Teraz jest czwartek, 30 lipca 2026, 16:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Chetni do kupienia map Karte des westlichen Rußlands
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 12:36 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Czołem, chciałem kupic komplet map ( 99 szt jak dobrze pamiętam ) Karte des westlichen Rußlands z tym ze calosc kosztuje 700 PLN, wiec szukam osob kotre mogly by sie dolaczyc i kupilibysmy to razem. Mapy sa w formacie tiff 400 dpi ( ze strony TOPMAP )
W sieci nie znalazlem tak dobrze zeskanowanych map ( znaczy sie znalazlem dosłownie kilka ) na stronie ziomala jest wiekszość ale w podłej jakości.

Wiec jak ktoś bedzie chetny to prosze pisac na odyse_k@tlen.pl ( najlepiej jak by byl z Warszawy lub okolic - nie chcialbym takiej sytuacji ze musze sam zaplacic za coalos )

Jak na razie są chetne 3 osoby wiec im wiecej tym koszt plytki z mapami bedzie mniejszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Chetni do kupienia map Karte des westlichen Rußlands
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 16:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

'W sieci nie znalazlem tak dobrze zeskanowanych map ( znaczy sie znalazlem dosłownie kilka ) na stronie ziomala jest wiekszość ale w podłej jakości."

Jakby to powiedziec... wydawalo mi sie, ze "podlej jakosci" dotyczy wlasnie map z TOPMAP, a przynajmniej tak wyglada na podstawie probek umieszczonych na stronie. Myle sie?

n.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 marca 2009, 10:22 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

nie wiem, ja nie znalazlem lepszej jakosci map wiec dla tego tak pisze, ale jak masz jakies inne zrodlo tych map w lepzszej jakosci to oczywiscie jestem zainteresowany bardzo. Byc moze moj pomysl na zebranie tych mam nie jest do konca najlepszy.

ps
Kupilem juz mapy Krolestwa Kongresowego od nich i sa w dobrej jakosci wiec mialem nadzieje ze te tez sa w nie gorszej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 marca 2009, 11:28 
Sierżant
Sierżant

Skany map z „Topmap” są fatalnej jakości. Żądanie za nie 700zł to zwykła bezczelność. Jak powinna wyglądać zeskanowana mapa możesz sobie zobaczyć w Archiwym Map WIG, albo na AMZP. Mapy z „Topmap” to jedno bitowe Tify, w prawdzie na 400 dpi, ale w tym wypadku na niewiele się to zdaje. Mapy nawet czarno-białe należy skanować z paletą 24 bity Ja radziłbym Tobie coś takiego: Te mapy na pewno będą w wielu bibliotekach w Warszawie. Dogadaj się z jakąś (najlepiej Uniwersytecką, są najmniej problemowi) wypożycz je na dwa, trzy dni i sam je zeskanuj. Połowa tej sumy wystarczy na kupno domowego skanera w formacie A3 . Będziesz miał w miarę dobre skany , i skaner do skanowanie innych map. Jak będzie was 3-5 to koszty będą znikome. Jak będziecie chcieli skany możecie wrzucić na Ziomala, albo przekazać jakiejś innej niekomercyjnej składnicy map, żeby „Topmap” już nikogo nie naciągał na skany tak podłej jakości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 marca 2009, 12:34 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

No jest to jakis pomysl. Sprobuje isc tym tropem. Masz racje ze koszt 700PLN to jest masakryczny ale to dla tego ze nikt nie ma ( przynajmniej sie nie wychyla ) calości tych map zeskanownych.
A mapy sa fajne i zarabiscie sie kalibrują w przeciwienstwie do kongresowek ktore skalibrowane maja miejsca gdzie drogi przesuniete wzgledem rzeczywistosci ( ale nawet mimo to mozna spokojnie trafic w miejsca gdzie chce :) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 marca 2009, 15:25 
Sierżant
Sierżant

Tak trochę odbiegając od tematu.... Hmmm... Nigdy specjalnie nie interesowały mnie Kongresówki, ale obejrzałem sobie jeden arkusz, i muszę przyznać, że coraz bardziej intrygują mnie te mapy. Na Koninie wypada 3* i to liczone z prawa na lewo. To znaczy że 0* będzie wypadało w okolicy Warszawy, a więc może Borowa Góra? Ale Borowa Góra to okres międzywojenny, Elipsoida Bassela to rok 1841. To daje wiele do myślenia. Jak kalibrujesz kongresówki? Punkty z innej mapy i na WGS 84? Czy może w jakiś bardziej "wyrafinowany" sposób?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 marca 2009, 15:41 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mapy kalibruje w prosty sposob mianowicie
1. na podstawie danych z mapy ( dl i szer )
2. na podstawie porownywania charakterystycznych punkotw z dokladnie wczesniej skalibrowanymi mapami,

Pozniej nanosze sciezki na tak skalibrowana mape i robie poprawki tak aby slady pokrywaly sie z drogami.
Taki sposob kalibracji jest wg mnie najbardziej dokladny i jak na razie sprawdza sie. Co do Kongresowek to niestety sa niemozliwe do dokladego skalibrowania ale zdaza sie tak ze czesc drog kotymi sie poruszam pokrywa sie dokaldnie z obecnymi ale wikszosc odbiega od "rzeczywistosci", niemniej jednak tak skalibrowana Kongresowka daje nieocenione informacje w terenie podczas jazdy kiedy szukasz interesujace cie punkty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 marca 2009, 15:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja obecnie opieram sie tylko na kongresowkach teraz posciagalem troszke map "Westlishe Rusland" i je skaliborwalem i jak widze praktycznie pokrywaja sie 1:1 z moimi sladami. A jak probowalem zaznaczc punkt gdzie jest powiedmy charakterystyczny punkt to przenoszac na sztabowke byl w doklanie tym smym miejscu :) .
Blad punktu ze starej mapy a rzeczywustoscia nie powien byc wiekszy niz kilka metrow, a w niektorych miejscach bedzie dokladnie tam gdzie zostal zaznaczony ( oczywiscie zalezy to do tego czy bedzie mi sie chcialo dokladnie kalibrowac mape (- czytaj siedziec po nocach) czy tylko w duzym przyblizeniu :))))

Dla tego szukam map "Westlishe Rusland" bo chce je uzywac tak jak dotychas kongresowki , czyli wczytuje do urzadzonka i lece w teren :)
( dla tego szukam dobrej jakosci skanow - taka jakosc jak kongresowek zupelnie wystarcza, oczywiscie jak bylaby lepsza to bylo by super)
Zwazaja na to ze "Westlishe Rusland" dokladnie sie kalibruja to wyjazd bede organizowal sobie dokladnie do punktu :). W ten sposob zaznaczm sobie obszar po ktorym poruszam sie powiedzmy w danym dniu i jestem w stanie odwiedzic wszytskie punkty łącznie z wywiadem środowiskowym

Generalnie mam malo czasu wiec jak juz lece w teren to chce go wyzylować maksymalnie na poszukiwania i znajdywania fantow a takie podejscie do sprawy bardzo mi w tym pomaga

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 marca 2009, 02:18 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Cytuj:
Pozniej nanosze sciezki na tak skalibrowana mape i robie poprawki tak aby slady pokrywaly sie z drogami.

znaczy jak tę poprawkę nanosisz ? jeśli można :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 marca 2009, 02:49 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

normalnie jak kladziesz sciezke to ja dopasowujesz przez zmiane wspolzednych kalibracyjnych

Jak masz sciezki jakies i mapke to podeslij to skalibruje ci do oziego i sobie sprawdzisz

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]