|
Witam Neko
Może nie jest to kolekcja, ale na pewno mini kolekcją można już nazwać i jest naprawdę ciekawa. Przeglądając ją przypomniała mi się pewna sytuacja, którą sam przeżyłem. Związana jest z banknotem 100zł „hutnik”. Było to na początku lat 70 , wracałem z pracy z FSO na Żeraniu do domu. Mieszkałem wtedy pod Warszawą w Otwocku – więc po przejechaniu kilkunastu przystanków tramwajem do dworca PKP Wschodnia, przesiadałem się do pociągu i tu zaczyna się meritum moich wspomnień. Było to po pierwszej zmianie, przed 15 godz. Czyli jeszcze w dzień. Na peronie multum ludzi – można by powiedzieć „jak w Moskwie rakiet”, trudno mi było przejść na początek peronu i przepychając się w tym tłumie patrzę sobie, a tu leży sobie hutnik lekko zmiętoszony – postąpiłem jak rasowy poszukiwacz, szybki chwyt i fant był mój. Po dojechaniu do Otwocka od razu poleciałem do sklepu z butami – dołożyłem 20 dyszki i kupiłem sobie buty zamszowe na słoninie, na które miałem chrapkę od kilku miesięcy. Taka oto przygoda związana z tym nominałem banknotu.
Jak znajdę trochę czasu to zrobię fotkę banknotów jakie mi pozostały – niestety przedwojenne i początek PRL gdzieś znikł podczas kolejnych przeprowadzek.
pozdrawiam
Raider
|