|
Z grubsza poleciałem po tematyce forum kolekcje i widzę, że głowna tematyka to Niemcy i Polska (I i II WW). Ostatnio przypadkiem wszedłem w posiadanie paru drobiazgów US z II wojny (1944 - 1945) i muszę przyznać szczerze, że jest na czym oko zawiesić. Wrzucam więc na start parę fotek i zobaczymy czy temat się rozwinie. Niestety u nas w kraju straszna posucha jeśli chodzi o fanty (głowine NAM era i ewentualnie Korea). Mnie interesują fanciory II wojenne. Ciekawe czy macie coś do pokazania. Od razu mówię nie jestem żadnym ekspertem w tym zakresie i na razie traktuję to rozpędowo....
A zatem co my tu mamy. Po wielu nieudanych próbach wychaczyłem w końcu ładny hełm M1 datowany na 1945 rok. Moim zdaniem niezła skorupa bojowa z ciekawą teksturowaną farbą na wierzchu. Biała krecha na tyle oznacza oficera (ale jeśli się mylę to mnie poprawcie). Wkład z fibry sygnowany na paskach i na czerepie. Ogólnie mówiąc fajny...
Ponadto udało mi się nabyć ciekawy komplet (Ike Jacket, koszulę, krawat) noszony przez członka 2 Dywizji Pancernej (2-nd Armored Division) HELL ON WHEELS. Jej szlak bojowy wiedzie przez Afrykę i Sycylię aż do D-day (II wojna). Późniejsze losy mniej mnie interesowały póki co. Ciekawym faktem jest , że chłopcy byli dowodzeni międzyinnymi przez Generała Patona.
To tyle na razie i mam nadzieję że czegoś się od Was Koledzy dowiem i nauczę...
pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|