Teraz jest czwartek, 23 lipca 2026, 01:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: mapa do OziExplorer
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 00:02 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Czy któryś z szanownych kolegów ma przerobioną mapkę K4S4_Grojec , bo siedzę nad przerobieniem już sporo czasu i nie daje rady:(
PoZdR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 13:41 
Sierżant
Sierżant

A co oznacza "przerobiona"? Jeżeli próbujesz od dłuższego czasu, to co robiłeś, i Tobie nie wychodziło?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 14:30 
Podporucznik
Podporucznik

Chodzi mi o kalibracje.Chyba cały czas źle mam coś z współrzędnymi.Korzystałem troszkę z e stronki http://www.topmap.pl/gps.htm i jeszcze innych i du...a, tylko opisy są do map skalowanych 1:50 000 , 1:25 000 ta jest w 1:126 000

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 17:40 
Sierżant
Sierżant

Hmmm, widzę, że kolega stawia dopiero pierwsze kroki w zdobywaniu wiedzy o historycznej kartografii, i od razu skok na głęboką wodę. Ale do rzeczy... Z tematem kalibracji map „Kongresowych” zmagam się nie od dzisiaj, choć niezbyt intensywnie. Do poprawnej kalibracji tych map potrzebna jest wiedza o dokładnych współrzędnych punktu przyłożenia południka zerowego, parametrach zastosowanej elipsoidy i rodzaj użytego odwzorowania. Nie znam nikogo kto miałby taką wiedzę, ale może przy okazji tej dyskusji wypłyną jakieś ciekawe teorię. Można też zrobić to trochę „na piechotę” przy zachowaniu staranności efekty powinny być do przyjęcia, choć cudów nie będzie.
Znajdź w necie już skalibrowane mapy pokrywające ten arkusz tzw „sztabówki” czyli polskie wojskowe pięćdziesiątki z lat osiemdziesiątych. Znajdź na nich dziewięć punktów wspólnych, np. skrzyżowania dróg. Odczytaj współrzędne tych punktów i użyj ich do kalibracji mapy Kongresowej, ustawiając takie samo odwzorowanie i „map datum” jakie jest na sztabówkach. Powinno się udać, i pisz jak Tobie idzie, w razie dalszych pytań postaram się odpowiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 19:37 
Podporucznik
Podporucznik

Jak tylko coś mi się uda zmajstrować dam znać.Raz na szybko zmontowałem i wyszło że jestem przesunięty jakieś 30km :D Teraz wiem że nie będzie takie to proste , ale do wytrwałych świat należy.

PoZdR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 08:23 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: pochodzę z Puszczy Zielonej a mieszkam w Puszczy Białej ;)
Witam
Jakieś dwa lata temu próbowałem bawić się w kalibrowanie kongresówki ale obecnie uważam, że to bezsensowane ponieważ:
kongresówki są niedokładne a z racji swojej skali obejmują bardzo duży teren więc próba kalibracji całego arkusza i tak skazana jest na niepowodzenie. Mozna dzielić arkusz na np. 9 cześci i kalibrować każdy z nich osobno. Wtedy efekty powinny być zadowalające (zwłaszcza jak się zapisz tracka w terenie i później "ręcznie" dopasowuje punkty kalibracyjne z zapisanym trackiem) to i tak na pewno będą się zdarzać znaczne odchylenia co jest wynikiem wyżej wspomnianej niedokładności tych map. Jeżeli ktoś ma cierpliwość i duuuuużo czasu wolnego to może się pobawić ale ja z doświadczenia wiem, że to raczej pozbawione sensu. Zwłasza, że miejsca z kongresówki są już dawno zryte :666
Najstarszą mapą, która daje się przyzwoicie skalibrować jest westliche russland.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 13:44 
Sierżant
Sierżant

"próba kalibracji całego arkusza i tak skazana jest na niepowodzenie" Niepowodzeniem bym tego nie nazwał, ale oczywiście, czym mniejszy fragment tym lepiej.
"zwłaszcza jak się zapisze tracka w terenie i później "ręcznie" dopasowuje punkty kalibracyjne z zapisanym trackiem" Jak najbardziej, najlepiej dosunąć mapę do tracka w mapedit, odczytać faktyczne współrzędne narożników, i tak skalibrować mapę w Ozim.
"Zwłaszcza, że miejsca z Kongresówki są już dawno zryte " :spoko
Forum mam za zadanie pomagać w zdobywaniu wiedzy, a nie zniechęcać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 13:51 
Porucznik
Porucznik

Absolutnie nie mam zamiaru nikogo zniechęcać, ale jak na kongresówce jest jak byk zaznaczona karczma w miejscu charakterystycznym i łatwo namierzalnym, to na 98% nie jest to słodka i chętna dziewica
Od kilku lat już takie miejsca odwiedzam i z doświadczenia wiem, że miejsca bardziej niepozorne, nie rzucające się w oczy potrafią milej zaskoczyć niż te głośno krzyczące z mapy KOP TU !

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 września 2009, 14:31 przez Rav79, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 15:37 
Kapitan
Kapitan

Moim zdanie ze względu na 'niedokładność wrodzoną' kalibracja kongresówki nie ma absolutnie sensu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 14:24 
Sierżant
Sierżant

Z wszystkim co zostało napisane powyżej się zgadzam, lub prawie zgadzam. Wypowiadający się wyrazili swoje opinie będące wynikiem ich własnych doświadczeń do których mają pełne prawo. Ale koledzy chyba zapominają, lub nie doceniają jednej ważnej korzyści wynikającej z posiadania skalibrowanych map. Program OziExplorer nie służy tylko do wizualizacji na mapach punktów i śladów z odbiornika GPS, bądź przerzucania takowych z mapy do odbiornika. To potrafi wiele innych podobnych programów. OziExplorer przede wszystkim służy do zarządzania wcześniej skalibrowanymi mapami. Warto wspomnieć tu takie funkcje jak: Znajdź mapę na … od tej”, „Znajdź inną mapę dla tej pozycji”, „Pokaż mapę indeksową”, „Szukaj według nazwy”... Jeżeli posiadamy tylko kilkadziesiąt map łatwo to wszystko ogarnąć, a jeżeli mamy kilkaset lub kilka tysięcy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2010, 08:46 
Porucznik
Porucznik

Odgrzeję trochę kotlecika :)
Poniżej screen z kongresówki arkusz Warszawa. Arkusz nie dzielony - nie chciało mi się dzielić i kalibrować iluś tam części arkusza, chociaż pewnie byłoby dokładniej. Ogólnie tragedii nie ma. Można się posłużyć do orientacji w terenie. Na screenie czerowna kropka to tam gdzie prawidłowo powinna być strzałka :666 - błąd w okolicach 100-150m. Kalibrowanie w WGS84, 8 przypadkowych punktów kalibracyjnych. Współrzędne do punktów odczytane z automapy, głównie z ważniejszych skrzyżowań dróg które się "raczej" nie przesunęły.
Może ktoś się pochwali swoimi "patentami" i wynikami w tej materii?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2010, 09:08 
Porucznik
Porucznik

Radzymińska praktycznie się pokrywa. Ile to karczem człowiek po drodze z roboty mija i do żadnej nie wstąpi... ech. :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2010, 09:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja przy kalibracji kieruję się współrzędnymi odczytanymi z geoportalu (również na podstawie kilku wybranych, pewnych skrzyżowań) - przy wigówkach wychodzi bardziej niż elegancko.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2010, 10:50 
Podporucznik
Podporucznik

To jednak udało ci się Rafał skalibrować kongresówkę na Oziego - gratuluję - będę musiał do ciebie podskoczyć z pendrivem. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2010, 11:24 
Porucznik
Porucznik

Nie wpadajmy w euforię :n
Błędziki się zdarzają... :666 Na pułtuskim błąd jest naprawdę spory. Nie wiem czy wynika to z faktu, że współrzędne odczytane z automapy nie odpowiadają już tym punktom z kongresówki w skutek przesunięć dróg czy jeszcze z innego powodu np. błąd przy wpisywaniu współrzędnych. Albo i to i to? Może trzeba się opierać na 3-4 pewnikach niż 9 punktach wstawianych i opisywanych "na oko".

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]