Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 01:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy ktoś robił replikę Grasa lub Chassepota ?
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 16:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jak w temacie.Ja sobiście mam takie marznie bo wpadł mi bagnet do chassepota i tak sobie pomyślałem ze fajnie to by wyglądało.Ale wiadomo wszystko to forsa
i oby ona nie zamknęła moich marzeń :( .Dzieki za wszelkie sugestie.Pobuszowałem po gugels i nic takiego w Polsce nie znalazłem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 17:10 
Moderator
Moderator

Nigdy i nigdzie nie spotkałem takiej repliki. Na 100% nie jest produkowana ani wytwarzana na szerszą skalę. Produkuje się to, na co jest zapotrzebowanie, czyt.: niemiecki, drugowojenny badziew.
Ale możliwe, że gdzieś w szerokim świecie jest jakiś szaleniec boży, który zrobił coś takiego dla własnej satysfakcji. Ja go w każdym razie nie spotkałem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 18:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za podtrzymanie mnie na duchu :) .Ale sie nie załamuje,może będę tym pierwszym.A tak na poważnie
czy jeszcze trafiają się takie karabinki bo naprawdę super wyglądają.
Może na jakiś giełdach pojawiają się jakieś części(może podacie przykładowe ceny).Chyba nie wszystkie skończyły w hucie.
Byłbym bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź.
I pytanie do znawców broni jak z tego karabinu się strzelało?Chodzi mi o powtórne załadowanie "otwarcie zamka" w Chassepocie.
Są kraje gdzie mają takie karabiny na chodzie i sami robią sobie pociski.
Fajny co???

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 18:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Chassepot jest czesto spotykany jako oryginal we Francji.Replik nie widzialem.W Polsce na zezwolenie jako ze jest wytworzony po 1850 roku.Strzela sie z niego na zawodach strzeleckich ze starej broni i w grupach milosnikow .Tam granica wiekowa jest rozciagnieta do 1870 roku i jest to tzw. bron 8 kategorii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 19:19 
Moderator
Moderator

A w niedalekich Czechach każdy może sobie taki karabin posiadać. Bez zezwoleń, próśb i egzaminów...
Jeżeli chodzi o Chassepot'a, aby otworzyć zamek, należy w pierwszej kolejności odciągnąć do tylu kurek. Wiele osób o tym nie wie i dlatego np. w Niemczech można nieopatrznie kupić ostra broń. Po prostu sprzedający, z racji tego że zamek ani drgnie, jest przekonany że karabin został zaspawany na amen :)
Gras'y i Chassepot'y trafiają się jeszcze stosunkowo często (oczywiście nie w Polsce), ale ich ceny wędrują niepokojąco w górę.
Jeżeli chcesz poznać realne ceny, obserwuj np. tę aukcję: http://www.egun.de/market/item.php?id=2353534
Sztuka z poważnie uszkodzonym zamkiem, w stanie umiarkowanym, bez wyciora.
Natomiast ceny pojedynczych części bywają bardzo nieprzyjemne. Na przykład, cena z wycior do Chassepot'a: http://www.egun.de/market/item.php?id=2197859 . Od tego czasu część ta nie pojawiła się na aukcji (kwiecień), więc cenę można uznać za obowiązującą.
Inna sprawa, że wyciory, jako części często gubione, są zwykle absurdalnie drogie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 20:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Tylko westchnienie pozostało.Dzięki za odpowiedź w sprawie ładowania .Dziwne ,ze nie wpadł Chassepot na mały frezik żeby zamek był obrotowy np jak w mauserku.
Także w Polsce dam sobie spokój z tą repliką .Mogą być tylko same problemy z naszą milicją mogą mnie uznać za terorystę.
Powiem tak chciałbym miec choć taki jak z tej aukcji.Fakt nad kurkiem ktoś mocno pracował.
Jednak głupi pomysł miałem z tą repliką. A może pora na zmiane kraju zmieszkania.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]