Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 02:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 12:52 
Chorąży
Chorąży

Fakt...stan taki sobie, ale wziąłem go, bo według mnie jest dość ciekawy. Rzadko sie zdarza, by skorki na szlufkach wystepowaly w beżowych chlebakach (charakterystyczne jest to raczej dla wcześniejszej produkcji w kolorze feldgrau) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 12:53 
Chorąży
Chorąży

A cena nie była bardzo duża...tak więć nie żal mi tych paru złotych ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 13:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

czesio napisał(a):
Fakt...stan taki sobie, ale wziąłem go, bo według mnie jest dość ciekawy. Rzadko sie zdarza, by skorki na szlufkach wystepowaly w beżowych chlebakach (charakterystyczne jest to raczej dla wcześniejszej produkcji w kolorze feldgrau) :)

"co ma piernik do wiatraka" ?? ja nie widze zadnej ciekawej relacji pomiedzy tym ze material jest takiego koloru, a takiego z tym, ze sa wzmocniena skora na uszach do paska. to po prostu zwykly wczesnowojenny chlebak jakich wiele. taki kolor materialu byl produkowany przez cala wojne, a nawet przed wojna, a producent uzywal takiego jaki dostal.

Ostatnio edytowano niedziela, 2 listopada 2008, 14:02 przez _HeinRicH_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 13:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

swoja droga dlaczego uwazasz ze ten chlebak jest bezowy ? ja widze ze jest zielony. konczac powyzsz, nie ma zadnej relacji pomiedzy tym jaki kolor ( w wiekszosci wypadkow ) materiala tym w ktorym roku zostal zrobiony. Co najwyzej moze by relacja pomiedzy tym jakiej jakosci jest material a rokiem produkcji czy okresem wojny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 14:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

a tu zdjecia ktore mowi wszystko. zdjecie zostalo zrobione podczas jednego z anschlussow czyli przedwojna( do koloru do wyboru ).
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 21:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

Fajna fota widać cały zestaw kolorystyczny osobistych ''toreb'' ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 21:30 
Specjalista
Specjalista

ariks napisał(a):
Fajna fota widać cały zestaw kolorystyczny osobistych ''toreb'' ;)

a ja tam widzę łamanie regulamiu w postaci kwiatów na klacie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 22:20 
Moderator
Moderator

_HeinRicH_ napisał(a):
a tu zdjecia ktore mowi wszystko. zdjecie zostalo zrobione podczas jednego z anschlussow czyli przedwojna( do koloru do wyboru ).
[ img ]

Heinrich,jezeli to zdjęcie jest z okresu jak mówisz to wszystkim"niedowiarkom" bo są tacy wyjaśnia,że szelki w kampanii wrześniowej na pewno mieli wszyscy agresorzy(.Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak to wszystko by można na pasie bez szelek udźwignąć?)
Druga sprawa to buty,zwróćcie uwagę,że nie stoją na ,tuż przed odprawą tak jakby nasze Polskie Wojsko stało w linii,widać również,że rozmiarów im nie dopasowali.U nas dostał żołnierz komplet i musiał wymieniać z kolegami.Na zdjęciu tym widać,że jak dostał to w nich chodził -patrzcie na efekt nosków tzw."starosty humpala"załamane do góry.
Nazwijmy "gość" który robi przegląd,z munduru i wyposażenia czyni wrażenie góra "sztabsfeldfebla",ale buty z ostrogami mogłyby świadczyć o czymś innym,że to oficer.Pomijając,że to tzw.X nogi to garbi się i nie widzi,że torba 4 lub 5 jest niewłaściwie odwrócona(skandal)Jeden z żołnierzy miał chyba "geburstag" ,albo ma wręczać kwiatki co wątpliwe bo nie stał by w szyku?Może był bardzo przystojny i tylko jego witali?
Popatrzcie na ich dolne kieszenie mundurów.Kto zna temat to wie co każda kieszeń musiała zawierać.Tylko współczuć.Obładowani jak wielbłądy?
Ale na tym zdjęciu jawią się trochę jak tzw."wojsko królowej Jadwigi."
Ja tego określenia nie wymyśliłem,tylko jako kapral z początku lat 80-tych pozwalam sobie na takie luźne rozważania i dywagacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 22:44 
Moderator
Moderator

Kolego Hajtmanie :), na forum O jest wielce ciekawa dyskusja ktora nota bene wywołal nas forumowy kolega Bolas, zamieszczajac fotki zolnierzy z 22 ID (bodajze - pisze z pamieci) fotki sa z z okresu bitwy nad Bzura , widac wyraznie ze Fryce maja juz, i mundury kamuflazowe, i szelki na klamoty, wbrew temu co sie czesto gesto twierdzi jakoby Niemcy w ogole nie uzywali szelek podczas kampanii wrzesniowej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 23:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

hajtman napisał(a):
_HeinRicH_ napisał(a):
[ img ]

Heinrich,jezeli to zdjęcie jest z okresu jak mówisz to wszystkim"niedowiarkom" bo są tacy wyjaśnia,że szelki w kampanii wrześniowej na pewno mieli wszyscy agresorzy(.Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak to wszystko by można na pasie bez szelek udźwignąć?)
Druga sprawa to buty,zwróćcie uwagę,że nie stoją na ,tuż przed odprawą tak jakby nasze Polskie Wojsko stało w linii,widać również,że rozmiarów im nie dopasowali.U nas dostał żołnierz komplet i musiał wymieniać z kolegami.Na zdjęciu tym widać,że jak dostał to w nich chodził -patrzcie na efekt nosków tzw."starosty humpala"załamane do góry.
Nazwijmy "gość" który robi przegląd,z munduru i wyposażenia czyni wrażenie góra "sztabsfeldfebla",ale buty z ostrogami mogłyby świadczyć o czymś innym,że to oficer.Pomijając,że to tzw.X nogi to garbi się i nie widzi,że torba 4 lub 5 jest niewłaściwie odwrócona(skandal)Jeden z żołnierzy miał chyba "geburstag" ,albo ma wręczać kwiatki co wątpliwe bo nie stał by w szyku?Może był bardzo przystojny i tylko jego witali?
Popatrzcie na ich dolne kieszenie mundurów.Kto zna temat to wie co każda kieszeń musiała zawierać.Tylko współczuć.Obładowani jak wielbłądy?
Ale na tym zdjęciu jawią się trochę jak tzw."wojsko królowej Jadwigi."
Ja tego określenia nie wymyśliłem,tylko jako kapral z początku lat 80-tych pozwalam sobie na takie luźne rozważania i dywagacje.

Hmm. ciekawe teorie. jak wspomnialem zdjecie pochodzi z okresu przedwojennego, a dokladnie z przygotowan do ktoregos z Anschlussow ( a przypominam ze sa cztery epizody anschlussow ; pierwszy Saarland , drugi Austria , trzeci Sudetenland i Czechy i czwarty Klajpeda - ktory z wymienionych przedstawia powyzsze zdjecie nie wiem ) badz tuz po wkroczeniu i podczas rozlokowania jednostek na terytorium przylaczonym ( wcielonym sila jak w przypadku Czech ).
Moze to byc rowniez zdjecie po kampanii wrzesniowej badz kampanii francuskiej badz w trakcie przygotowan do tychze ze wspomnianych .
W kazdym razie zdjecie przedwojenne badz z jej bardzo wczesnego stadium.
Co do teorii ktore wysnuwasz ; Niemcy podczas kampanii wrzesniowej mieli szelki szturmowe w bardzo niewielkich ilosciach ( szelki wz.39 jak sam model wskazuje zostaly wprowadzone w jakos na wiosne badz lato 1939 wiec nie bylo ich wystarczajaco duzo by wyposazyc w nie wszystkich zolnierzy ). sporadycznie mozna zobaczyc zdjecia z 39 roku z wspomnianym szelkami , a powod jest prosty nie bylo wyprodukowana ich zbyt wielka ilosc.
Zonierze niemiecy w 39 roku jak rowniez w jeszcze w 1940 roku nosili caly swoj ekwipunek na pasie wspomaganym przez wewnetrzny ( noszony w bluzie od wewnatrz ) system szelek pomocniczych i hakow odciazajacych pas i zapobiegajacyh wyrwaniu hakow umieszczanych w bluzie w specjalnych otworach.
W 39 roku i w sporej czesci w 40 roku caly ciezar ekwipunku ( tj. celty , chlebaka, manierki, menazki,saperki ,bagnetu,ladownic) spoczywal na pasie nosnym. Wierz mi ze da sie ten caly majdan udziwgnac na pasie.
Wszystkie widoczne na zdjeciach szelki pochodza z plecakow ktore przedstawieni zolnierze dzwigaja na plecach co doskonale jest widoczne na tym zdjeciu (chociazby na pierwszym zolnierzu w drugiej kolumnie ).
Co do butow ; Niemcy ,w przeciwienstwie do naszego przedwojennego wojska, mieli 'saperki' czyli knobelbechery ( wysokie buty z cholewami ) , a nasi hasali w trzewikach wiec nie ma tu co porownywac ( bo inaczej zachowuje sie skora w butach z cholewami i inaczej w trzewikach ). Po za tym niemieckie buty byly tak profilowane by czubki mialy lekko zadarte do gory.
Odnosnie kolesia robiacego przeglad ; przyklad feldwebla masz w drugiej kolumnie , zolnierz numer jeden. Feldwebel nie nosilby raczej bryczesow i rekawiczek skorzanych jak ten ktory sprawdza wiec przypuszczam ze w najgorszym razie jest to podporucznik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 00:29 
Moderator
Moderator

Uważam,że jesteś znawcą ekwipunku wh,natomiast co do "leutnanta"czy "oberleutnanta" to musiała to być jakaś "pokraka" jak na poczatek wojny(chyba,że już u nich wtedy występowały "znamienite plecaki"(w co watpię?)
W saperkach chodziłem i w oficerkach też i jeżeli są dopasowane to nigdy się nie robią takie noski jak w ciżemkach.Przecież jak się przyjrzeć to widać w pierwszym pododdziale,że kilku ma tak zmarszczone nosy jakby były o 2 ,a nawet 3 numery za duże.Prawdopodobnie to "ordung" sprawił,że jak komuś przypisali buty to przyjął to za pewnik,że musi w nich wojnę zakończyć.
Co do haków mundurowych i co na nich można nosić nie narażając się bez szelek na "urwanie jaj" i zeszlifowanie stawów biodrowych słyszłem już teorię u źródeł.Co do szelek,od plecaka to nie spotkałem się w barwie czarnej przed 1940,chyba że policyjny,a wierz mi trochę" sierściuchów" mi przeszło przez ręce i parę wczesnych jeszcze posiadam datowanych na 1938 -1941.
Niestety, mój sąsiad zmarł niedawno,który walczył od 1943 do 1945 w tej formacji.Mam jeszcze paru znajomych i krewnych,którzy byli prawdziwymi patriotami polskimi,ale powołano ich na siłę z uwagi na to,że mieszkali na ziemiach wcielonych do Rzeszy.Skontaktuję się z nimi ,pokażę fotkę i wtedy napiszę o szelkach i hakach dokładnie co twierdzą i jak oceniają to "wasserpolacy".Nie mieli innego wyjścia.Jak udało się im uciec i przejść do PSZ,to zmieniano im nazwiska i pochodzenie na wypadek dostania się do niewoli aby uchronić ich rodziny.Niestety nie znałem,ani nie znam obecnie osoby która służyłaby w WH przed 1943 r.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

tak jak juz pisalem , caly ten majdan da sie udzwignac na pasie. jedynym warunkiem byl dokladnie dopasowany do ciala pas. ale zasadniczo po to wymyslono i wprowadzono szelki wz.39 zeby odciazyc zolnierza i rownomiernie rozlozyc ciezar ekwipunku.Odnosnie szelek - wczesne szelki bojowe wz.39 nie byly farbowane tylko w naturalnym odcieniu. Jak na ironie w 39 roku wszedl przepis o produkcji ekwipunku skorzonego i jego elementow farbowanych na czarno (czernieniu podelgaly rowniez elemnty skorzane juz istniejace ) . Co za tym idzie wiele elementow np. szelki u plecakow byly na predce czernione. podobnie pasy, ladownice itp. A zatem szelki na zdjeciach mogly ulec takowemu czernieniu. Zreszta widac po elementach metalowych w postaci hakow , ze sa zrobione sa z aluminium co mialo zasadniczo miejsce przed wojna badz na jej poczatku i maj ksztalt typowy dla plecakow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 13:13 
Chorąży
Chorąży

Szukałem i zakupiłem wkład do hełmu i nity :)
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 18:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

gratuluje!!! Data pasuje jak najbardzij - widzialem na allegro - dobra cena . Tylko mysle ze nity nie beda za fajne i warto kupic jakies inne - polecam napisac do Bandsów po 50zł maja fajne komplety.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 19:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

--------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 20:33 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]