Teraz jest środa, 8 lipca 2026, 23:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 19:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tez jestem przeciwnikiem ruszania bardzo starych rzeczy dlatego nie pisze nic wiecej,cmentarze zydowskie zniszczono w latach 60 na jednym z nich stoi teraz dom jednorodzinny,to juz historia.Ciekawe moze byc szukanie sladow napoleonskich 5 korpusu nad Omulwia w calej dlugosci od Surowe az po Ostroleke (biuletyn grande armee z 10/03/1807 wg ksiazki Bataille de Preussisch -Eylau z 1807 roku ?) i 3 korpusu ktory ponoc stacjonowal w Myszyncu. To wyczytalem wczoraj.
Jesli jest ktos kto dobrze zna historie Kurpii i jest zainteresowany jej dalszym poznawaniem to prosze o kontakt na PW.
Ja za bardzo nie znam ale interesuje mnie jeden temat.

Ostatnio edytowano środa, 22 lipca 2009, 19:44 przez pyskjan, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 19:35 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam. No chętnych na wyprawę szlakiem napoleońskich guziczków raczej Ci nie zabraknie. Włącznie ze mną, bo jeszcze żadnego nie mam :666 . A pewnych miejsc lepiej nie ujawniać, sam tak robię, bo hołoty nie brakuje. Później przez takich wszyscy mają zje..ną opinię.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 19:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Moze masz racje , ja na razie nie mam czasu ale duzo ludzi kopie szczegolnie II WS. Stanowisk archeologicznych nie ujawnie .No coz miejsca stacjonowania wojsk sa ogolnie znane to zadna tajemnica a ze obszar duzy to jest po czym latac.Duzo daja rozmowy ze starszymi ludzmi,w niektorych opowiesciach jest duzo prawdy lub slad czegos ciekawego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 23:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witaj. No i słusznie, po pozycjach wojennych niech sobie ganiają, ale wyrażenia "kurhan", "grodzisko", "cmentarz" powinny być nienaruszalną świętością w "naszym" środowisku. I nawet jak się wie to się nie gada.Uwierz mi, że wielu znajduje takie "dziewicze" miejsca, tylko tego nie ujawnia właśnie z w/w powodów.Ale jak byś kiedyś chciał powędrować szlakiem Francuzów, to ja się chętnie piszę :) .Pozdrawiam.
P.S. Pyskjan, mówisz, że w miejscu cmentarza żydowskiego stoi dom. W Ostrołęce w miejscu cmentarza żydowskiego stoi całe, dosyć spore osiedle.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]