Teraz jest poniedziałek, 22 września 2025, 08:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Balistycy zbadają "donaldówkę" - popis milicjantów
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 12:14 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Cytuj:
Policyjni eksperci poddadzą badaniom balistycznym "donaldówkę", metalową rurę,
z której hutnicy ze Stalowej Woli strzelali petardami na piątkowej pikiecie w Warszawie.
W poniedziałek policja przyznała, że zatrzymała w tej sprawie dwie osoby

Jeszcze w niedzielę policja twierdziła, że nikogo nie zatrzymała. W poniedziałek okazało się, że jest inaczej. - Zatrzymano dwie osoby.
Zarzutów im nie przedstawiono. Zostały zatrzymane do wyjaśnienia - informuje Marcin Szyndler, rzecznik komendanta stołecznego policji w Warszawie.

Warszawscy policjanci w piątek zabrali związkowcom z Huty Stalowa Wola "donaldówkę" (nazwali ją od imienia premiera Tuska), metalową rurę, do której hutnicy wrzucali petardy. Pisaliśmy o tym we wczorajszym wydaniu "Gazety". Policjanci stwierdzili, że rura jest przedmiotem niebezpiecznym i musi zostać poddana badaniom balistycznym.

- Jakie niebezpieczeństwo? "Donaldówka" zwiedziła już całą Polskę i nigdzie nie było takich problemów. Będziemy żądać wyjaśnień od warszawskiej policji. Też słyszałem, że dwie osoby zatrzymano, ale jeszcze nie wiem, czy od nas - mówi Henryk Szostek, szef zakładowej "Solidarności" w HSW.

Policja twierdzi, że nie tylko chodzi o rury. - Wrzucano do nich petardy, których używanie jest traktowane jako wykroczenie - przekonuje Szyndler. - Była zgoda na demonstrację, ale nie na używanie petard. Do odpowiedzialności zostaną pociągnięci także ci, którzy palili opony - zapowiada Szyndler.

Związkowcy są wściekli. - Jak mieliśmy pokazać, że jesteśmy z przemysłu zbrojeniowego? - pyta przewodniczący Szostek. I odgraża się, że jeżeli policjanci nie oddadzą im "donaldówki", to zrobią nowe rury, z którymi nadal będą jeździli na manifestacje.

- Zastanawiam się, jakie mogą zostać postawione zarzuty osobom, które zatrzymano. My związkowcy doskonale wiemy, jak się posługiwać petardami. Dzięki "donaldówce" petardy nie stwarzają zagrożenia dla ludzi, nie wpadają pod nogi - przekonuje Szostek.

Policja wie swoje: - Nigdy nie wiadomo, w jakim kierunku petarda wystrzeli.

- Głupie tłumaczenia - komentuje Szostek. I dodaje, że mają już nawet nazwę dla nowej rury. - Nie będzie się nazywała od imienia premiera. Ale więcej nie powiem. Na razie - kwituje Szostek.

czytając to , na mysl przychodza następne artykuły "Policja sprawdza rurę od kibla z domu Słowika , możliwe że dokonano z niej zamachu na Perschinga" ehhhh żenada milicjanty żenada... :(

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 12:25 

pewnie będą oddawać kontrolne "szczały"

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 12:46 
Szeregowy
Szeregowy

Zamknij kolesia a paragraf zawsze sie jakis znajdzie.Nie wiem czy Wy tez macie takie wrazenie ze to juz kiedys bylo :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 12:48 

tak i dlatego wszystkie informacje o upadku socjalizmu w Polsce są przedwczesne.

:(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 13:03 
Moderator
Moderator

Aha... no to jest za...iscie, czyli idac dalej tym tokiem myslenia mozna pozamykac wszelkich rekonstruktorow, bo repliki mozdziezy uzywane na pokazach dzialaja na identycznej zasadzie ....... bierze sie odpowiednio ucharakteryzowana rure i petarde ..... widac mentalnie dalej jestesmy w głebokiej komunie ..... a niebieskim postepujaca paranoja dotyczaca wszystkiego co strzela badz strzelac moze uniemozliwa normalny ogląd rzeczywistosci.. :n ....... choc nie wykluczam (a nawet jestem pewien) ze mamy tu takze do czynienia z działaniem na wyrażne zapotrzebowanie polityczne - co suma sumarum swiadczy o policji jeszcze gorzej :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 13:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

bez żadnej ekspertyzy mogę stwierdzić, że rura spełnia warunki opisane w ustawie o broni i amunicji.. Tylko od adwokatów (i nacisków politycznych..) zależy jak się dalej sprawa potoczy.. poczekamy, zobaczymy..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 13:11 

ciekawe czy ta rura też spełnia te wymogi ;)

to rura od tak zwanego ScheißeGewehr 67 montowanego w socjalistycznych blokach w Gdańsku.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 13:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wyobraź sobie że tak.. ale dopiero po spełnieniu kilku warunków.. wystarczy że wymontujesz ją ze ściany, zaślepisz trwale na jednym końcu i wrzucisz do środka petardę.. zrób tak przed swoim blokiem a po krótkim czasie przekonasz się że mam rację..

Oczywiście nie zgadzam się z taką interpretacją ustawy, której jestem zdecydowanym wrogiem.. w ten prosty sposób chcę wykazać perfidny sposób myślenia policjantów i prokuratorów..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 13:41 
Kapral
Kapral

kuba_gd napisał(a):
pewnie będą oddawać kontrolne "szczały"

:)

Nabiją ją :cop prochem bezdymnym (jak czarnoprochowce) i będą próbować czy "szczela". :que

Może i dobrze :( - będzie kilku idiotów mniej :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 14:19 
Moderator
Moderator

To już mnie przerosło :que
Straciłem zdolność do " istoty pojmowania rzeczy". Już nawet tych najbrzydszych słów brakuje na określenie tego poje..nia :n
Przecież to nie może być na prawdę :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 14:55 
Moderator
Moderator

Od dzisiaj kopie studnie koło domu i demontuje instalacje wodno-kanalizacyjną. Nie chcę, żeby policja badała mi "ściekówkę" i "wodnówkę", a także demontuję tłumik z samochodu bo jak wszyscy wiemy "tłumikówka" też potrafi czasem strzelać. Co za czasy, strach się bać własnego cienia....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 16:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tłumik? dopóki nie włożysz do niego czegoś, co na skutek działania gazów wylotowych będzie raziło cele na odległość.. Czy to tak brzmi w ustawie?

Swoją drogą to dziwię się demonstrantom, że pozwolili sobie odebrać rurę i dopuścili do zatrzymania dwóch kolegów. To karygodny brak odpowiedzialności i solidarności..

Wracając jeszcze do wpisu Piotra z początku strony "balistycy sprawdzą czy rura nie jest istotnym elementem np. moździerza" - to przecież jest moździerz, bardzo prosty, lekki i wygodny w użyciu. Sam bym chciał taki mieć i nie wiem czy czegoś takiego nie zmajstruję do używania na Wielkanoc i w Sylwestra.

Absurdem jest pytać balistyków czy taka rura jest niebezpieczna.. to powinien ocenić normalny, średnio wykształcony policjant. Skoro dają im broń do ręki to dlaczego nie nauczą co jest niebezpieczne a co nie.. chyba, że chodzi o to, żeby dać komuś zarobić..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 17:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Witek63 napisał(a):
Absurdem jest pytać balistyków czy taka rura jest niebezpieczna.. to powinien ocenić ocenić normalny, średnio wykształcony policjant. Skoro dają im broń do ręki to dlaczego nie nauczą co jest niebezpieczne a co nie.. chyba, że chodzi o to, żeby dać komuś zarobić..

I tu mamy sedno calej sprawy ... ja juz nawet nie bede sie wypowiadal w temacia bo beda na granicy na mnie czekac gdy bede kolejny raz chcial odwiedzic ojczyzne.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 20:19 
Strzelec galicyjski

Witek63 - Nasze służby nie takie głupie żeby odbierac ją ( rurę) podczas demonstracji bo byłoby to dolaniem oliwy do ognia . Zatrzymanie nastąpiło podczas powrotu demonstrantów - czyli zatrzymanie autobusu na drodze przez 6 radiowozów no i przeszukanie , a mówią że policja na paliwo nie ma . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 20:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ja mysle ze jak indeks wig20 przez 3 miesiace bedzie sie utrzymywac na poziomie powiedzmy 950 (przy dzisiejszym ok1450) to tam przyjda jednak ludzie z takimi tylko ze oprocz jednek strzalu, bedzie drugi, za to dalej a glosniej. I wtedy narod rozedrze naszych "wladcow" na krwawe szmaty golymi rekoma... :gil

I dlatego nie dziwie sie tym strajkujacym ze na razie przyniesli cos takiego, na pokaz i postrach. Nie tylko ta jedna ustawa o broni i amunicji jest chora, ale tez, caly nasz uklad gospodarczy i prawny. Parlamentarny jest w teorii dobry, w praktyce zdecydowanie nie. Bo niby jak to sie stalo, ze w Walbrzychu widzialem poklady wegla na dwa metry szerokie na 30m glebokosci, i sie mowi ze wydobycie nierentowne - klamstwo ! To jak musialo byc prusakom nierentownie bo przeciez to oni te wszystkie sztolnie wydrazyli, to samo przemysl (nie dosc ponosic koszty eksploatacji, to jeszcze zbudowac to wszystko). Ale o to sie juz nie musimy martwic, bo tego juz w Polsce nie ma. :wq

btw. to ja juz nie chce przypominac przyczyn wybuchu Rewolucji Francuskiej....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]