikacją 31 cm. wskazanie FE(01)
Telefon komórkowy słaby sygnał 38 cm. mocny sygnał z identyfikacją 36 cm. wskazanie DIME(69)
Złoto 999,9 sztabka 1 g. wymiary 8 x 16 mm. słaby sygnał 22 cm. mocny sygnał z identyfikacją 19 cm. wskazanie TAB(55)
Złoto 999,9 sztabka 1 ounce wymiary 24 x 40 mm. słaby sygnał 28 cm. mocny sygnał z identyfikacją 25,5 cm. wskazanie 50x(91)
Stalowe ostrze szpadla słaby sygnał 65 cm. mocny sygnał z identyfikacją 62 cm. wskazanie QTR(79).
Wykonałem również serię testów z fantami położonymi pod cegłę pełną o znormalizowanych rozmiarach. Fanty odzywały się odległościach pomniejszonych o około 10% od powyższych.
Co do wrażliwości na pracę pod linią niskiego napięcia, to wystarczy zmniejszyć czułość GAIN do 45, a giną przydźwięki zakłóceń. Pod linią wysokiego napięcia nie próbowałem, bo nie mam takowych w okolicy. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 07:40 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Pomysl z uzyciem odbiornika jest jak najbardziej godny uwagi - rowniez zastanawialem sie nad takim wariantem, wtedy mozna by uzywac dowolnych (np. bardzo lekkich) sluchawek z palakiem przebiegajacym z tylu glowy, ale problemem byl brak odpowiedniego odbiornika w pasmie 863-856 MHz. Oczywiscie mozna by pokusic sie o takie rozwiazanie: rozbebeszyc sluchawki bezprzewodowe wyciagajac "uklad" zasilajaco-odbiorczy, zapakowac to do jakiegos malego, zgrabnego pudelka, zaopatrzyc w gniazdko na maly wtyk i mozna zaczynac. Jako, ze z natury jestem (lekko?) leniwy, zdecydowalem sie na w miare gotowe rozwiazanie..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 11:28 
Major
Major

mopsik napisał(a):
Mam pytanie jako nowicjusz, czy F5 jest podobnie wrażliwy na linie energetyczne jak F4 i czy aby naprawdę z F4 nie da sie chodzic koło tychże linii, prosze o odpowiedź to może się zdecyduje wreszcie....

nie wiem od czego to zalezy ale pod niektórymi liniami moge swobodnie isc bez zakłóceń a pod niektórymi to juz w odlegości parunastu metrow sa powazne zakłócenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 18:43 
Kapral
Kapral

Mayormayor napisał(a):
Cisza... ;)

No dobra, niech będzie że ja się poświęcę ;)

Pierwsze wrażenia:

Rozpakowujemy karton (pierwszy browar), strzępy opakowania unoszą się w powietrzu. Po rozpakowaniu i złożeniu bardzo miłe uczucie. Wykrywacz jest lekki, fajnie leży w dłoni. Design nowoczesny, miły dla oka. Szczególnie dobre wrażenie robi wyświetlacz pełen różnych sprytnych mrugadełek, które bez wątpienia do czegoś służą. Rurka z której zbudowany jest wysięgnik złotego koloru, cewka w kształcie eliptycznym wygląda bardzo solidnie. Po skręceniu nic się nie telepie, konstrukcja jest sztywna i stabilna, cewkę można łatwo złożyć bez luzowania nakrętek wkładając do bagażnika.
OK, rozpakowaliśmy, złożyliśmy, zainstalowaliśmy baterie i przebiegliśmy jak idioci całe mieszkanie w te i nazad z bananem na pysku, wyjącym ciągle wykrywaczem (zbrojenie w stropie) i szaleństwem w oczach budząc politowanie domowników (głównie żony). Ochłonęliśmy (drugi browar) i zabieramy się za czytanie instrukcji.
Instrukcja typowo amerykańska. Pełna światłych rad o tym że jak wykrywacz się popsuje to zanim wyślemy go do naprawy do USA to najpierw trzeba wymienić baterie. Jest też pełna lista wszystkich otworów w ciele, w które poszukiwacz skarbów nie powinien sobie wsadzać cewki wykrywacza. Ponadto możemy się dowiedzieć że poszukiwacz nie powinien ciągnąć druta, tylko pociągnąć za wtyczkę, jeśli chce ją wyjąć z gniazdka obudowy wykrywacza. Trzeci browar i idziemy spać bo rano przekopujemy ogródek kumpla w ramach testów.

W terenie:
Na dzień dobry dostrajamy wykrywacz do gruntu - eliminujemy jego wpływ kręcąc odpowiednim pokrętłem w zależności od zawartości minerałów w gruncie pokazywanym na odpowiednim miejscu wyświetlacza. Jest możliwych 1024 różnych ustawień dostrojenia do gruntu w zależności od stopnia jego mineralizacji.
Pierwsze kroki po piaszczystej drodze i pierwsze radości. 2 grosze z 1938, 1 pfennig z 1856. Piękny, pewny, powtarzalny sygnał. W kieszeniach próbki przedmiotów z różnych metali żeby przetestować dyskryminację i obczaić jakim tonem piszczy na dany metal. Dyskryminacja działa bardzo dobrze, podobnie potencjometr regulujący czułość wykrywacza. Żadnych zakłóceń, żadnego ćwierkania bez przyczyny po dotknięciu mokrej kępy trawy. Niepewne sygnały okazują się być sreberkami po prezerwatywach lub jakimś śmieciem. Wtedy wystarczy doregulować dyskryminację i wio. Często bezpośrednio pod powierzchnią jest spory płaski obiekt (zgnieciona puszka po piwie, kawałek blachy czy nakrętka od słoika) - wykrywacz wówczas wydaje charakterystyczny świergot po którym od razu wiadomo że nie trzeba kopać. Ale kto by tam nie kopał, kopiemy a jakże. Nie wiem czy ten świergot to ma tak być czy to kwestia ustawień. Oczywiście kopiemy zajadle mnóstwo aluminiowych kapsli po wódce ale na to chyba nie ma rady. Sygnał dają jak moneta. Można podkręcić dyskryminację ale kto by ganiał tylko za złotem ;)
Pinpoint działa świetnie i zadziwiająco precyzyjnie - pierwsza klasa. Podczas namierzania Pinpointem wykrywacz pokazuje w okienku DEPTH głębokość zalegania obiektu. Trzeba pamiętać, że głębokość podawana jest w calach. Kiedy wykrywacz pokazał mi głębokość 8 podszedłem do tego jak do bułki z masłem, po czym okazało się że to ponad 20 centymetrów.
Specjalny przycisk służy do zmiany częstotliwości (są trzy do wyboru) w razie jakby coś zakłócało (na przykład wykrywacz kolegi obok). Jak dotąd nie używałem.
Specjalnym przyciskiem zmieniamy też natężenie dźwięku, które może zależeć od głębokości, tempa przemiatania, rodzaju obiektu czy metalu, z którego jest wykonany.
Kolejny przycisk pozwala na dyskryminację wybiórczą. Chodzi o to, że potencjometrem możemy zwiększać poziom dyskryminacji (od żelaza w górę poprzez różne inne metale). Przycisk natomiast pozwala na wyłączenie ktorejś z nich (lub kilku) spod dyskryminacji czyli tworzenie wszelkich możliwych kombinacji. Fajna rzecz, ale do jej stosowania jeszcze nie dorosłem. Cieszę się z tego co znajduję.
W centralnej części wyświetlacza znajduje się dwucyfrowa wartość opisana jako "Target ID". Ma ona zakres od 0 do 99 i powiedzmy że pi razy oko pozwala ocenić z czym mamy do czynienia. Im fajniejszy metal z którego jest wybita monetka tym wyższa wartość na wyświetlaczu. Dla srebra powyżej 90, dla miedzi od 60 do 90 (w zależności od rozmiaru) i tak dalej. Muszę przyznać że jak dotąd nie zdarzyło mi się żeby wyświetlacz wskazywał ewidentne głupoty.
Pod wartośćią ID mamy wskażnik paskowy "Confidence". Jest to niejako stopień "pewności" wykrywacza co do oceny rodzaju znaleziska. Bardzo przydatna rzecz i mogę potwierdzić - jeśli wskaźnik jest cały lub w większej części czarny - wykopujemy to co pokazuje. Całkiem fajnie pomyślane i oszczędza niepotrzebnego rycia.
Poza tym są jeszcze takie dupsy jak wskaźnik wartości mineralizacji FE3O4 (kto by na niego spoglądał), faza (na bieżąco mierzony i pokazywany na wyświetlaczu rodzaj mineralizacji gruntu) i wskaźnik stanu baterii.

Ocena:
Bardzo, bardzo pozytywna. Wciąż jest sporo funkcji, których jeszcze nie używałem. Wciąż są takie które nie do końca rozumiem. Nie jestem wprawdzie wielkim znawcą i moja opinia jest mniej warta niż wytrawnego wieloletniego poszukiwacza ale skoro nikt jej nie chciał napisać to napisałem ja :)
Podsumowując - same plusy z dwoma wyjątkami:
1. Za instrukcję minus. Przetłumaczona tak sobie, w miejscach opisu bardziej złożonych funkcji dość niezrozumiała. Za to metoda wsadzania baterii opisana nader wyczerpująco. Aż się ciśnie na usta pytanie do jej autora: "Panie, jak do wulgaryzm nędzy można pomylić bieguny przy wkładaniu baterii 9V?" Chyba trzeba by ją w tym celu instalować młotkiem. Pneumatycznym. Są dwie rzeczy na świecie które nie znają granic - głupota ludzka i piosenka radziecka.
2. Minus za brak regulacji głośności. Można wyłapać wyrok za samo straszenie leśnych zwierząt

:cop :bir :cop

Aha, i jeszcze jedna rzecz. Wykrywacz jest zadziwiająco czuły. Pokazał mi piękny monetkowy sygnał i po dwudziestu minutach grzebania w pięciu garściach wykopanej ziemi znalazłem maleńki medalik z jakiegoś stopu aluminium o średnicy 2/3 paznokcia małego palca. Malutki, taki jakie kupuje się dziewczynkom na komunię. Bezwartościowy, ale byłem pełen uznania dla sprzętu że daje pewny powtarzalny sygnał dla takiej drobnicy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 19:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

:jump :za :za U mnie masz piwo za opowiadanie!!!
Kupuje tego Fishera!! jak nic!!
Łaziłes w okolicy słupów wysokiego napięcia??? Czy nie?? tego boje sie najbardziej,tzn nie że porazi mnie prąd tylko zakłóceń :)
pozdrówka i naprawde super relacja!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 20:35 
Kapral
Kapral

mopsik napisał(a):
:jump :za :za U mnie masz piwo za opowiadanie!!!
Kupuje tego Fishera!! jak nic!!
Łaziłes w okolicy słupów wysokiego napięcia??? Czy nie?? tego boje sie najbardziej,tzn nie że porazi mnie prąd tylko zakłóceń :)
pozdrówka i naprawde super relacja!!

Łaziłem. Nie dostrzegłem żadnych zakłóceń. Ale też średnio zwracałem na to uwagę, to kilkanaście metrów (albo i więcej) - nie sądziłem że może zakłócać. Jak pójdę w teren to specjalnie dla Ciebie śmignę parę razy pod samymi drutami żeby mieć pewność :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 20:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

gollum napisał(a):
Jak pójdę w teren to specjalnie dla Ciebie śmignę parę razy pod samymi drutami żeby mieć pewność :)

To ja dostawie jeszcze jedno piwo jak się spotkamy ok??
pozdrawiam
P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 20:53 
Kapral
Kapral

Deal :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 01:02 
Plutonowy
Plutonowy

Witam .
Pytanko do uzytkownikow , chodzi mi o sygnal wiodacy na dyskryminacji,jakos go nie moge ustawic- co bym nie wyczynial ...cisza .
Na all Metal jest o.k. zero problemu, tylko na dyskryminacji nic sie nie dzieje, .... Czy ten typ tak ma ,czy posiadam jakis wadliwy egzeplarz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 22:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Najpierw daj dyskryminację maksymalnie w lewo (tryb AM), a potem lekko w prawo do pstryknięcia włącznika. Powinieneś mieć teraz możliwość wyboru jednego z czterech rodzajów dźwięków za pomocą przycisku TONE. Myślę, że miałeś dyskryminację ustawioną na maksa w prawo (65). Jeśli jednak na niższych wartościach dyskryminacja milczy, a baterie masz nowe, to chyba zostaje serwis...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 10:10 
Kapral
Kapral

Magik napisał(a):
Witam .
Pytanko do uzytkownikow , chodzi mi o sygnal wiodacy na dyskryminacji,jakos go nie moge ustawic- co bym nie wyczynial ...cisza .
Na all Metal jest o.k. zero problemu, tylko na dyskryminacji nic sie nie dzieje, .... Czy ten typ tak ma ,czy posiadam jakis wadliwy egzeplarz.

Nie chciałbym się wymądrzać bo nie używam wykrywacza w trybie AM, ale według mojego rozumienia tej cholernej instrukcji to powinno właśnie być tak jak pisze Magik. Na AM ustawia się pokrętłem Treshold poziom sygnału progowego na granicy słyszalności, natomiast w trybie dyskryminacji nie ma go wcale a głośnik milczy. Wydaje mi się to sensowne w końcu na tym powinna polegać dyskryminacja żeby sprzęt jedne rzeczy olewał a inne sygnalizował. Gdyby wył na wszystko to można by ocipieć.

Natomiast to, o czym pisze kolega MarekHojan to coś innego. Przycisk Tones służy tylko do zmiany sposobu sygnalizowania poszczególnych znalezisk. Sygnał wiodący, o który pyta Magik reguluje się pokrętłem Treshold.

Według mnie Twój sprzęt jest w porządku, ale jak się wybiorę w teren to spróbuję się pobawić. Na razie wali żabami z nieba i zimno jak jasna cholera więc chwilowo poszukiwania sobie od-pu-szczam (z naciskiem na szczam) :spac

Ale ja tam się nie znam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 22:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

To co pisze gollum na temat dyskryminacji detektora nie podlega żadnej dyskusji, ale rola tej funkcji niestety nie jest tak jednoznaczna, ponieważ przy większych gabarytach namierzonego przedmiotu i tak następują wyraźne przekłamania:
Namierzyłem żeliwne drzwiczki od pieca, a wykrywacz pokazał, że ma się do czynienia z przedmiotem o cechach DIME i o pewności wskazań (CONFIDENCE) 100%... Wyraźne olewatorstwo tak czy owak...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 22:57 
Plutonowy
Plutonowy

Wiekszosc wykrywaczy tak reaguje na duze metale nie kolorowe w trybie dyskryminacji (szczegolnie zeliwo),
wcaje nie uwazam tego za wade, teoretycznie szukajac monetek nie powinienem ominac ciekawej militarki ;)

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 14:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

nie jestem uzytkownikiem f5, ale jezdzi ze mna kolega kombatant ktory biega z tym sprzetem. jako ze kolega nic nie pisze, to moze garsc moich obserwacji:
- jak dla mnie najwieksza wada tego sprzetu jest brak regulacji glosnosci. obowiazkowy zakup to sluchawki z regulacja ! koledze ostatnio ukrecil sie kabel w watpliwej jakosci sluchawkach z ktorych korzystal i teraz chodzi bez. ja przyzwyczajony do ciszy i nie zwracania na siebie uwagi "z lekka" sie denerwuje slyszac jak wyje ten mebel obok mnie i w promieniu 500 metrow :n
- identyfikacja numeryczna fajnie sprawdza sie na plazy. kolega dosc dokladnie wiedzial kiedy ma zawleczke od puszki,
- zasilanie 2 x 9v jak dla mnie porazka, natomiast z tego co widze to dluuugo mozna pochodzic,
- wzbudzanie pod liniami ? zalezy pod jakimi. wczoraj moj wykrywacz troche sie wzbudzal pod liniami, a f5 nic. 3 dni temu u mnie nic, a f5 sie wzbudzal.
ogolnie fajny sprzet, natomiast poza lepsza identyfikacja znaleziska na razie nie widze zadnej przewagi nad moja x-terrka 30.

a jesli chodzi o patent bezprzewodowych sluchawek, to proponuje nastepnym razem zalozyc osobny temat, bo ludzie wchodza i chca poczytac o f5 a tu polowa postow o sluchawkach.
to tyle, pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]