Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2026, 13:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nemecke/ruske okopy
PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 11:15 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Zdravim,
Zajíma me vas názor na tohle: Da se poznat podle tvaru a typu zakopu (okopu) jestli se jedna o ruske nebo o nemecke dilo? Mam takovou teorii, ze nemci vetsinou kopali vetsi ctvercové okopy, kam se jich v pripade bombardovani ukrylo víc naraz, zatimco rusove si vetsinou vyhrabali kazdy sam svuj malej "hrobecek" kam se pred strepinama schovali. Urcite existujou i vyjimky, ale myslite, ze se to da zevseobecnit? Existovalo treby neco jako direktiva nemeckeho vrchniho veleni, jak ma vypadat typicky okop? Je mi jasny, ze se to nejlip pozna podle toho, jake fanty jsou pohazene okolo, ale nejde to typnout i pouhym okem?
A.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 czerwca 2004, 01:30 
Radkoff Pierwszy Wielki

Zdravim vas AKSAMITE!
Direktivy ne bylo, ale nemecke okopy byli u nas devensivne a vetsi.
Rusy byli v rihlej ovensive a ne mysleli o okopach " wsje huuurrraaa! a eto wsjo! :) " Jak meli nemecki opor to male hrobecki nebo drzewo byli dobre ale na chvile. Rusy meli ostry napor a sturmovali, ne kryli se v okopach. Nemcy meli "dril" a Ordnung a Rusy vsjo rowno... temu nemeckie okopy byly lepsi.
I jak mój Ceski ? - tragicki? :)))))
Zapraszam do Cieszyna na pivo! - po Twojej lub mojej stronie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 czerwca 2004, 10:16 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ahoj kolego! :D
Tvoje cestina je pekná, i kdyz jsem se trochu zapotil, kdyz jsem se snazil pochopit co pises. :lol: Klidne pis polsky, rozumím vsemu (od malicka koukam na polske vecernicky) :rotfl
Slo mi o tohle: Na jednom miste v lesich je pozice, kde bylo v poslednich letech valky nemecke polni lezeni. Rusove ale prekvapivym utokem pozici obsadili a zridili si tam vlastni tabor. Na lokalite se vyskytuji dva druhy okopu - velke ctvercove jamy 2x2 metry(asi nemecke) a pak spoustu malych ovalnych jam, tak pro jednoho vojaka (to bych typoval na rusky okop). Neni to misto nejakych prudkych boju, spis se tam jednotky obou armad zdrzely nekolik tydnu. Je mi jasne, ze Rusove obsadili i ty okopy, ktere si tam vyhrabali nemecti vojaci, ale myslim, ze si taky vyhrabali spoustu novych der ...
Nesetkal se s tim nekdo i nekde jinde?
A.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 08:22 
Radkoff Pierwszy Wielki

Cze! Tym razem bez wygłupów... :)))))))
Koło Cieszyna jest las pełen okopów. Przypuszczam, że te płytkie dolki również mogą być niemieckie - jeśli są na przedpolu tych większych okopów i są nie dalej jak na rzut granatem... Ja to nazywam dołkami strzeleckimi - najczęściej znajdują sie na górze zbocza a na płaskim terenie na przedpolu okopów - czasem kilka rzędów. Z dołka często wychodzi "rów"- aby można się było z niego lepiej ewakułować (rów zawsze prowadzi w stronę okopu głównego). W lesie widziałem około metrowej głębokości dołki i w środku...niemiecka i wasza amunicja - co ją Niemcy zajęli w Czechach. A rosyjskie pozostałości dla odmiany rozsiane są po całym lesie. Nie słyszałem, aby Rosjanie jakoś specjalnie sie okopywali w ostatnich miesiącach wojny.
Pozdrowienia!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]