Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 01:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Krzyże, Medale, Odznaki (PL)
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 11:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Postanowiłem dołączć w nowym temacie, (j/w) to co zostało mi po moim Dziadku, który walczył w Powstaniu Warszawskim:
[ img ] (jak widać: Srebrny Krzyż Zasługi/ Warszawski Krzyż Powstańczy/ Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzeia Polski)
[ img ] (miniatury tego co wyżej + miniatura Krzyża Armii Krajowej, Medal za Warszawę, odznaka Syn Pułku, Odznaka Grunwaldzka, miniatura Medal Wojska, odznaka pamiątkowa Akcja Burza, odznaki 7PP Garłuch oraz miniatura Krzyż Wojska Polskiego)
[ img ] [ img ] [ img ]

to chyba by było tyle, jeśli chodzi o moją kolekcję :) no są jeszcze maski p-gaz, ale nic szczególnego (może prócz jednej, która jest najstarsza, z tego co mam). mimo że tu nie pasuje za bardzo, wrzucam mini:
[ img ]
opisywać nie będę, bo większość z Was pewnie wie co i jak :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 maja 2009, 20:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Te odznaczenia to coś więcej niż kolekcja, to pamiątki rodzinne, a więc ich wartość dla Ciebie jest o wiele większa. Życzę dalszego wzbogacania kolekcji.
Pozdrawiam.
Neko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 maja 2009, 20:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

i tak tez do tego podchodze. dla mnie sa bezcenne.
dzieki
pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 maja 2009, 23:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

a zdobyczne pamiatki, po dziadku masz jakies?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 maja 2009, 11:21 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

niestety nic się nie zachowało. mimo, że Dziadek od 1942 roku był w ruchu oporu, tak jak jego dwoje braci oraz prababcia: kolportarz ulotek, a w domu mieli magazyn broni oraz materiałów wybuchowych. wiem, że jeszcze jakieś narady AK odbywały się u nich w domu. (muszę znaleźć papiery to jakoś dokładniej to opisze). ta jak wspomniałem nic więcej się nie zachowało (a szkoda), choć z drugiej strony się nie dziwię, co innego może gdyby gdzieś na wsi mieszkał, ale tak w Warszawie, system, represje po wojnie etc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 maja 2009, 17:01 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

o represjach nie muszisz mi nic mowic, moj dziadek byl w ak, chociaz nie biegal po lasach, ale po wojnie wzieli go na przesluchanie to dali mu wybor ze albo bierze ksiazeczke "biblie komunistow" i nawraca ludzi w miescie, albo jedzie z dziecmi na sybir, najbierdziej mnie uderzylo nie wybor jaki muial dokonac tylko to ze 2 godziny sie zastanawial co ma zrobic. potem komuna dala mu ziemie jak jak kazdemu co walczyl za polske, tylko zapomnieli mu powiedzic ze jest w kawalkach typu, tu stoi slup telefoniczny, a tu lampa itp, no i podatek od tego trzeba placic, wiadomo zrzekl sie, komuna wszystko u nas zniszczyla.
mi po dziadku zostaly fanty ktore zdobyl na jednym niemcu: plecak typu siersciuch wersja z austrii, w srodku byly rekawice motocyklisty, talerze z ceramiki, krajka do jajek jeszcze jak bylem maly to sluzyla. plecak jest o tyle ciekawy ze ma parciane szelki.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]