Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 07:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 marca 2009, 01:23 
Porucznik
Porucznik

SiD napisał(a):

Przecież wszystkie karty są na stole. Można albo kupić, albo sprowadzić, albo nie kupić i nic nie zrobić, albo samemu założyć konkurencję. Na czym więc trudność polega?
Może na tym, że ma się samemu do siebie żal, że się nie kupiło, kiedy warunki były sprzyjające i teraz ciężko to przed sobą przyznać?

Dobrze wiesz ,że jeśli podpisze się umowę z Kimś na te same sprzęty, to cena musi być taka sama jak w pewnym V-sklepie. Taki jest monopol.
I to tu właśnie jest lipa:( Bo jeśli nie ma ,żadnego "Haka" ,to dawno podobnych sklepow byłoby ?????? np 2.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 marca 2009, 09:36 
Generał Broni
Generał Broni

Dlaczego musi być taka sama ??? Obniżasz swoją prowizje z załóżmy z 10% na 7% a na prowizję producent z którym mam umowę chyba nie ma wpływu. A praktyki monopolistyczne są zakazane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 marca 2009, 10:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zacznijmy od tego, że tej umowy nie podpiszesz bo mają przedstawicielstwo na Polskę niektórych firm i to jest nie do przeskoczenia. Możesz kupić u któregoś z dystrybutorów i w ten sposób kombinować. Niby monopol jest zakazany, a życie pokazuje co innego...
Polska to ogromny rynek poszukiwaczy. Garrett to zrozumiał i praktycznie można go kupić w każdym kiosku co tworzy zdrową konkurencję. Fisher czy Whites wciąż nie potrafi tego pojąć. Pewnie, dla niektórych producentów Polska to kraj gdzieś na Syberii...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 marca 2009, 17:39 
Moderator
Moderator

Wczoraj wieczorem (w "oborze"), porównaliśmy ceny, na przykładzie minelabów, wertując strony czeskie, niemieckie i ebeja. Wyszło podobnie a nawet (cz) drożej, więc taniej już było.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 marca 2009, 17:56 
Specjalista
Specjalista

Monopol czy nie, to przede wszystkim nie da się tego zmienić smęcąc na forum. A w zasadzie, zwłaszcza wtedy kiedy występuje monopol, narzekania, grożenia, złorzeczenia nic nie dadzą. Wiec po co? Dla sportu? Żeby sobie ulżyć? Bo na pewno, nie po to by coś zmienić, czy zwrócić uwagę na problem.

Poza tym, jak zwrócił uwagę Eme5, nie ma aż tak dużych różnic cenowych pomiędzy różnymi krajami. Jest różnica miedzy tym co było, a tym co jest obecnie, ale wszędzie jest podobnie. Pewnie, że nikt się z tego nie cieszy, ale równie dobrze ktoś może narzekać, że w liceum uciekła mu miłość jego życia, bo gdyby ją zaprosił do kina byłoby inaczej. Czas miną i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 marca 2009, 20:00 
Sierżant
Sierżant

Wchodzę do spółki jako księgowy. Mam pewne doświadczenie ( kilka lat pracy w urzędzie skarbowym, kilkanaście lat prowadzenia biura rachunkowego, praca w międzynarodowej firmie na stanowisku dyrektora ds finansowych). Łażenie z wykrywaczem to moje hobby, ale rzeczywiście drażnią mnie ceny i chętnie przyłożyłbym rękę do złamania monopolu na tym rynku. W końcu jest tu chyba kilka osób znających angielski na tyle dobrze, by dogadać się z producentami lub hurtownikami z innych państw - np USA (na Boga - nie z Czechami!!!) :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 marca 2009, 23:16 
Porucznik
Porucznik

Konkurencja jest wskazana .
Ale u nas w Polsce ,to jak "wszyscy widzą " jeszcze daleko.Układy ,układziki.
Monopol.
To tak jak z paliwem ,kary za mixowanie są znikome 500zł :) śmiech ,przecież tą kasę odrabiają w jeden dzień .
Ja dołączyłem się do rozmowy,tylko dla tego bo ,jestem ciekaw, kto jeszcze stanie w obronie owego sklepuV.

A propo nażekania :) to nie jest chyba tak ,trzeba komuś objechać :dupa czasami aby nie balansował,zbyt wysoko :666

Propo liceum ,chadzałem ,chadzałem ,ale tylko po to, aby niczego nie żałować i nie żałuje :spoko ,do kina nigdy nie dotarłem ,jakoś tak wychodziło :=

ps.Tym postem nabijam licznik , jest taka możliwość :yay
ps2 Piotr ma dobre rozwiązanie problemów na forum ,jestem ZA .Zaj ...pomysł :za

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 10:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja wiem czy ta różnica, aż taka niewielka...

http://cgi.ebay.pl/Metalldetektor-Fishe ... 240%3A1318

http://www.viking.waw.pl/hobby_.php?id= ... ucent_id=3

Myślę, że konkurencja wymusiła by co najmniej dostosowanie cen do kursów dolara, który sporo staniał ostatnio.
Jasne ,że my tu sobie możemy gadu gadu ale temat taki a nie inny, a czasami kubeł zimnej wody działa odświeżająco...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 10:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

Proponuję by niezadowoleni z polityki cenowej dystrybutorów wykrywaczy urządzili pikietę pod sklepem :)
W trakcie manify wznoście okrzyki i ułóżcie stos ze swoich /za drogich/, wykrywaczy i podpalcie to wszystko w proteście przeciwko polityce cenowej dystrybutora.
W świecie bywa tak, iż niektórzy mają dobre pomysły na życie a inni /konsumenci/ realizuja ich marzenia.
Tajemnica w tym by znaleźć sie po wlaściwej stronie lady i nie narzekać, że mortadella podrożała :)
Czego Wam i sobie życzę
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 10:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Klient nie wie o bardzo wielu rzeczach np. to, że dystrybutor zamawia wykrywacze w jednym czasie, clone są w innym czasie, płaci się za nie w innym czasie, a klienci kupują w dłuższym przeciągu czasu, przy czym jedne wykrywacze się sprzedają, inne leżą w magazynie aby po jakimś czasie być sprzedane po okazyjnej cenie dla klienta, a ze stratą dla dystrybutora. Dlatego cena musi być uśredniona i w interesie każdego sprzedającego jest aby ceny były konkurencyjne, w przeciwnym razie kwitnie indywidualne sprowadzanie z zagranicy, ze stratą dla sprzedawcy. Koszt sprzedawcy to nie tylko koszt wykrywaczy, ale wiele dodatkowych kosztów, których już nie będę wymieniał. Prowadzenie działalności gospodarczej w tym kraju najczęściej miodem nie jest.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 11:41 
Specjalista
Specjalista

Ja nikogo nie bronię, zwracam jedynie uwagę by zachować odrobinę rozsądku.
Na każdym forum, na którym mówi się o jakimś sprzęcie, jest ta sama histeria.
Przykład z forów fotograficznych:
Użytkownicy Canona piszą:
Cytuj:
z różnych docierających do nas informacji wynika, że wszyscy wierni użytkownicy systemu canona (eos'a mam na myśli) są przez naszą szanowną markę traktowani po "macoszemu" (użyłbym zupełnie innych słów ale pewnie zostałbym zbanowany). to co się dzieje przy okazji wprowadzenia nowego modelu eos 5d mkII to jakaś masakra. po pierwsze: celowe reglamentowanie ilości wprowadzanego sprzętu przez firmę mające na celu podniesienie cen, po drugie przy okazji podnoszenia cen na ten model są plany podniesienia cen na cały sprzęt tej "szanownej" marki. w związku z tym zastanawiam się czy jest sens trwać przy tej marce która ma nas, użytkowników po prostu w d...e.
reasumując: zamiar zakupu eos'a 5d mkII odkładam na półkę i przekalkulowuję przejście na system nikon'a gdzie widać duży ukłon firmy w kierunku klientów.

... a decydentom w canonie dziękuję za otworzenie mi oczu.

wszystkich forumowiczów mających podobne zdanie proszę o zabieranie głosu i dołączanie się do protestu.

http://canon-board.info/showthread.php?t=43261

Oczywiście zwolennicy Nikona piszą podobnie.

Tu ciekawe zdanie, zupełnie przeciwne do pierwszego cytatu:
Cytuj:
W Canonie jakoś bacznie cen nie obserwowałem, za to wiem, że w Nikonie taki D700 z 6500 w listopadzie/grudniu skoczył w ostatnim cenniku na prawie 11K PLN! Z tego co widzę, to 5DII jeszcze się cenowo trzyma, chociaż i tak najtaniej teraz trzyma się Sony. Widać SFT i Sony Polska działają.

Ja używam Canona, Szwagier używa Niokna i mówi, ze ceny na niektóre modele skoczyły niemal o 100%

Warto jeszcze rzucić okiem chociaż na kilka postów w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=44831

Cytuj:
Cena canon eos 50d skoczyła w ciągu zaledwie kilku miesięcy z 3000zł do prawie 4000 tys. To chyba lekka przesada i chyba nie do końca odzwierciedla kryzys właśnie w tej branży. No ale cóż... poczekamy... zobaczymy...

Dlatego nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, użalania się i to wszystko nie wiadomo po co.

Na każdym forum technicznym można znaleźć wątki o monopolu, o celowym gnębieniu cenami wybranej grupy pasjonatów. Szkoda, że jak sie zbierze te zdania do kupy to są pełne sprzeczności.

Podsumowując, niezależnie od tego czy monopl jest czy nie, obecne zmiany na rynku nie są spowodowane monoplem czy innymi złosliwymi praktykami dystrybutorów przeciwko posjonatom poszukiwaczom/ fotografom itd. Wyprowadzania takich wnisków jest dziecinne i śmieszne.

Współwystępowanie jakiś zjawisk, nawet korelacja między nimi, nie oznacza, że te zjawiska są łączą się na zasadzie przyczyna - skutek., to podstawowa zasada, wręcz elementarna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 13:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jestem dystrybutorem 15-ty rok, pierwszy wprowadziłem do Polski Minelaba, byłem dystrybutorem White'sa i od wielu lat sprzedaję Tesoro i TB oraz próbowałem z kilkoma innymi firmami jak Viking, XP czy Nexus, i wiem, że z wieloma producentami nie można się dogadać, bo albo już mają swojego dystrybutora i proponują bycie dilerem, co daje znikome zyski, albo ich warunki są nie do przyjęcia, albo ich produkt może tylko przynieść straty. Kilku amerykańskich producentów nie może nawet oficjalnie sprzedawać do Europy, bo nie mają CE, którego uzyskanie kosztuje jak podejrzewam spore pieniądze. Do tego dochodzą jeszcze warunki RoHS, także kosztowne. Pozostają tylko wykrywacze chińskie, ale to renomy sprzedawcy nie przynosi, chociaż zyski pewnie tak.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 13:59 
Major
Major

Panowie, po co te lamenty? Istnieje wolny rynek i każdy może założyć sklep i sprzedawać wykrywacze. Każdy, jeśli wychodzi mu taniej, może też kupić sprzęt za granicą. Przed zakupem też kalkulowałem wady i zalety zakupu za granicą. Wyszło mi, że zaoszczędzę może 200zł. ale nie będę miał gwarancji i polskiej instrukcji. Zdecydowałem się na zakup w Polsce, zdając sobie również sprawę z tego, że jakaś część tej kwoty zostanie przeznaczona na ratowanie polskiej historii. Przecież nie od dziś wiadomo, kto stoi za projektami odbudowy TKS czy 7TP, jak również za zakupem i sprowadzeniem do Polski dział wrzesniowych ze Skandynawii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 16:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

i tak zawsze rynek taki jak allegro zweryfikuje ceny wczoraj poszła terra 70 z gwarancja 2 lata i dodatkową cewka za 2250 zł w vikingu 2999zł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 22:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

....nie zdążyłem jej kupić, przegapiłem ... buuuu. a w vikingu można dobrać już tylko jedną cewkę k....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]