Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 21:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 20:01 
Chorąży
Chorąży

Świetny do takich spraw czuły głęboki jest White's MXT przerobiony z GMT łajta. GMT znajduje takie odrobiny jak czubek z igły specjalny sprzęt na samorodki i te najmniejsze:)
MXT jest bardzo dobry na złotko i radzi sobie z tym świetnie:) ale jest uniwersalny ergonomia wykonanie na najwyższym poziomie długa praca na bateriach..
ogólnie sprzęt bardzo dobry:)

X-terra też jest bardzo dobra na samorodki i też uniwersalna dużo lżejsza jest od MXT za to ją można polubić ale nie tylko bo ma dużo zalet:) głęboki dobry sprzęcik!

każdym wykrywaczem można szukać złota.. ale są robione specjalne na samorodki o wysokiej częstotliwości pracy jak np. White's GMT

dużo można była by pisać....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 07:08 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Szukanie samorodków złota w terenie złotonośnym to zupełnie inna sprawa, aniżeli szukanie biżuterii złotej. MXT na polach złotonośnych ma zresztą niewielkie szanse, mimo, że ma tryb Prospecting. Teraz do tego używa się innych wykrywaczy, a do szukania biżuterii złotej nadaje się wiele standartowych wykrywaczy, trzeba tylko wiedzieć jak i gdzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 07:47 
Chorąży
Chorąży

Denar napisał(a):
Szukanie samorodków złota w terenie złotonośnym to zupełnie inna sprawa, aniżeli szukanie biżuterii złotej. MXT na polach złotonośnych ma zresztą niewielkie szanse, mimo, że ma tryb Prospecting. Teraz do tego używa się innych wykrywaczy, a do szukania biżuterii złotej nadaje się wiele standartowych wykrywaczy, trzeba tylko wiedzieć jak i gdzie.
używa się do tego innych wykrywaczy np. jakich? :1 szukałeś kiedyś samorodków i gdzie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 08:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Szukałem w Australii w stanie Victoria, wiem jakich wykrywaczy używają ci co złoto znajdują, ale to zupełnie nie jest przedmiotem tego wątku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 22:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

A ja bym polecił wykrywacz z sondą DD, na pewno będzie sobie sobie lepiej radził od wykrywaczy z sondą koncentryczną w kontekście "ósemkowego eksperymentu" FDJota. Sondy DD są świetne na wszelakie śmiecie i drobinki kolorowe. FDJ ma F75 i zna zagadnienie. Mnie niestety ten wykrywacz z innych powodów nie przypadł do gustu - fałszywe sygnały przy kontakcie mechanicznym sondy z gruntem na dyskryminacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 19:48 
Generał Broni
Generał Broni

Rzeczywiście Proxima (i nie tylko) ma wskazanie na złoto bliskie zera lub w okolicy folii Al, a zasięg na drobne przedmioty z tego wielce pożądanego ;) przez wszystkich poszukiwaczy metalu nie przekracza w powietrzu 10cm. Mimo, że złoto jest diamagnetykiem (podobnie jak srebro czy miedź) i w stanie czystym wykazuje zbliżoną do tych metali przewodność elektryczną, to jego wykrycie przy pomocy wykrywacza VLF nie jest takie proste. Wydaje się, że decydujący wpływ na wykrywanie złota ma częstotliwość od której zależy tzw "efekt naskórkowy" związany z wypieraniem prądu na zewnątrz przewodnika oraz fakt, że złoto niechętnie wchodzi w reakcje chemiczne i nie tworzy jak inne korodujące metale warstwy telnków, siarczków chlorków itp. związków decydujących o jego powierzchniowej przewodności. Proxima pracuje na niskich częstotliwościach z zakresu ~ 6,3...7kHz, tymczasem wykrywacze TR-IB specjalizowane do poszukiań złota mają zakres 3...10 X większy. "Odpowiedź" złota na wysokie częstotliwości jest co prawda lepsza, ale za to tłumienie w gruncie fali elektromagnetycznej o wieszej częstotliwości jest większe i zasięg niestety spada... :( Duże znaczenie ma też geometria przedmiotu. Najlepiej wykrywalne są zamknięte pojedyńcze zwoje typu pierścień w których indukowane są prądy wytwarzające odpowiednio silne i czytelne pole wtórne. Wspomniana ósemka jest slabo wykrywalna, bo następuje w niej efekt kompensacji i przeciwnie płynące prądy powodują, że strumienie wzajemnie się znoszą, zaś w otwartych pętlach zmienne pole elektromagnetyczne indukuje jedynie napięcia nie będące źródłem pola wtórnego. Lepiej do poszukiwań złota nadają się wykrywacze impulsowe PI.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 00:55 
Podporucznik
Podporucznik

Ja ze swojej strony mogę polecić fisherka CZ 3D ;) typowy killer na drobnice i to bez przedobrzania ;] a jeżeli chodzi o złoto to widzi je bardzo dobrze np. u mnie złota obrączka wyciągnięta z głębokości 20 cm - 17 cm przy czym sygnał jak dzwon. CZ-tka na początku trudna do osłuchania ale jak się nabierze wprawy to czasem człowiek sam z siebie się śmieje jak kopie 15 cm( i więcej) a tam wychodzi kawałeczek drucika 2 cm przy czym sygnał oczywiście "słyszysz" że trzeba dłubnąć. Czyli ---> szukasz piszczałki na drobnice... ...bardzo polecam CZ-3D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 11:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

u mnie proxima dobrze widziala 8 gramowa zlota obraczke ale sredniej proby 585 dawalo mocny stabilny sygnal na +50 ale wszystko zalezy od czynnikow wypisanych przez kolegow powyzej

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]