Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 17:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 08:30 
Chorąży
Chorąży

byłem ostatnio w lesie w którym w zimie i wiosną przeprowadzono legalne pozyskiwanie drewna -tzw. koleiny do kolan i nie tylko na ścieżkach ale wszędzie, ślady ciężkich traktorów zmagających się z poślizgiem i ciężarem
a w ogóle obraz jak po meteorycie Tunguskim
pomimo tego zasypywałem swoje dołki i pomyślałem że leśnicy też powinni zostawiać porządek w lesie
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 16:05 
Chorąży
Chorąży

Te koleiny do kolan to zapewne bruzdy do posadzenia nowego lasu .A tak poza tym to dzięki tym koleinom masz na czym siedzieć i na czym pisać , możesz też zaproponować wywózkę drewna z lasu za pomocą helikopterów albo balonów wtedy nie będziesz miał na co się skarżyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 13:52 
Chorąży
Chorąży

widzę że wiseł broni swoich kolegów po fachu
ja chciałem przedstawić fakty, które przedstawiają znikomą szkodliwość niszczenia ściółki przez poszukiwaczy w stosunku do agresywnej i już kapitalistycznej gospodarki leśnej
a z tymi balonami to niezły pomysł, jestem ZA
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 15:26 
Radkoff Pierwszy Wielki

Cze!
A ja mam jedną podstawową zasadę: Staram się zachowywać w lesie cicho - nie deptać suchych gałęzi, nie podgłośniać wykrywacza i nie nawoływać się, nie detonować niewypałów :). Chodzę przeważnie w zgniło - zielonym mundurku i zawsze pierwszy słysze lub dostrzegam służby leśne, a one mnie niekoniecznie :) a jak już widzą, to na taką odległość, że spacerkiem im umykam... A bać się nie mam czego, bo dołki zakopuję i dodatkowo przysypuje liśćmi. Warto zachowywać się cicho, ciekawe rzeczy można podpatrzeć :)))...
Pozdrowienia!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 00:33 
Moderator
Moderator

Cyt za Lisem widzę że wiseł broni swoich kolegów po fachu
ja chciałem przedstawić fakty, które przedstawiają znikomą szkodliwość niszczenia ściółki przez poszukiwaczy w stosunku do agresywnej i już kapitalistycznej gospodarki leśnej

Wiseł czemu tak nerwowo , racja jak zwykle jest po srodku , prawda jest ze gospodarka lesna mysi być prowadzona i drewno jest potrzebne , ale tez prawda jest ze zrywka drewna odbywa sie tak jak sie odbywa i na to nie ma rady , a przynajmniej w granicach oplacalnosci , owe koleiny faktycznie mogły zostawic ciezkie ciągniki zrywkowe , sam nieraz widzialem jak taka zrywka wyglada ( ups wydało sie ...no dobra jestem lesnikiem z wykształcenia a z praktyki tez troche :D ) i racje ma kolega Lis , gosc z saperka i wykrywka ma znikome znaczenie dla gospodarki lesnej ......no chyba ze kopie metrowe dziury i pozostawia je po sobie ale to juz przypadek skrajny :)
Pozdrawiam Argo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 czerwca 2004, 01:22 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kilka dni temu miałem pecha i przyłapała mnie straż leśna okolic Wrocławia jak akurat... kopałem, tzn. zdzierałem darń i miałem ładny zdrowy i soczysty sygnał w słuchawkach. Nie słyszałem nadjeżdzającego auta! A jednak może się zdarzyć. Pierwsza myśl - ucieczka, druga,,, jak był juz obok mnie i konfiskowal sprzęt - zniszczyć elektronikę sprzętu, co by sobie nikt juz z tego nie skorzystał. Zostałem przy trzeciej myśli - ugoda = mandat 50 zł na stary adres hehe i sprzęt został przy mnie :). Ale facet mówił co jużnam wiadomo... chodzić to ja sobie mogę.. ale jak juz szpadel wbijam w ziemię to klapa.
Ale może jest jakaś alternatywa! Otóż idąc sobie dalej szlakiem myślałem i kombinowałem.. I co Wy na to koledzy: jeśli mi nie wolno kopać i szpadle wbijać to wporządku - rozumiem.. ale jeśli wezmę z sobą burka do lasu i on będzie sobie kopał to chyba nic mi za to nie grozi? Bo pies może kopać... chyba... Tak więc może to jakieś wyjście do lasów. A my tylko chodzimy po lesie... nie kopiemy... stoimy obok tylko i pokazujemy psu miejsce:). Tylko skąd takiego psa co mu sie nie znudzi takie częste kopanie? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 czerwca 2004, 21:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja zawsze chodzę z psem po lesie ale od pewnego momentu stało się to niebezpieczne! błąd ortograficzny!!! co mu do głowy strzeliło ale potrafi wywęszyć żelastwo pod ziemią i to te "rozrywkowe". Wykopuje to i ujada jak wściekły.
Teraz mam problem jak go oduczyć, nie sposób jest go odsiągnąć. Doszło do tego, że jak on coś znadzie wtedy kończy się szukanie i wracamy do domu.
Wracając do tematu to za psa odpowiada właściciel a w lesie nie można puszczać psa luzem jes na to jakiś paragraf (dostałem kiedyś pouczenie, ciekawe że za psa a nie za szperanie).
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]