Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 05:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 11:36 
Generał Broni
Generał Broni

Podlączę się do tego postu.Kolekcjonuję stare książki z pieczątkami dawnych bibliotek.Obecnie w mojej kolekcji jest 72 książek z około 80 pieczątkami(niektóre były na stanie kilku bibliotek).Większośc egzemplarzy pochodzi z Białegostoku i okolic,ale jest teżkilka innych.Postaram się przedstawic najciekawsze,może ktoś się przyłaczy?Na początek biblioteki szkolne.Wśród nich jest najstarsza w mojej kolekcji Biblioteka Realnowo Ucziliszca w Białymstoku z okło 1914. [ img ] [ img ] [ img ] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3d9ea177c56d879.html][ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 11:41 
Generał Broni
Generał Broni

Biblioteki parafialne oraz żydowskie.Ciekawy jest dopisek przy pieczątce z Grajewa,czyżby to była rzeczywiście 3 biblioteka w odrodzonej Polsce. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 11:48 
Generał Broni
Generał Broni

Biblioteki zakładowe oraz organizacji sportowych i społecznych.Może ktoś pomoże mi ze skrótem P.D.U.W. z jednej z pieczątek,nie potrafię go rozwinąc. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 11:55 
Generał Broni
Generał Broni

Okupacja Sowiecka tzw. pierwszy sowiet.Jedna książka jest przedwojenna,czytałem że po wkroczeniu Sowietów zamknięto Polskie biblioteki,a książkami zajęli się cenzorzy i tylko częsc z nich dopuszczono do ponownego obiegu,pozostałe zostały zniszczone. [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 12:04 
Generał Broni
Generał Broni

Biblioteki jednostek wojskowych oraz obobzowa.W obozowej ciekawostką jest fakt że książka pochodzi z Oflagu IID,a zatwierdzał ją cenzor z Oflagu XIIA.Przy okazji może ktoś coś powie o sowieckich jednostkach z pieczątek.Nie mogę odczytac całej nazwy, ale chodzi chyba o 4 Syberyjską Brygadę Kawalerii oraz 70 Pułk Kawalerii. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 12:11 
Generał Broni
Generał Broni

Na koniec biblioteki z poza Podlasia.Tutaj również mam prośbę,może ktoś na forum pochodzi ze Szczecina i mógłby coś dodac na temat pieczątek z tegoż miasta. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]