Witam.
Miło na wstępie powitać wszystkich. Jako, że na forum na którym pisywałem najwyraźniej trwa sezon ogórkowy, pozwólcie, że właśnie tu przeniosę się ze swoim tematem.
Podczas eksploracji w rejonie Szczebrzeszyna, w pobliżu byłego lotniska polowego Luftwaffe w Klemensowie, natrafiłem na szczątki niemieckiego samolotu, zestrzelonego tu w lecie (lipiec/sierpień) 1944. Na podstawie relacji świadków, został strącony w grupowej walce powietrznej przez myśliwiec radziecki. Płonąc, zatoczył dość szerokie 3/4 okręgu, po czym niemalże pionowo uderzył w ziemie, w pobliskim wąwozie w zagajniku, tak, że w chwili przybycia patrolu niemieckiego nie było już co zbierać (z pilotem włącznie). Resztki zostały zabrane przez miejscową ludność (jeszcze 2 lata temu, ktoś za marne pieniądze, odkupił na złom skrzydło (służące do nakrywania dołu z ziemniakami), poszły również zegary, silnik, śmigło).
Elementy, które po ciężkim boju z pokrzywami, jeżynami, korzeniami i komarami wykopałem z ziemi nie pozwalają na dokładniejszą identyfikację płatowca, aczkolwiek, na podstawie relacji świadka, mówiącej o "okrągłym" (czyli gwiazdowym) silniku, który oderwał się od maszyny śmiem podejrzewać, że była to któraś z wersji Fw 190 (najprawdopodobniej szturmowa z którejś jednostki Schlachtgeschwader) napędzana BMW 801. Poniżej zamieszczam zdjęcia znalezionych i częściowo rozpoznanych części:
Element nr 1- Waga: 100g, długość: około 28- 30 cm, 3 rzędy nitów, jeden szczególnie intensywny jakby w tym miejscu było mocowanie, zresztą odpowiadało by temu wygięcie
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Element nr 2- waga: 500g, długość: 30- 35 cm, trudno powiedziec dokładniej ze względu na zgięcie.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Element 3- waga: kilka gram, długość ok. 10 cm, widac resztki barw RLM (spróbuje ustalić jakich).
[ img ]
[ img ]
Element 4- waga: 300g, długość 12 cm, średnia szerokość: 8 cm, pęknięty. Jedyna cześć do tej pory rozpoznana, będąca pokrywą zaworu cylindra (niem. Schwinghebeldeckel, jak nie trudno policzyć 14 cylindrowy silnik posiadał takich 28).
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Tak zaś wygląda w silniku:
http://www.fockewulf190.com/galleries/8 ... ne061.html
Element 5- waga: 200g, długość 25 cm, max szerokosc 10 cm, tuz obok znajdowały sie przylegajace wraz z ziemia resztki okablowania ktore usunałem (cześć się po prostu połamała, resztę trzymam na boku), ponadto widać reszki RLM.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
W chwili obecnej czyszczeniu za pomocą metody chemicznej (roztwór wody, octu i soli) poddawany jest element nr 2.
Ponadto znacznie udało mi się poprawić stan pokrywy nr 4. Doszedłem do "żywego", śliskiego metalu (co widac na zdjęciach), a także odkryłem tajemnicze bicia od wewnętrznej strony. Przedstawiają się one następująco:
[ img ]
...L- UDAC (aczkolwiek ostatnia litera jak sami widzicie to raczej domysł) - S ? - ? ? (nazwa producenta?)
...0- 305 23 (to jest najprawdopodobniej numer seryjny części, w innym Schwinghebeldecklu który widziałem, końcówkę również sytanowiły numery 23).
...01 2536 (mały rozmiar)
Zastanawiam się czy te bicia mają coś wspólnego z numerami silnika (znacznie ułatwiło by to identyfikację). Ktoś posiada może zdjęcia płytki znamionowej jednostki BMW 801? (ja swoich nie mogę odnaleźć).
Kwestią otwartą pozostaje także przynależność samolotu, jego numery, dokładna wersja i dane osobowe pilota. W tym miejscu przydałaby się wszystkie wykazy strat jednostek szturmowych i myśliwskich stacjonujących w rejonie Lubelszczyzny na przełomie lipca i sierpnia 1944. Posiadam co prawdą oficjalną listę strat Luftwaffe na froncie wschodnim, jednakże jest ona niekompletna, posiada ponadto przekłamania.
Najlepsze byłyby KTB jednostek (o ile ktoś takowe w ogóle posiada), ewentualnie dane ze źródeł monograficznych.
W chwili obecnej jestem w fazie poszukiwania tych informacji i byłbym wdzięczny za jakąkolwiek okazaną pomoc.
Przy okazji mam kilka banalnych pytań nowicjusza dotyczących rozpoznawania, czyszczenia i konserwacji takich i podobnych czesci.
1. Czym jest, łatwo odpadający, biały osad, którego resztki widać na pokrywie zaworu (element nr 4) (czy to efekt tego, że przedmiot się palił)?
2. Jak wygląda konserwacja taniną? Czy to może być tanina nabyta w aptece?