Teraz jest piątek, 11 września 2026, 13:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nakładanie Map ???
PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

Czy jest może jakiś "program" lub metoda która by pozwoliła na nałozenie na siebie map w cwlu weryfikacji danych na mapach...?
oraz czy w przypadku kiedy ma sie mapy o róznych skalach..np: 1:126 000 i 1:100 000 i 1:25 000 jest jakaś metoda poza lupą i linijką zeby je ze soba dokładnie połączyć( nałożyć) tak żeby można było na tym pracować ???

Darz Dół :-)
DMX

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 19:40 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Oczywiscie że jest :D Np. taka opcja istnieje w Corelu photo-paint. Jesli chodzi o skale to można zmniejszyc lub powiekszyc mape w procentach.Jesli chcesz cos bardziej szczegółowego to daj znac, postaram sie tobie pomóc.
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 23:41 
Templariusz

Opisz to na Forum, na pewno jest więcej osób których to zainteresuje, na przykład ja :D

Ostatnio edytowano sobota, 1 kwietnia 2006, 19:35 przez Bohusz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 01:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

DMX,

zajebisty pomysl, wchodze w to z calym inwentarzem. Jak wyczaisz o co w tym chodzi to sie znowu spotkamy i udzielisz koledze korepetcji. Mam nadzieje.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 08:56 
Weteran
Weteran

Dodam swoje 3 grosze i podam chyba najprostrzą metodę w Corelu Draw (nie Corel foto).
Zaimportować mapę w skali X, (bmp. jpg.)
narysować (najlepiej na podziałce) odcinek np. 1 km,
odsunąc odcinek poza mapę,
usunąć zaimportowaną mapę,
zaimportować mapę w skali Y,
zmniejszać ją lub zwiększać aż odcinek np. 1 km. z mapy (w skali Y) osiągnie wielkość narysowanego wcześniej odcinka 1 km. z mapy w skali X
i...mapa w skali Y została sprowadzona do skali X. :jump
Według mnie to najprostrza metoda, daje dobre efekty, nie wymaga żadnej "wiedzy tajemnej" :D
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 12:26 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
No to napisze jak nałożyc mapę na mapę :D Tak jak wcześniej juz pisałem, robie to w Corelu Photo-Paint. Po pierwsze musimy wczytać mapy. Później używamy narzędzia "Rectangle mask tool" lub wciskamy klawisz "R". Zaznaczamy na mapie interesujący nas obszar (pozostala mapa zrobi się czerwona) i przenosimy na drugą mapę wybrany przez nas fragment(zaznaczony na biało)Zmieniamy narzędzie na "Object Pick Tool"(skrót "O") i możemy przesunąć ja na wybrane miejsce. Kiedy już to zrobimy klikamy na górnej listwie narzędziowej "Object" później "Object Docker" Pojawi się nam nowe okno "Object". Na samej górze tego okna są dwa narzedzia. Jedno to "Opacity" ( tam gdzie są % ) drugie to "Merge mode" ( standartowo pisze normal ale to można zmienić i czasami wychodza ładne efekty przy nakładaniu map :D). Jeśli chodzi o nakładanie map na siebie to po prostu klikamy na % i przesuwamy wskaźnik "opacity" w lewo ( obraz staje się bardziej przeźroczysty)lub w prawo. Można pokombinować z narzędziem "Merge mode" np. zmieniając z "normal" na "difference" Natomiast jeśli chodzi o powiększanie, zmniejszanie itp. to na drugiej listwie od góry mamy narzędzia "mode" Tam jest caly arsenał narzędzi do tego. Można zmniejszać, powiększac obracać, wyginac itp. Mam nadzieje, że ten krótki opis pomoże komuś znaleźć zaginone gospody, karczmy, młyny,drogi . Powodzenia w nakładaniu :jump Jeśli ktoś będzie miał w dalszym ciągu problemy :kill , to chętnie na nie odpowiem jeśli bede znał odpowiedz :D
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 20:30 
Templariusz

Trbn - na jakiej wersji Corel'a pracujesz ?? Ja mam "10" i nie mam funkcji "Object Docker", jak i nastęnych ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 21:43 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Bohusz pracuje na 11. Zastanawiam mnie to że tam nie ma takiej opcji? :? Na listwie powinno byc w kolejnosci : File, Edit,View,Image Effects,Mask i Object. Jesli klikniesz na Object to prawie na końcu powinno byc " object docker" zaznaczasz ta opcje. Jesli jej nie ma to poszukaj w help moze cos bedzie (wpisz opacity lub object docker)
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 22:15 
Templariusz

Menu wygląda dokładnie tak jak mówisz, ale po rozinięciu zakładki "object" mamy to co widać: :?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 22:51 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Bohusz spróbuj inaczej. Windows( przed help) i zobacz czy masz "Dockers" jesli masz to sprawdz jakie ma rozwiniecia. Być może bedzie tam "object" Możesz jeszcze spróbować skrótu Ctrl+F7 może zadziała. A jesli nie to pozostaje ci tylko "help" Jeszcze sie dowiem jak to jest z 10.
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 23:27 
Templariusz

Jest, faktycznie w zakładce "Window" dzięki serdeczne, będę sobie dalej kombinował i może coś z tego spłodzę.
Choć nie wiem dlaczego mam niekatywne "Opacity" i "Merge Mode", ale to już zostawiam sobie na jutro.
Jeszcze raz dzięki Trbn. :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 czerwca 2004, 22:51 
Plutonowy
Plutonowy

Witam. Poruszyliście bardzo ciekawy temat. Pozwolę sobie pokazać moje efekty po zabawie z obróbką map.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 czerwca 2004, 23:06 
Plutonowy
Plutonowy

kolejne mapki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 czerwca 2004, 23:34 
Plutonowy
Plutonowy

Echhhhh, na podglądzie były w odwrotnej kolejności. Co do pytania o dopasowanie wielkości map do jednej wspólnej skali to proponuję rozmieścić mapy tak żeby zajmowały równe części w oknie Corela (tak jak na pierwszym obrazku). Znaleźć ten sam obszar na mapach, wybrać charakterystyczne 2 punkty na obszarze map i tak zmieniać rozmiar jednej z map żeby te dwa punkty tworzyły na obu mapach mniej więcej równe odcinki. Przykładowo na moim obrazku charakterystyczne są górne rogi mapy. W lewy róg dopasowałem skrzyżowanie dróg,a w prawym rogu droga dochodzi do górnej krawędzi na obu mapach mniej więcej w tym samym miejscu. Jeśli chodzi o nakładanie map,dobrze by było żeby obie mapy kontrastowały kolorystycznie. Lepszy efekt jest też jeśli białe tło nakładanej mapy jest całkowicie przeźroczyste. Mozna to zrobić zapisując nakładana mapę w gifie zaznaczając przy zapisywaniu przeźroczystość białego tła. Mapa taka po otwarciu będzie miała zaznaczoną maskę, biały kolor będzie przeźroczysty. Jeśli kogoś interesuje ten temat to mogę szczegółowo opisać jak to robić

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 22:48 
Szeregowy
Szeregowy

Witam !

Jesli natomiast chodzi o mapy, zdjecia satelitarne itp co do ktorych sa wiadome rodzaje odwzorowan i mozna je skalibrowac to polecam: http://mcmcweb.er.usgs.gov/drc/dlgv32pro/
Program automatycznie pracuje na "layers" co ktorym mozna przydzielac rozne rodzaje transparentnosci itp.
i w ten sposob nakladac na siebie rozne mapy czy zdjecia satelitarne.

Widzac ze jest potrzeba programu ktory by pozwalal wczytywac i kalibrowac mapy ziem polskich, zaczalem pisac taki program - na poczatek biorac na warsztat WIG-owki. Udalo mi sie odtworzyc w programie matematyczne podstawy przedwojennego odwzorowania quasi-stereograficznego.

Jesli bylby ktos chetny do wspoltworzenia programu, kto ma czas i interesuje sie np. geodezja wyzsza lub kartografia - to prosze o kontakt.

Pozdrawiam,
Andrzej
http://mapywig.obluze.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]