prezesszczepan napisał(a):
Jakby tak Mio był w obudowie Garmina to by było cudnie, ale takie życie - jak chcesz mieć wygodę to kup sobie kilka różnych GPSów :)
Ja mam właśnie dwa i obydwa to "pancerne" Garminy. Oczywiście Ozi na tym nie chodzi
ale poza wspomnianą "pancernością" ten sprzęt ma parę innych zalet:
1) Darmowa mapa samochodowo-rekreacyjna
UMP_pl
bije na głowę niektóre produkty komercyjne (przynajmniej w okolicach gdzie ja się poruszam).
2) Darmowa mapa turystyczna
TOPO_pl ze szlakami - pokrycie kraju takie sobie,
ale tam gdzie jest pokrycie bywa bardzo użyteczna.
3) Darmowa mapa p. Rybickiego:
Kaszuby, Pomorze Środkowe
4) Darmowe narzędzia do tworzenia map, dzięki którym przy odrobinie pracy i wysiłku można praktycznie
każdą poprawnie skalibrowaną mapę rastrową skonwertować do wektorowej (z utratą wielu szczegółów, oczywiście).
W ten sposób używam mapy Messtischblätt moich okolic - MapEdit'em++ zrobiłem na jej podstawie wektorową
siatkę dróg a następnie transparentą mapę wyświetlaną na GPS wraz z UMP_pl i danymi DEM.
Oczywiście, to nie jest to samo co Messtischblätt pod Ozim i czasami z nostalgią wspominam
mojego LOOX'a N560, który "wyparował" mi z teoretycznie zamkniętego bagażnika w teoretycznie
zamkniętym samochodzie.
Tak czy inaczej, przed zakupem palmtopa z GPS warto pamiętać że komplet licencji OziExplorer
(na stacjonarke + wersja CE) to jakieś 90-100 euro. Co więcej, jeździć się na tym raczej nie da
(nie próbowałem osobiście, więc nie wiem) - trzeba kupić też Automapę (chyba 300 PLN),
Autopilota czy coś na ten kształt (oczywiście to wszystko jest pewnie na torrentach - nie wiem bo
nie korzystam)
Pozdro,
MK