Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 21:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2007, 21:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ciekawe informacje :) Naprawdę!
Jestem w trakcie nabywania poleconej przez kolegę książeczki - "Werwolf - ostatni żołnierze Hitlera". Poskładamy literki do kupy i może coś do łba przyjdzie... Tak to z człowiekiem bywa - lubi wiedzieć...
Co do opowieści o Werwolfie to z roku na rok wykrusza się liczba "pierwszych osadników", a i z wiekiem pamięć płata figle. Ktoś coś słyszał, ktoś kogoś widział, a o szczegóły przeważnie trudno. Kiedyś np. słyszałem, że kiedyś ktoś zaobserwował miejscowego Niemca, w miejscowym lesie, jak ze schowka wytargał radiostację i przez nią rozmawiał. Prawda to czy nie - diabli wiedzą. Poza ogólnikami ten ktoś nie jest w stanie sprecyzować gdzie to było. Poza tym Werwolf, nawet w oryginalnych dokumentach, z lat tuż po wojnie to temat praktycznie żaden. Kiedyś przeglądałem w archiwum akta jednej z gmin powiatu kamiennogórskiego (raporty, meldunki milicji itp.) z lat 1945-1947 i przyznam szczerze, że o Werwofie cisza. Z kolei z innych źródeł wiem na pewno, że jednak po okolicznych lasach coś Niemcy kombinowali... Z tego można wnioskować, że poza nielicznymi przypadkami Werwolf nie dawał się w szczególny sposób nowo przybyłym Polakom. W zamian za to nie kwestionowanymi gwiazdami dokumentów byli Rosjanie! A to coś ukradli, a to kogoś postrzelili (lub postrzelili w sposób definitywny...) - to był prawdziwy problem nowych osiedleńców!
Tak czy owak tutejsze pola i lasy są jeszcze pewnikiem pełne fajnych rzeczy do odkrycia. I to nie koniecznie pochodzących od Werwolfu. To napawa optymizmem :)
Jak coś się "urodzi" w trakcie jakiegoś wypadu to dam znać.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 16:47 
Pułkownik
Pułkownik

W okolicach St. Kamienicy koło Jeleniej Góry było, podobno, dużo skrytek werwolfu. Tamtędy uciekały niedobitki niemieckie na Czechy . Kolega znalazł ukrytą ziemiankę w okolicach dworca PKP w Jeleniej Górze na początku lat 70-tych, niestety znalazł tam tylko bagnet. Łepkiem był to i nie szukał. Jak podrósł i znów tam się wybrał to znalazł tyko zarośnięty dół.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 12:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

a ja z kolegami na terenie dzisiejszegoparku narodowego wtedy go jeszcze nie było znaleźliśmy osmołowane skrzynie wherwolfu z medykamętami czekoladą a w jednej były ładownice z magazynkami do szturma ale broni nie było

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 21:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam
Miałem okazję widzieć na własne oczy taką skrytkę na dolnym śląsku .
W sumie były dwie skrytki .Tak jak było na początku napisane były to ziemianki , wym 2x15x15 m wyłożone balami .
Co było w środku to już obejmuje cenzura . Mogę powiedzieć tylko że nie było żadnych szmat .Nie ja to odkopałem .
Miejsce : kilkadziesiąt km od Prezesaszczepana . Skrytka umiejscowiona u stóp sztucznie usypanej góry .
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 00:09 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam,
zaciekawiły mnie posty kolegów dotyczące Wehrwolfu. Czy nie natknęliście się gdzieś na inormacje o działaniach WW w rejonie Schwedt/Chojna?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 11:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wiem że odgrzebuje temat ale mnie ciekawi...Słyszałem o działaniach Wehrwolfu na terenie obecnego woj Warmińsko-Mazurskiego ale zaznaczam były to wersje słyszane..a mówiły one o działania pojedynczych żołnierzy pilnujących "czegoś"na terenach obu kwater OKH ANNA w Mamerkach (Mauerwald) i Wilczym Szańcu (Wolfszanze).Jak do tej pory nie znalazłem żadnych konkretnych spisanych informacji na ten temat jak już to takie w formie bajek na dobranoc np "Twierdza Boyen" Sebastiana Miernickiego.Czy ma ktoś jakieś konretne materiały na ten temat albo może polecić jakąś książkę??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 12:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na Mazurach po wojnie najlepiej zorganizowana niemiecka partyzanka byly Mazurskie Sily Wyzwoleczencze w sile ok 120 osob, miala agendy w Gizycku, Ketrzynie,Mragowie, Piszu i Olsztynie, Czlonkowie MSW gromadzili bron dokonywali napadow rabunkowych na sklepy,usilowali niszczyc linie kolejowe i urzadzenia sygnalizacyjne prowadzac dzialanosc wywiadowcza dzialalo rowniez kilka innych mnijeszych organizacji:
- Grupa Jozefa Elsnera (Olsztyn,Lidzbark)
- Grupa Fryca Gołąbka (Mragowo)
- grupa Iwana
- Zwiazek Pieciu (Ostroda)
- Zwiazek Mlodych Niemcow (Barszczewo)
- Czarny Korpus (Ostroda)

info pochodzi z ksiazki Werwolf Tajne Operacje w Polsce. Temat niemieckiej powojennej partyzantki w bylych Prusach Wschodnich jest slabo opisany. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 12:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

szaniec napisał(a):
Na Mazurach po wojnie najlepiej zorganizowana niemiecka partyzanka byly Mazurskie Sily Wyzwoleczencze w sile ok 120 osob, miala agendy w Gizycku, Ketrzynie,Mragowie, Piszu i Olsztynie, Czlonkowie MSW gromadzili bron dokonywali napadow rabunkowych na sklepy,usilowali niszczyc linie kolejowe i urzadzenia sygnalizacyjne prowadzac dzialanosc wywiadowcza dzialalo rowniez kilka innych mnijeszych organizacji:
- Grupa Jozefa Elsnera (Olsztyn,Lidzbark)
- Grupa Fryca Gołąbka (Mragowo)
- grupa Iwana
- Zwiazek Pieciu (Ostroda)
- Zwiazek Mlodych Niemcow (Barszczewo)
- Czarny Korpus (Ostroda)

info pochodzi z ksiazki Werwolf Tajne Operacje w Polsce. Temat niemieckiej powojennej partyzantki w bylych Prusach Wschodnich jest slabo opisany. Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź i informacje w końcu coś konretnego.A są tam wymienione jakieś szczególnie duże akcje,co miały jakieś większe znaczenie militarne,albo przyniosło jakieś większe szkody??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 12:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

nie ma opisanych zadnych akcji na terenie Mazur jest tylko krotka wzmianka ktora Ci wyzej strescilem ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Poszukiwania pozostałości po Werwolfie...
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 14:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam, oczywiście orientuję się ze ostatni wpis miał miejsce parę lat temu lecz zadam pytanie odnośnie werwolfu w okolicacch Kowar.Można wyszukać ze podobno powtarzam podobno werwolf stacjonował-przebywał w okolicach Budnik lub samych Budnikach po zakończeniu wojny.
Jeżeli faktycznie tam przebywali to czy mogłyby być to te same oddziały które byly w okolicach lubawka-kamienna góra ?
Za jakiekolwiek info. z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 16:19 
Pułkownik
Pułkownik

Witam.
W trakcie moich wędrówek po Sudetach Widziałem kilka skrytek prawdopodobnie wilkołaków.
Piszę prawdopodobnie bo do końca nie jest pewne kto i dla czego to chował. Bardzo ciekawy jest rejon Międzygórza. Jedna ze skrytek mieściła się za lustrem wodospadu Wilczki Były tam mundury i konserwy. Kilka było umieszczonych w wałach kamieni wybranych z pól. Tylko w jednym miejscu była broń Dwa Mainlichery Carcano amunicja oraz trzy bagnety. Osobiście uważam że to ukrył któryś z okolicznych mieszkańców przed wkroczeniem krasnoarmiejców.
Wracając do działań partyzantki niemieckiej sądzę że większość akcji w tym rejonie było dziełem naszych południowych sąsiadów.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 19:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A tutaj znalazłem taki artykuł zaprzeczający istnieniu Werwolfu.
http://www.mojeopinie.pl/werwolf_na_zie ... 1267178358

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 21:26 
Pułkownik
Pułkownik

Ta cała Niemiecka partyzantka istniała na pewno. No może założenia były dużo ambitniejsze niż wykonanie Powstrzymanie i zniechęcenie fali osadników. Może to wydawać się dziwne ale ja doskonale pamiętam to wszystko o czym pisze się w zacytowanym artykule. Miałem wtedy cztery lata a mój dziadek wpadł na pomysł przeniesienia się do Reska. Podróże z Katowic w tamtym czasie na Pomorze Zach to na prawdę było przeżycie. Pijany w sztok oficer krasnej armii strzelający w las ze stopni tzw kongo ekspresu ( spadł ) Potem przed Szczecinem matrosy Bałtijskowo fłota rabujący co się dało. Ojczym oficer 2 P Uł skutecznie zablokował chęć dobrania się do nas Samo Resko robiło duże wrażenie. Wypalony przez ruskich rynek, batalion sowietów
szwadron naszej kawalerii , około osiem polskich rodzin cała gromada Niemców. Najważniejsze to było szukanie Dorośli całymi dniami chodzili z prętami nakłuwając ziemie a dzieci takie jak ja biegały po opuszczonych domach i z rozmaitych zakamarków wyciągały co się dało. To szukanie stało się moją pasją. I tak jest do dnia dzisiejszego

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 21:19 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam , działała na pewno po rozmowie z sympatycznym sędziwym Panem opowiadał mi o jakimś oddzialiku stacjonującym w lasach po zakończeniu wojny ( Wiadomo wtedy to budziło duży lęk u ludzi ) wiec dokładnie nie wiem jaki. NIEMIEC TO NIEMIEC ...tą opowieściom błąd ortograficzny - piszemy opowieścią sprawdziłem podany las , faktycznie natrafiłem na takom błąd ortograficzny - piszemy taką ziemiankę . I BYTNOŚĆ jakiegoś oddziału ( amunicja + śmietniczek )OWA miejscówka znajduje się na wzgórzu nad DUSZNIKAMI .Teren obiecujący lecz nie miałem wiele czasu ( tylko rekonesans) ale wrócę tam kiedyś bo już dni króciutkie a teren ogromny więc poświęcam czas na małe tereny . No i składzików po parę sztuk broni masa po lasach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 14:14 
Szeregowy
Szeregowy

Pozwolę sobie zachęcić Kolegów do lektury książek: "Werwolf na Górnym Śląsku" oraz "Werwolf - Propaganda PRL". Obydwie pozycje wydane zostały w 2014 roku staraniem wydawnictwa Technol.

Kilka linków:
strona wydawcy:
http://www.technol.anv.pl/?k:63/WERWOLF ... L%C4%84SKU

stronka książki na FB:
https://www.facebook.com/pages/Werwolf- ... 6844991771

info na wp.pl:
http://ksiazki.wp.pl/bid,40813,tytul,We ... aid=11434e

Werwolf - Propaganda:
http://www.technol.anv.pl/?k:67/WERWOLF ... AGANDA+PRL

http://ksiazki.wp.pl/bid,79262,tytul,We ... iazka.html

http://www.bytomski.pl/kultura/21076-we ... aganda-prl

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]