Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 00:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Praktyczne porady dotyczące F75
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2008, 17:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Osobiście mam problem ze stabilnością wykrywacza popierduje mi czasem raz na 80sekund coś pyknie skrzeczy.
A czasem nie mogę go dostroić do gruntu :(

Czekam na opinie i spostrzeżenia posiadaczy fiszera f75

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: F75
PostNapisane: czwartek, 10 lipca 2008, 10:37 
Klucznik z Klucz

Witam
Nie ma wykrywacza aby sie nie wzbudzał.Generalnie F75 jest stabilny.Pod wysokim napieciem nie pracuje dobrze,czasem grunt jest trudny i wtedy ma jakby rozmyte sygnały.Pisze tylko o d y s k r y m i n a c j i.
Nawet dostrojenie do gruntu nie jest tak wazne.Jak nie jest uszkodzony to musi byc stabilny.Przerabiałem ten problem.
Jeszcze taka sprawa,chodze w moim trudnym terenie na sens 92-96,disk w lesie powyzej 15 a na polu ornym pow.32,tylko PF,tylko 4 tony H i co wazne a nie ma w instrukcji -notch na 0 i jeszcze galką leciutko w lewo.Kopie tylko powtarzajacy sie ładnie sygnał lub charakterystyczny dzwoneczek (belltone)-wtedy jest cos okrąglego.jak na ekraniku tylko pojawi sie 63 to na pewno jest alu kapsel.Na innych trybach to mi sie nie podoba,sa lepsze.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 23:08 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja zauważyłem że jak mam naładowane akumulatorki do maxa lub nowe baterie to f75 jest bardzo niestabilny, trzaski pierdnięcia itp. Ale gdy poziom naładowania spadnie do dwóch kresek to prawie wszystkie zakłócenia znikają do akceptowalnego poziomu.
Przyczyna???
co do strojenia to opanowane :1

Ostatnio edytowano sobota, 12 lipca 2008, 23:35 przez Topór, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 23:23 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wiem jakie macie problemy z F75. Ten sprzęt jest prosty jak konstrukcja cepa. Ja nie mam problemu z dostrojeniem do gruntu (robię jak w instrukcji), wykrywka pracuje stabilnie (oczywiście czasami zdarzają się fałszywe sygnały, np. na kamienie magnetyczne, ale można je wyczuć) i jest naprawdę głęboka na kolor. Czasami wkurzam się, że muszę kopać doły, żeby wyciągnąć kawałek pierścienia wiodącego wielkości większego ziarnka piasku :)
Jedyne, co mnie czasami wkurza, to namierzanie. Ale wynika to z małego doświadczenia. No i dyskryminacja mogłaby być lepsza, choć może też jeszcze nie wyczułem jej dostatecznie dobrze.
Szczerze mówiąc nie mam na co narzekać w tym wykrywaczu. Ciągnie naprawdę głęboko, zarówno kolor, jak i stalową militarkę.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2008, 10:10 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Zmiana częstotliwości F1-F7 nic nie wnosi, komórkę odkładam w aucie tylko co pomaga to zredukować czułość do poziomu 30-40 powyżej są komplikację . Co do serwisu to raczej na razie odpuszczam z powodu długiego oczekiwania :( a i nie wykluczam że coś jeszcze nie tak robię .
Może ktoś w moich rejonach ma F75 to bym sprawdził cewki i dowiedział bym się coś więcej o tym wykrywaczu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2008, 22:13 
Major
Major

Cholerka chłopaki, nie wiem co się dzieje z Waszymi fiszerkami, bo mój "chodzi" jak należy. Może spróbujcie wkręcić kalamidkę i przesmarować :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 14:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ciekawe podczas wypadu z F75 zaczęło padać i o dziwo jak w strefie 11 :) fisherek tak był stabilny jak nigdy nawet na czułości 90 po prostu super ale gdy wyszło słoneczko brrrrr znowu pykał delikatnie i czułość znacznie musiałem zredukować .

Na dyskryminacji gwoździe 15cm przestaje widzieć na skali 7-8 a jak u was?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 15:04 
Weteran
Weteran

Praktyczna rada "mechaniczna".
Po zakupie należy stępić górną część środkowej rurki , która wchodzi do górnej części, gdyż jej fabryczne zakończenie podczas wsuwania do tej części sztycy może uszkadzać gumowy docisk. Dzieje się to gdy pierścień zaciskowy jest obrócony w prawo (w kierunku zaciskania) i następuje próba włożenia tej rurki.
Ostre zakończenie ścina po prostu wystający gumowy docisk.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 15:13 
Specjalista
Specjalista

Topór napisał(a):
Na dyskryminacji gwoździe 15cm przestaje widzieć na skali 7-8 a jak u was?

U mnie większe gwoździe identyfikuje w przedziale 7-9.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2008, 20:47 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nawiązując do tematu chciałbym dorzucić kilka uwag co do obsługi F75.
Jeżeli komuś się wzbudza lub jak kto woli drażnią was fałszywe sygnały w trybie ID to w 99% prawdopodobną przyczyną są jakieś fabryczne ustawienia testowe.
Aby "usterkę" zlikwidować nalezy w prawidlowy sposób go zresetować.
Należy spust wypchnąć do przodu jednoczesnie naciskajac czerwony przycisk a następnie wyłączyć wykrywacz pokrętłem wyłącznika i poczekać ok 5 sekund cały czas trzymajac czerwony przycisk i spust jak przed wyłączeniem.
Prawidłowo zresetowany wykrywacz uruchomi się w trybie fabrycznym czyli czułośc na ok 60 noth na 1.
W razie potrzeby czynność powtórzyć.

Drugą radą jest częste sprawdzanie i ustawianie gruntu.
Co prawda wykrywacz ma automatyczne strojenie do gruntu ale jak to bywa z elektroniką nie zawsze nadąża za człowiekiem :)
Dlatego nalezy co jakiś czas podczas poszukiwań stroić wykrywacz do gruntu popychając spust do przodu jednoczesnie pompując cewką w odległości ok 10 cm nad ziemią.
Stroimy oczywiście w trybie motion bo wtedy najlepiej słychać czy wykrywacz prawidłowo dostroiliśmy.
Prawidłowo dostrojony przy pompowaniu powinien mieć jednostajny sygnał.

Do poszukiwań kolorowej drobnicy dobrymi ustawieniami są:
po lewej stronie w "DISCRIM"
1. sensitivity - 85
2. disc level - 15 do 17
3. noth - 1
4. of tones - 4
5. process - pf

Na tzw militarkę
po prawej stronie w ALL METAL
1. statyka /stat/ używajcie raczej w terenie mało zanieczyszczonym powierzchniowo o przedmiotach zalegających naprawde głęboko :)
2. zwykle wystarczy tryb /motion/ bo w trybie tym mamy bardzo dokładna identyfikację przedmiotu na wyświetlaczu cyfrowym.
3. treshold wg uznania zwykle 3
4. audio pitch jak wyżej najprzyjemniej chyba 3
5. sensitivity - 85
6. Manual G.B. - jak w opisie wyżej /strojenie/

Teraz mechanika
1. należy uważać na zaciski bo pierścienie potrafią pękać należy też je często przepłukiwać lub przedmuchiwać.
2. sprawdzajcie czesto nakrętki na cewce bo lubia się odkręcać a ze wzgledu na dosyc ciasne pasowanie uchwytu cewki zauważymy zgubę niestety za późno.
3. pokrętło na elektronice słuzy również jako przycisk do przechodzenia pomiędzy trybami dyskryminacji i all metal.
4. jeżeli rozerwie się wam gąbka na uchwycie to warto podkleić ją np kropelką bo pozostawiona rozedrze się do końca.

To tyle w razie kłopotów pisać :)
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2008, 21:26 
Kapitan
Kapitan

FDJ napisał(a):

4. jeżeli rozerwie się wam gąbka na uchwycie to warto podkleić ją np kropelką bo pozostawiona rozedrze się do końca.
FDJ

Dlatego ja zastosowałem kawałek ciekiej otuliny piankowej do rur, oklejając ściśle czarną taśmą izolacyjną.
Uchwyt jest grubszy, lepiej dopasowany do ręki (oryginał jest zbyt chudy, bynajmniej dla mnie) i przede wszystkim czysty, ponieważ łatwo go wyczyścić wilgotną szmatką po poszukiwaniach :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: F-75
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 17:00 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

O tych, co nie chca chetnie dostrajac sie do gruntu. Podobnie ze znalezlismy przyczyne, razem z formuwiczami z Rosii.Przyszlismy do wniosku, ze przyczyna kryje sie w kiepskim kontakcie cewki z elektronika.W moim wypadku, musze zamienic wtyczke o lepszej jakosci.Podobnie, ze Amerykanie kupuja ich w Chinach.Tylko nie wiem, czy bede mogl gdzies kupic takiej samej konstrukcji ale z lepszym wykonaniem.Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2009, 20:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wracając do F75 to się trochę przeprosiłem z nim :1 , sporo pozytywnych i kilka negatywnych doznań mam z nim ;)
Co do statyki to ciężko się z nim łazi w porównaniu do Wites xl pro , dyskryminacja trochę szwankuje pomija czasem duże przedmioty np. na ustawieniach allmetal na tej samej czułości znalazłem w tych samych miejscach dużo więcej przedmiotów metalowych o sporych rozmiarach niż na dyskryminacji skala „6” głębokość do 50-60cm
Przy ustawieniach dyskryminacji na „5” łapie małe gwoździe .
A czy ktoś próbował z nową cewką 15x12” firmy DeTech ?
Czy warto zainwestować 700zł ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2009, 21:06 
Generał Broni
Generał Broni

Topór
Przeczytaj sobie test tej cewki -----> http://www.xs4all.nl/~pa4tu/metal-detec ... detech.pdf
Z tego co piszą nie ma rewelacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2009, 22:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

juz to gdzies pisalem ale napisze jeszcze raz.
mam f5 i jakies 2-3 min po wlaczeniu popierduje ze chce go wyrzucic.po 5 min popierdywania przestaje i moge chodzic na czułości max i wszystko jedno jakiej dyskryminacji po prostu wzor, jest fant jest sygnal, idealnie.
sprawdzalem wszystko:baterie,dostosowanie do gruntu,linie wysokiego napiecia,komorke,szczelnośc cewki itd i nic.jeszcze jedno mi zostalo nie chodzilem w nim w tem powyzej 4 stopni i podejrzewam ze zimno go rozstraja.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]