Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Niska temperatura i praca detektorem
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 23:57 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Proszę wpisywac swoje spostrzeżenia i doświadczenia w pracu detektora metali przy niskich temperaturach. Na polach teraz bezruch az żal w domu siedziec. z drugiej strony szkoda wykrywki, jak miała by sie uszkodzic. Proszę Kolege Armanda, co moze ulec uszkodzeniu w niskiej temperaturze, powiedzmy około 0 stopni celsjusza. Pracujac Prospectorem nie miałem żadnych problemów. Whites 5900 tez ich nie ma. Ale All 1 już ma zastrzezenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2009, 00:27 
Generał Broni
Generał Broni

Chodziłem z moją PROximą przy lekkim minusie i nie zauważyłem u niej specjalnych zmian w pracy. Identyfikacja, namierzanie, czas reakcji OK i wyświetlacz też pokazywał jak należy. Jedynie akumulatorki po pewnym czasie (ok.1...2 godzin) lekko "przysiadły", ale to akurat zjawisko normalne dla wszystkich elektrochemicznych źródeł zasilania. Biorąc pod uwagę fakt, że nikt raczej nie chodzi przy temperaturze w której ziemia zamienia się w beton (chyba, że się mylę :) ) oraz zakres temperatur pracy elementów elektronicznych (np. -40...+85°C) można śmiało stwierdzić, że w okolicach zera i nieco poniżej nic w elektronice nie ma prawa się popsuć (chyba, że do budowy użyte są jakieś wybrakowane części), chociaż przejściowa zmiana parametrów jest wielce prawdopodobna.

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2009, 00:47 
Moderator
Moderator

Chodziłem ze Smentkiem ( HS3 ) przy minusowej temperaturze (bylo na tyle zimno, ze snieg kleił sie i przymarzał do sondy błyskawicznie) i przy okolo 5-10 cm pokrywie sniegu .... rzecz miała miejsce w Bieszczadach kilka lat temu, zaskoczyla nas koncem listopada na miejscowce silna sniezyca i ogolne zalamanie pogody, udało sie mimo to spod tego sniegu wyciagnac bagnet do mosina plus jakies kolorki, ale przy takich temperaturach baterie wysypywaly sie niemal błyskawicznie .. .po 2-3 godzinach byly gotowe ....mialem tez wrazenie ze potencjometry i suwaki ciezko chodza ....ale ogolnie nie zauwazylem w działaniu piszczałki znaczacych zmian in minus.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2009, 07:21 
Chorąży
Chorąży

witam
nie wiem dokładnie jak z whitesem 5900 ale seria E XLT, DFX, MXT M6 została zaprojektowana do pracy w temperaturach od -10 do + 60 stopni celcjusza
5900 to starsza konstrukcja ale myśle że lekki mróz mu nie powinien mu zaszkodzić
ALL1 konstruktor tego sprzętu wypowiadał się na forum odkrywcy w podobnym temacie
http://www.odkrywca-online.com/mroz-a-w ... tml#645852
na forum u Proscana też był poruszany ten temat http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... ight=#4768
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2009, 10:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

fisher f5 raczej bez zarzutu,zawsze nosze dodatkowe baterie w kieszeniach blisko ciala :) w instrukcji jest ze od -10 c

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2009, 10:51 
Podporucznik
Podporucznik

Ja przy swojej Proximie przy minus 9 st. nie zauważyłem jakiś problemów ,sprzęcik pracował normalnie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2009, 12:42 
Specjalista
Specjalista

Solarka spisuje się nadzwyczaj dobrze, czy to 0, czy cały dzień -15, różnicy kolosalnej w zużyciu baterii nie zaobserwowałem ale i tak korzystam z miksu różnych typów baterii więc nie mogę być wyznacznikiem. Co ciekawe w Solarce dłużej działają mi baterie, gdy mam czułość ustawioną prawie na max niż gdy ustawię na 2 kreskę i kopię 1/3 sygnałów z tego co przy większej czułości, ki czort? Ogólnie Solarka w zimie sprawuje się OK, kilka zdjęć w temacie:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=49018&postdays=0&postorder=asc&highlight=mrozie&start=12
Uważałbym z kolei na inną rzecz - gwałtowna zmiana temperatury, suszyć sprzęt długo a powoli, przy nagłym ocieplaniu zmrożonego sprzętu woda dostaje się wszędzie i może zrobić przykrą niespodziankę jeśli go przypadkiem włączymy niedosuszonego do końca.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2009, 12:53 
Podporucznik
Podporucznik

najniżej chodziłem na ACE 250 przy temp. -10 poniżej już wyświetlacz się zamula.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2009, 13:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

HS-3 ok ale z tego co slyszalem to temperatura odbija sie na akmulatorkach i bateriach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ace
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 12:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

HauAs:
Spojrzyj na to: http://www.findmall.com/read.php?32,625714,626457
Fanty wykopane kanarkiem, gdy na dworze było -12 *C

Można tam znaleźć późniejszy post że Garret wytrzymał owinięty w skarpetkę -30 stopni :D

Co do Ace 250 , biegam już miesiąc po śniegu i mrozie, nic z wyświetlaczem sie jeszcze nie działo, ale wychodziłem tak przy -5 C , i po 3-4 godziny jednorazowo. Parę razy w śnieżycy małej , zamókł kilka razy <chodzi> ale do ciepełka porządnie wysuszyć , i jest gotowy do ponownego użytku. Właśnie jestem w trakcie szycia płaszczyka dla Garrego . A co do baterii nie zauważyłem żadnych zmian , nie pożerał gwałtownie , a nawet się zdziwiłem że tyle wytrzymują .Więc podsumowując zimowe wypady z Garretem są ok , saperki mniej wytrzymują ale już od tematu odbiegam :D

Strzeżonego pan Bóg strzeże. A o sprzęt trzeba dbać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 13:02 
Generał Broni
Generał Broni

Kopać w temperaturach poniżej -10 nie kopałem natomiast z kolegą szukaliśmy przy pomocy Tesoro drobnych kolorków na posadzkach zniszczonych koszar pruskich gdzie temperatura była praktycznie taka sama jak na zewnątrz, czyli między -15 a -20, to było w czasie tej mroźnej zimy z 2004/2005. Nie zauważyłem żadnych problemów z działaniem sprzętu, prędzej wymiękliśmy my tj. po 3 godzinach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 13:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przy ujemnej temp. raczej ciężko jest wbić szpadel/saperkę w ziemie :( i przy okazji mozna zniszczyć ciekawy fancik. Odnośnie akumulatorów czy też baterii- szybciej nastepuje ich rozładowanie. Wykrywka ( terra 70) przy temp. ok. - 5 zachowuje się stabilnie. Problem może być ze słuchwkami -przy temperaturze ujemnej mogą popękać przewody :( .
No i najważniejsze - ZIMNO W ŁAPKI ;)

pozdr
Darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 19:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Gdy chodziłem przy lekkim minusie z moim obecnym F75 nic się nie działo(-5)dalej wolałem nie ryzykować natomiast jak kiedyś miałem kanarka i szukałem kluczy do auta które brat zgubił gdzieś w sniegu chodziłem przy - 10 i nic się z nim nie działo.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]