Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 15:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowak
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:55 
Klucznik z Klucz

Z Nowakiem to wystarczy cewka 90-tka,jest wtedy lekki i tak wywazony ze utzrymasz na 1 palcu.Na tej cewce lapie chelm z ziemi ponad 150 cm.(ruski).A teraz czekam na Nowaka z podwojnym wzmacniaczem-lada dzien.Smetek bardziej uniwarsalny,ale w tej chwili Now ma w Polsce najwiekszy zasieg-jak Detech.Na lasy Nowak,na ogrodek gdzie jest skrzynia karabinow a nawierzchu ktos rozsypal gwozdzie to TM 808.U now.jest b,wazny program-pomiar glebokosci-prymitywny ale wiesz jak cos jest gleboko.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 20:09 
Porucznik
Porucznik

A co daje podwójny wzmacniacz? Zwiększa zasięg?
Jaki jest koszt dodatkowej cewki do Nowaka? To chyba nie są ceny jak za cewki Minelaba. Będzie mnie pewnie stać na skompletowanie dwóch czy trzech o różnej średnicy... Wyobrażam sobie to tak: 90 cm na równe, niezbyt zakrzaczone połacie lasu a mniejsza 50-60cm na okopy i ziemianki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: pi
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 19:04 
Klucznik z Klucz

Wlasnie ten wzmacniacz ma dać jeszcze 30 % glębokosci.To bylaby rewelacja.Cewki to u samego n.kosztuja jak 10 piw,a u tego z alledrogo pewnie duzo piw
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 21:23 
Moderator
Moderator

Dziad proszę nie wypowiadaj się w temacie kosztów cewek jak nie masz o sprawie pojęcia. :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 22:31 
Porucznik
Porucznik

Panowie, to jaki jest koszt cewki o średnicy np. 90 cm. Czy cena zależy od średnicy czy jest stała dla każdego rozmiaru?
Nasunęło mi się jeszcze kilka pytań...
Jak jest różnica między modelem V1 a V5. Czy są to tylko dodatkowe funkcje czy także różne "moce" tych wykrywaczy?
Czy do wykrywacza z seri V można podłączyć ramę?
Czy podwójny wzmacniacz jest montowany na zamówienie czy jest dostępny w którymś z modeli?
Jeśli opcjonalnie to jaki jest koszt wykrywacza z takim "dopalaczem"?
Czy gdybym kupił np. V1 to isnieje możliwość dołożenia mu po pewnym czasie drugiego wzmacniacza? Czy owo udoskonalenie wymaga zupełnie innej konstrukcji elektroniki więc w efekcie konieczności zakupienia całego wykrywacza?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 00:57 
Moderator
Moderator

Ceny cewek są stałe i nie zależą od średnicy.

Różnica polega na dodatkowych funkcjach ułatwiających poszukiwania. Elektronika w V1 i V5 jest taka sama i niczym się nie różni. V5 ma po prostu więcej ustawień i wskaźnik pomiaru głębokości oraz dwie cewki w zestawie tj. 35cm i 65 cm. Na zamowienie można zrobić dowolne cewki np. 35 i 90 lub 20 i 50 itp...

Do Nowaków V1,V3,V5 bez problemu można dołączyć ramę o dowolnych wymiarach.

Wzmacniacz jest na razie w fazie prób i testów w terenie. Nie jest montowany w żadnym wykrywaczu (na razie). Jeżeli pomysł się sprawdzi oczywiście poinformuję o tym fakcie.

Wydaje mi się że jest możliwe wstawienie wzmacniacza do istniejącego wykrywacza, lecz nie jestem producentem i nie mogę tego zagwarantować. Testy pokażą co i jak, a pytanie zadam producentowi. Nie trzeba nic dokupywać gdyż chodzi w tym wypadku o elektronikę nie o konstrukcję nośną.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Maciej
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 23:46 
Klucznik z Klucz

No ale poruszylem gniazdo os,Maciej to Ty jesteś dealerem Now?Pisz o tym wyraznie.
Klucznik z klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2009, 00:10 
Porucznik
Porucznik

Czy gniazdo słuchawkowe jest na małego jacka?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2009, 09:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gniazdo słuchawkowe to standardowy duży jack jak chyba w większości wykrywek, przejściówka i po problemie. Osobiście nie chodzę w lesie w słuchawkach bo jest niewygodzie, a i Nowak nie ma jakiejś kilkutonowej identyfikacji więc nie wiem czy jest sens. Jak dla mnie wyje dość głośno. Pytałeś wcześniej o klamrę... więc Nowak ma jeszcze coś takiego jak identyfikacja drobnicy kolorowej. Sprawa wygląda tak, że na drobnicę świeci się czerwona dioda natomiast gaśnie na klamrę co jest ważne bo możesz wyciągnąć klamrę wśród łusek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2009, 21:12 
Porucznik
Porucznik

No właśnie zastanawiałem się już nad nowymi słuchawkami z małym jackiem... Dobrze, że jest duży...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 11:03 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To ja się troszkę podepnę pod temat :)
otóż zastanawiam się nad kupnem jabelka jako dodatkowego wykrywacza na głębokie poszukiwania większych przedmiotów (naczytałem sie na forum o depozytach i mi sie teraz po nocach śnią :D ) więc zasadnicze pytanie kupić jabelka czy skrzyknąć jakiegoś znajomego i zrobić ściepe na sprzęt typu nowak lub coś w tym stylu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 16:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Tara czy z tymi diodami to sprawdzałeś w terenie czy czytasz za producentem.Myśle o tym ,,klamra nie klamra tylko łuska".Dla mnie to nie realne.Gdyby tak było to wszyscy którzy kopią militarke już dawno wyrzucili by wszystkie Minelaby i Garretty a kupili Nowaka.W Midasie jest takie coś.Dioda na kolor ma się świecić jasno na żelazo ma przygasać.A jak jest? Swieci się na wszystko co jest większe od pudełka zapałek,a przygasa albo i nie na wszystko mniejsze.Bardzo słaba czułość na metale kolorowe.Na cewce 37cm nie widzi zakopanej na 60 cm popilniczki z mosiądzu srednicy 14 cm.Vaguero na cewce 22,5cm nie ma z tym problemu.Więc na kolor takie PI to lipa,przynajmniej Midas bo Nowaka nie miałem.Prawde być może poznali byśmy od kogoś kto miał i sprzedał i nie posiada.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 18:11 
Klucznik z Klucz

Anro,masz duzo racji z tymi diodami,wystarczy domieszka cyny w zeliwie albo molibdenu w feldze niemieckiej i Nowak wali jako kolor.Ja u N.nawet nie patrze na diode na male.Tylko mnie interesuje zelazo-kolor i tu jest bardzo pomocny,choc nie idealny.A Pulse czy detech ma tak samo a ile kosztuje.Pomiar glebokosci u N. jest dobry.Ale jak znasz sekret pomiaru to i na jabelku zmierzysz glębokosc do centymetra.
Klucznik a Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 19:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mówisz że pomiar głębokości jest dobry.To by było coś.Na I W zdało by egzamin,kopać tylko głębokie sygnały ,albo wszystko co jest większe od łuski.Pomyślałem sobie jeszcze o jednym miejscu ???,noooo.Więc z tym pomiarem głębokości to jakaś tajemnica.Może diler Nowaka by coś napisał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 21:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

To że wykrywacz typu PI słabiej bierze kolor to nie nowość i czy to będzie midas czy jabel ,zawsze tak będzie ,za to na żelaztwo wyje jak oszalały :) no i nikt mi nie wmówi że ktoś wynajdzie dobrą dyskryminację czy też identyfikację w detektorach tego typu

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]