Teraz jest sobota, 11 lipca 2026, 13:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2009, 13:57 
Podporucznik
Podporucznik

Dokładnie krzyże nie są stare - drewniane musiały już ulec zniszczeniu. Ja osobiście nie nastawiam się na karczmy z kongresówki wolę dowiedzieć się od miejscowych gdzie takie stały - bo kiedyś były w każdej większej miejscowości (legalne, bądź ciche... jak mówią miejscowi)
Ja również jestem drobnicowcem więc chodzenie po lasach mnie nie bawi ale jak by namierzyło się taki obóz z powstania styczniowego to na znaleziska można liczyć. Ja za jakiś czas wybieram się na poszukiwania obozu powstańczego tyle, że zupełnie w innej okolicy (Obóz dowódcy Frycze powst. styczniowe chodzi mi o oddział rozbity na bagnach nie będę wskazywał miejscowości).
Trakt "fidestowy" macie w zupełności rację zasługuje na ochronę i jestem przekonany, że za jakiś czas znajdzie się osoba, stowarzyszenie która się tym zajmie a ja nadal będę jeździł w te okolice bo jest naprawdę piękna.
Wspomnianych pozostałych karczm będę dalej szukał a na lucynowską jeszcze sobie pojadę, może uchowała się jakaś boratynka lub guzik.
Czy wiesz coś jeszcze ciekawego co się wydarzyło na tym trakcie poza powst. styczniowym?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2009, 15:16 
Podporucznik
Podporucznik

Na dzień dzisiejszy teren gdzie stała Karczma jest obsianym pólkiem nie wchodziłem ale wokoło mnóstwo porozrzucanych i pokruszonych elementów budowli (cegły, fundamenty) na przyległych łączkach wyskoczyły mi ostrogi, dużo podków i innego śmiecia. Czasu na sprawdzenie okolicy miałem tylko 2 godziny byłem przejazdem ale teren można jeszcze śmiało sprawdzić zwłaszcza, że Karczma stała jednak na polu ornym wiec z roku na rok może coś wychodzić z ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 23:23 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

moze ktos by wrzucil zdjecia tego traktu. chetnie bym zobaczyl bo troche mam za daleko zeby na zywo obejrzec. dzieki, pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]