hajtman napisał(a):
_HeinRicH_ napisał(a):
a tu zdjecia ktore mowi wszystko. zdjecie zostalo zrobione podczas jednego z anschlussow czyli przedwojna( do koloru do wyboru ).
[ img ]Heinrich,jezeli to zdjęcie jest z okresu jak mówisz to wszystkim"niedowiarkom" bo są tacy wyjaśnia,że szelki w kampanii wrześniowej na pewno mieli wszyscy agresorzy(.Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak to wszystko by można na pasie bez szelek udźwignąć?)
Druga sprawa to buty,zwróćcie uwagę,że nie stoją na ,tuż przed odprawą tak jakby nasze Polskie Wojsko stało w linii,widać również,że rozmiarów im nie dopasowali.U nas dostał żołnierz komplet i musiał wymieniać z kolegami.Na zdjęciu tym widać,że jak dostał to w nich chodził -patrzcie na efekt nosków tzw."starosty humpala"załamane do góry.
Nazwijmy "gość" który robi przegląd,z munduru i wyposażenia czyni wrażenie góra "sztabsfeldfebla",ale buty z ostrogami mogłyby świadczyć o czymś innym,że to oficer.Pomijając,że to tzw.X nogi to garbi się i nie widzi,że torba 4 lub 5 jest niewłaściwie odwrócona(skandal)Jeden z żołnierzy miał chyba "geburstag" ,albo ma wręczać kwiatki co wątpliwe bo nie stał by w szyku?Może był bardzo przystojny i tylko jego witali?
Popatrzcie na ich dolne kieszenie mundurów.Kto zna temat to wie co każda kieszeń musiała zawierać.Tylko współczuć.Obładowani jak wielbłądy?
Ale na tym zdjęciu jawią się trochę jak tzw."wojsko królowej Jadwigi."
Ja tego określenia nie wymyśliłem,tylko jako kapral z początku lat 80-tych pozwalam sobie na takie luźne rozważania i dywagacje.
Hmm. ciekawe teorie. jak wspomnialem zdjecie pochodzi z okresu przedwojennego, a dokladnie z przygotowan do ktoregos z Anschlussow ( a przypominam ze sa cztery epizody anschlussow ; pierwszy Saarland , drugi Austria , trzeci Sudetenland i Czechy i czwarty Klajpeda - ktory z wymienionych przedstawia powyzsze zdjecie nie wiem ) badz tuz po wkroczeniu i podczas rozlokowania jednostek na terytorium przylaczonym ( wcielonym sila jak w przypadku Czech ).
Moze to byc rowniez zdjecie po kampanii wrzesniowej badz kampanii francuskiej badz w trakcie przygotowan do tychze ze wspomnianych .
W kazdym razie zdjecie przedwojenne badz z jej bardzo wczesnego stadium.
Co do teorii ktore wysnuwasz ; Niemcy podczas kampanii wrzesniowej mieli szelki szturmowe w bardzo niewielkich ilosciach ( szelki wz.39 jak sam model wskazuje zostaly wprowadzone w jakos na wiosne badz lato 1939 wiec nie bylo ich wystarczajaco duzo by wyposazyc w nie wszystkich zolnierzy ). sporadycznie mozna zobaczyc zdjecia z 39 roku z wspomnianym szelkami , a powod jest prosty nie bylo wyprodukowana ich zbyt wielka ilosc.
Zonierze niemiecy w 39 roku jak rowniez w jeszcze w 1940 roku nosili caly swoj ekwipunek na pasie wspomaganym przez wewnetrzny ( noszony w bluzie od wewnatrz ) system szelek pomocniczych i hakow odciazajacych pas i zapobiegajacyh wyrwaniu hakow umieszczanych w bluzie w specjalnych otworach.
W 39 roku i w sporej czesci w 40 roku caly ciezar ekwipunku ( tj. celty , chlebaka, manierki, menazki,saperki ,bagnetu,ladownic) spoczywal na pasie nosnym. Wierz mi ze da sie ten caly majdan udziwgnac na pasie.
Wszystkie widoczne na zdjeciach szelki pochodza z plecakow ktore przedstawieni zolnierze dzwigaja na plecach co doskonale jest widoczne na tym zdjeciu (chociazby na pierwszym zolnierzu w drugiej kolumnie ).
Co do butow ; Niemcy ,w przeciwienstwie do naszego przedwojennego wojska, mieli 'saperki' czyli knobelbechery ( wysokie buty z cholewami ) , a nasi hasali w trzewikach wiec nie ma tu co porownywac ( bo inaczej zachowuje sie skora w butach z cholewami i inaczej w trzewikach ). Po za tym niemieckie buty byly tak profilowane by czubki mialy lekko zadarte do gory.
Odnosnie kolesia robiacego przeglad ; przyklad feldwebla masz w drugiej kolumnie , zolnierz numer jeden. Feldwebel nie nosilby raczej bryczesow i rekawiczek skorzanych jak ten ktory sprawdza wiec przypuszczam ze w najgorszym razie jest to podporucznik.