Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 20:00 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Jeśli nawigację samochodową dasz radę odpalić w trybie hmm,... z dostępem do Windows
Dokładnie chodzi o to, że nawigacje przeznaczone do samochodów mają blokady, które uniemożliwiają pracę na wbudowanym systemie windows (najczęściej dają wersję CE). Cały pic polega na tym, że jest wudowany jakiś tam programik do nawigacji skutecznie uniemożliwiając nam wgranie konkurencyjnego programu, dzięki czemu jesteśmy skazani na użytkowanie tego programu. Taką nawigację przy znajomości programów i komputerów, można samemu odblokować, lub kupić "odblokowanie" np. na Allegro. Po zdjęciu blokady możemy bez problemu rzucić oziego, automapę czy inne programy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

To co byście jednak polecili z palmtopów do nawigacji ze starymi skalibrowanymi mapami.Szukam sprzetu w miare dobrego,z niewygórowana ceną,dobra baterią i żeby sie sprawdzał w terenie.I w druga stronę-żeby mozna było też do auta zastosować do nawigowania.
Dzieki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:04 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

vlado napisał(a):
Co do WIG'ówek, to wiele już napisano na forum, acz proponuję posiedzieć nad stronką http://www.syryjczyk.krakow.pl/; może nie od razu wszystko zrozumiesz (wiem po sobie), ale dostarczy Ci ona wielu wartościowych informacji i odpowiedzi na pytania. Powodzenia

Stronka nie istnieje :n :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:26 
Porucznik
Porucznik

terenowiec69 napisał(a):
vlado napisał(a):

Stronka nie istnieje :n :?

Widzę, że trzeba łopatologicznie:

http://www.syryjczyk.krakow.pl/turystyka_i_gps.htm

Sprawdź link BG1925 w ramce po lewej stronie.
Powodzenia w poszukiwaniach "Świętego Grala" GPSów.
MK

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 22:54 
Moderator
Moderator

terenowiec69 napisał(a):
To co byście jednak polecili z palmtopów do nawigacji ze starymi skalibrowanymi mapami.Szukam sprzetu w miare dobrego,z niewygórowana ceną,dobra baterią i żeby sie sprawdzał w terenie.I w druga stronę-żeby mozna było też do auta zastosować do nawigowania.
Dzieki.
Ze swojej strony polecam MIO. U mnie przy wyborze sprzętu wchodził w grę P550 lub P560. Mio to najlepszy stosunek ceny do jakości wśród palmtopów na rynku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 22:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

mio p560 - mam i jestem zadowolony, ozi jest czarujący :)
jedyna wada jaka mi na myśl przychodzi to strach że wypuszczę go z ręki podczas jazdy na rowerze ;)) - nie sprawia wrażenia G-SHOCK'A.
ale można na szyję powiesić, tyle że przy glebie marna pociecha :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 00:24 
Moderator
Moderator

Cytuj:
jedyna wada jaka mi na myśl przychodzi to strach że wypuszczę go z ręki podczas jazdy na rowerze ) -
No niestety, nie ma urządzeń idelanych, zawsze mają jakieś wady :) Zauważ, że większość elektronicznych rzeczy powszechnego użytku, nie za bardzo lubi upadki, fakt można się spierać i mówić, że są na rynku dostępne takie wynalazki jak np. pancerne Garminy, ale niestety na żadnym z nich nie chodzi Ozi......
Jakby tak Mio był w obudowie Garmina to by było cudnie, ale takie życie - jak chcesz mieć wygodę to kup sobie kilka różnych GPSów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 09:25 
Kapitan
Kapitan

prezesszczepan napisał(a):
terenowiec69 napisał(a):
Dzieki.
Ze swojej strony polecam MIO. U mnie przy wyborze sprzętu wchodził w grę P550 lub P560. Mio to najlepszy stosunek ceny do jakości wśród palmtopów na rynku.

Najlepszy stosunek jakości do ceny to ma jakaś tania rozblokowana nawigacja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 16:06 
Moderator
Moderator

cooger napisał(a):
terenowiec69 napisał(a):
Dzieki.

Najlepszy stosunek jakości do ceny to ma jakaś tania rozblokowana nawigacja.
No niby tak, ale wyjdź za taką w teren to zaraz Ci bateria padnie i po zawodach. Po za tym najtańsze nawigacje są najczęściej chłamowate (szególnie popsuć można sobie nerwy wściekając się na bardzo długi czas łapania satelit.)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 16:52 
Porucznik
Porucznik

Jakby tak Mio był w obudowie Garmina to by było cudnie, ale takie życie - jak chcesz mieć wygodę to kup sobie kilka różnych GPSów :)

Ja mam właśnie dwa i obydwa to "pancerne" Garminy. Oczywiście Ozi na tym nie chodzi
ale poza wspomnianą "pancernością" ten sprzęt ma parę innych zalet:

1) Darmowa mapa samochodowo-rekreacyjna UMP_pl
bije na głowę niektóre produkty komercyjne (przynajmniej w okolicach gdzie ja się poruszam).

2) Darmowa mapa turystyczna TOPO_pl ze szlakami - pokrycie kraju takie sobie,
ale tam gdzie jest pokrycie bywa bardzo użyteczna.

3) Darmowa mapa p. Rybickiego: Kaszuby, Pomorze Środkowe

4) Darmowe narzędzia do tworzenia map, dzięki którym przy odrobinie pracy i wysiłku można praktycznie
każdą poprawnie skalibrowaną mapę rastrową skonwertować do wektorowej (z utratą wielu szczegółów, oczywiście).
W ten sposób używam mapy Messtischblätt moich okolic - MapEdit'em++ zrobiłem na jej podstawie wektorową
siatkę dróg a następnie transparentą mapę wyświetlaną na GPS wraz z UMP_pl i danymi DEM.

Oczywiście, to nie jest to samo co Messtischblätt pod Ozim i czasami z nostalgią wspominam
mojego LOOX'a N560, który "wyparował" mi z teoretycznie zamkniętego bagażnika w teoretycznie
zamkniętym samochodzie.
Tak czy inaczej, przed zakupem palmtopa z GPS warto pamiętać że komplet licencji OziExplorer
(na stacjonarke + wersja CE) to jakieś 90-100 euro. Co więcej, jeździć się na tym raczej nie da
(nie próbowałem osobiście, więc nie wiem) - trzeba kupić też Automapę (chyba 300 PLN),
Autopilota czy coś na ten kształt (oczywiście to wszystko jest pewnie na torrentach - nie wiem bo
nie korzystam)

Pozdro,
MK

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 19:22 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Prezes ,na takim pójdzie ?
Sa juz po 599zł.czy coś innego?
http://www.allegro.pl/item436594235_mio ... ep_fv.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 19:31 
Generał Broni
Generał Broni

Pójdzie. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 20:06 
Moderator
Moderator

Fajna ta 360 ;)

Cytuj:
palmtop z 1 GB pamięci wewnętrznej
Mało, który palmtop ma tyle ROMu.

I co dośc ważne ma :
Cytuj:
obsługa standartu SDHC
ważne dlatego, że urządzenia z obsługą kart SD mogą obsługiwać tylko karty SD. Cały pic polega na tym, że maksymalna pojemność karty SD to 4 GB. Czasami jest to upierdliwe, gdy w swoim urządzeniu posiadamy kilka różnych programów do nawigacji wraz z mapami plus pliki multimedialne i potrzeba nam bardzo dużo pamięci. Tak to pozostaje nam kupno kilku kart i kombinatoryka (przegrywanie, dzielenie plików na osobne karty, przekładanie kart itd.). Dzięki SDHC możemy kupić jedną dużą kartę (np. 16 GB ) w klasie 6 i cieszyć się, że mamy wszystko w jednym miejscu.
Jak przymierzasz się do kupna tego MIO to bierz bez obaw - będziesz zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 20:17 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
palmtop z 1 GB pamięci wewnętrznej
Mało, który palmtop ma tyle ROMu.

Nie przesadzaj Prezes, np. P560 ma 2 GB ROMu.
A zresztą nie ważna jest ilość pamięci ROM, a jedynie jakość i ilość programów tam umieszczonych oraz fakt, czy będą przydatne dla użytkownika.
Zresztą z porównania tych dwóch palmtopów dostępnego np. TUTAJ, widać, że P360 powstał w wyniku odchudzenia P560.
Stąd i niższa cena.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 20:38 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Nie przesadzaj Prezes, np. P560 ma 2 GB ROMu.
Chodziło mi o palmy innych firm. Tak po za tym to ile modeli innych firm ma 1 GB i powyżej ? Malutko....
Cytuj:
jedynie jakość i ilość programów tam umieszczonych oraz fakt, czy będą przydatne dla użytkownika.
Nie bardzo rozumiem. Programy i ich ilość to kwestia idywidualna, każdy wgrywa to co chce i przeważnie za to osobno się płaci.
Cytuj:
Zresztą z porównania tych dwóch palmtopów dostępnego np. TUTAJ, widać, że P360 powstał w wyniku odchudzenia P560.

P360 od 560 różni się tylko ilością wbudowanej pamięci i brakiem modułu BT i Wi-fi. Dla jednych to poważny brak, a dla innych nie ma to znaczenia. Kwestia przeznaczenia urządzenia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]