Teraz jest środa, 8 lipca 2026, 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: SANDOMIERZ i okolice - zgloś sie
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2009, 01:47 
Porucznik
Porucznik

Sezon ruszył pełną parą :) Ja w tym roku zaczalem od lasow w Kleczanowie (13kg od Sandomierza w strone Kielc) podobno I wojna sporo sie dzialo a i partyzantow Hitlerowcy w II tam rozstrzelali, w tym po lewej widocznego na fotce, jadac 77-mka jest pewno ziemianek i okopow ale praktycznie zero wiekszych sygnalow :n na razie poza luseczkami i gasielnicami od t34 ;) w tym po prawej, nic ciekawego nie wyszlo wiec moze tak by zebrac sie i uzgodnic wspolnie gdzie najlepiej kopac? Troche tych lesnych partyzantow w koncu w naszych okolicach bylo a i walki sie toczyly.

Mozna przeszukac okolice Wilczyc Dwikoz czy cos blizej Tarnobrzega. Kiedys slyszalem ze spory oddzial partyzantow "Jedrusie" stacjonowal w tym miescie ale watpie ze nie sa te miejsca juz przetrzepane.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano niedziela, 14 czerwca 2009, 23:16 przez ZaitSSev, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2009, 01:49 
Porucznik
Porucznik

zapomnialem foty

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2009, 09:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

witam.. we wtorek korzystając z krótszego dnia pracy (wymiana słupów energ. koło zakładu.. :) wyrwałem się na pobliskie krawędzie doliny Opatówki koło Dwikóz.. jak to miło, gdy trzeci sygnał przynosi konkretny fant - łuska w dobrym stanie, kaliber około 20 mm (ale jak będę miał komplet zdjęć to założę wątek..), poza tym tylko łuski od pepeszy, kilka karabinowych jak od Mosina oraz druty aluminiowe i miedziane, szkło z szyby, zwęglone drewno na głębokości 40 cm... czyżby śmietnik w starym okopie? Poza tym rzadko już spotykana roślina, pod ochroną - miłek wiosenny [ img ].
I jeszcze ciekawy namiar od jakiegoś menelika, który mnie wystraszył gdy zaaferowany grzebałem w dołku - na wzgórzach w sąsiedniej miejscowości jeszcze w latach 60-tych były bunkry i okopy skąd Niemcy ostrzeliwali Rosjan stojących za Wisłą w 44/45 roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Sandomierz i okolice - zgloś sie
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2009, 09:50 
Specjalista
Specjalista

ZaitSSev napisał(a):
...wiec moze tak by zebrac sie i uzgodnic wspolnie gdzie najlepiej kopac?

Byle nie tam
Cytuj:
W miejscowym lesie znajduje się
cmentarzysko kurhanowe dawnej osady
z VI - X w. Jadąc od strony Sandomierza, na
początku lasu, po lewej stronie widzimy
niewielkie wypukłości terenu (widoczne
zwłaszcza poza okresem wegetacyjnym), są
to kurhany w liczbie 37. Obecnie przy drodze
na terenie lasu znajduje się drewniana tablica
informująca o cmentarzysku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2009, 13:54 
Porucznik
Porucznik

Slyszalem o tym miejscu i unikalem go, zaszedlem z tej strony gdzie nie bylo zadnej tabliczki, jedynie ziemianki, stanowiska strzelnicze i okopy. Widzialem tylko pomnik rozstrzelanych partyzantow przez Niemcow. Potrafilbym jeszcze odroznic cmentarzysko kurhanowe z VI - X w od ziemianki ;) a w tym drugim lasku praktycznie nic nie bylo, nie wiem jak glebiej bo na poczatku na drodze lezaly te gąsielnice i musialem je niejsc kilometr na plecach do auta, az mnie noc juz zastala i juz nie wracalem.
Czekam wiec na jakies propozycje i chetnych do wspolnego wypadu :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2009, 22:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Też odradzam ten Kleczanów ale z innego względu. Jak nie miałeś większych sygnałów to miałeś fuksa, bo w tym małym lasku jest od cholery składów niemieckich pocisków 88mm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2009, 06:44 
Porucznik
Porucznik

No wlasnie nie mialem wlasnie, ogolnie cisza poza malymi sygnalkami ktorymi okazywaly sie odlamki wiec dalem sobie pozniej z nimi spokoj. Hmm 88? A cos jeszcze mozna tam błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć"? ;) czy juz przeorany teren? Tego po prawej jeszcze doglebnie nie spenetrowalem, bo gdy znalazlem te gąski i zanim je przytargalem z lasu do auta troche minelo, zrobilo sie nagle ciemno i mialem nadzieje jeszcze tam wrocic, chociaz zadnych ziamianek ani okopow nie widzialem, jak w tym po lewej blizej drogi.
To moze koledzy poleca jakies ciekawe miejsca? Juz kilka osob na priv sie zadeklarowalo, wiec moze cos z tego mini zlotu wypalic, bede informowal na biezaco :piwo :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 lipca 2009, 12:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

jestem z okolic stalowej woli chcialbym nawiazac jakies kontakty poniewaz dopiero chce zaczac swoja przygode

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2009, 12:46 
Moderator
Moderator

spoko Przekopywacz jest tu nas więcej:P coś się wymyśli:P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2009, 12:29 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich, też jestem z okolic Stalówki, gdyby coś się szykowało a potrzebowalibyście "więcej chłpa" to piszcie , mam czas więc damy radę
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2009, 00:37 
Porucznik
Porucznik

Witam

Sandomierska ekipa juz dziala prężnie od jakiegos czasu :) bylo kilka wypadow, na razie tylko 3 czlonkow ale 4 ma niebawem dolaczyc.
Najczesciej cos sie dzieje w weekendy, tereny odwiedzone do tej pory to zaczynajac od okolic Zawichostu, przez Ozarów, Kleczanow, Wlostow do Klimontowa. Przydaloby sie tez wybrac wlasnie gdzies blizej Stalowej.
Ciekawie by bylo stworzyc wieksza ekipa, ale niestety nasze okolice to nie Bieszczady. Sporo juz tez przekopane, lecz jesli ktos dysponuje ciekawymi informacjami i miejscowkami na wiekszy zlot do kopania a pozniej na rekonesans przy piwku i kielbaskach :D to piszcie tu albo na priv... :1 :piwo

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2009, 12:10 
Moderator
Moderator

od stalowej to mi jak najdalej :P
heh żartuje mam pewna koncepcje w sam raz na mini zlocik ale to trzeba by jakoś obgadać w szerszym gronie no i może ktoś ma jakąś lepszą literaturę bo mi nie udało się do bardziej szczegółowej dotrzeć... ale będę działał dalej :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 23:43 
Porucznik
Porucznik

Kenny napisał(a):
od stalowej to mi jak najdalej :P
heh żartuje mam pewna koncepcje w sam raz na mini zlocik ale to trzeba by jakoś obgadać w szerszym gronie no i może ktoś ma jakąś lepszą literaturę bo mi nie udało się do bardziej szczegółowej dotrzeć... ale będę działał dalej :P

I jak te dzialania ida? :que ;) Tu mozemy obgadac o zlocie, grono jest na prawde szerokie heh, wiec czekam na propozycje, razem ze mna skrzyknal bym 4 chlopa moze 5.
Tylko czy terenu nam starczy :que :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 13:03 
Moderator
Moderator

niedziela?:) o ile wyrobie się z krk... :)

terenu starczy

i czego chcecie szukać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 15:38 
Porucznik
Porucznik

Ndz pasuje ale na pewno nie ta, potrzeba czasu zeby sie odpowiednio przygotowac do takiej wyprawy :) moze byc np nastepna.
Co kopiemy hmm postaram Ci przedstawic to obrazkowo jakie atrakcje musisz jako gospodarz nam zapewnic:D
.
.
.

A tak na powaznie mysle ze wiekszosc bedzie zadowolona z militarki, czyli I i II bardzo chetnie, ale praktycznie wszystko sie kopnie, byle teren byl ciekawy i mila atmosfera. Oczywiscie obowiazkowo sklep w okolicy z :piwo i kielbaskami :666

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]