Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 01:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 12:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

icho, pokaż swój wyrób i swój film, może pośmiejemy się wspólnie? Jest takie ludowe przysłowie: " Językiem jak smykiem" :yay

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 14:20 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

icho napisał(a):
Armand napisał(a):
BRAT_MIH, przyjmuję wyjaśnienie, o sprawie zapomniałem.

Do prześmiewców filmiku. Nie wszyscy są tacy inteligentni jak Wy, dlatego powstał ten krótki instruktaż. Może wydać się śmieszny i nieudolny , ale pokazuje sens działania testera przerwy w przewodzie. I o to mi chodziło. Pokażcie swoją twórczość filmową, też się pośmiejemy. I dzięki za reklamę :pa

Dokładnie masz rację ten filmik jest jak twój sprzęt: śmieszny i nieudolny :n

Nie rozumiem dlaczego tak nalatujecie na Armanda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 14:23 
Generał Broni
Generał Broni

@Armand

1. Jaki jest zasięg tego testera i dokładność lokalizacji uszkodzenia przewodu np. zakopanego w gruncie?
2. Czy to urządzonko działa w zastosowaniu do przewodów ekranowanych (bo wydaje mi się że raczej lipa...)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 14:28 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Żandarmeria Wojskowa napisał(a):

To już tradycja. :) Wszystko ma swoje korzenie w latach 90tych.

Cytuj:
Czuję się pana uczniem , Panie Henryku. (chwila ciszy) Chyba tym gorszym.
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: do admina
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 16:17 
Plutonowy
Plutonowy

Moim zdaniem kol.admin powinnien zamknac watek,poniewaz poszedl nie na temat.Bylo napisane ,ze chodzi o uszkodzenia Xterek,a wynikla z tego pyskowka nie dotyczaca tematu.(nikogo nie bronie ani nie znam osobiscie dla jasnosci)Pozdrawiam milo wszystkich zawsze spokojny nerwus :piwo ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 18:11 
Podporucznik
Podporucznik

kuba_gd napisał(a):

Cytuj:

Widać skrzętnie ją pielęgnujesz, w tamtych latach miałeś 5-10 lat...... na Boga cóż ten Armand Ci wtedy uczynił?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 20:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Krzychu_ napisał(a):
@Armand

1. Jaki jest zasięg tego testera i dokładność lokalizacji uszkodzenia przewodu np. zakopanego w gruncie?
2. Czy to urządzonko działa w zastosowaniu do przewodów ekranowanych (bo wydaje mi się że raczej lipa...)

Pozdrawiam

Odpowiedź:
Film pokazuje, że to nie lipa.
Nie produkuję tego testera, w tym wypadku jestem pośrednikiem w sprzedaży, oprócz wykrywaczy metali, które produkuję. Oferuję też inne testery dla głównie dla elektryków.
1. Producent testera nie podaje jego zasięgów, pod tynkiem i boazerią zasięg jest dostateczny. Tester nie jest przeznaczony do lokalizacji przewodów zakopanych w gruncie, gdyż przewody w gruncie powinny być wkopane poniżej granicy przemarzania, w naszym kraju to ok. 1m głębokości. Prawie każdy z nas miał problemy w domu z przewierconym przewodem w ścianie. Ja np. miałem problem z przewodem zatopionym w wylewce na tarasie.
2. Urządzenie prawdopodobnie nie wykryje przewodu znajdującego się w oplocie ekranowanym, nie sprawdzałem, ale to jest zapytanie o sytuację ekstremalną, ja np. w domu nie mam przewodów w ścianach w ekranie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 21:06 
Pułkownik
Pułkownik

Pierwszy raz słyszę aby przewody elektryczne zakopywać poza strefę zamarzania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 21:16 
Moderator
Moderator

buszmen napisał(a):
Pierwszy raz słyszę aby przewody elektryczne zakopywać poza strefę zamarzania.
podobnie jak ja...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 21:37 

piecu napisał(a):
kuba_gd napisał(a):

Cytuj:

Widać skrzętnie ją pielęgnujesz, w tamtych latach miałeś 5-10 lat...... na Boga cóż ten Armand Ci wtedy uczynił?

Jakieś 12 , to jeden z zabawniejszych epizodów jaki widziałem.

Mi nic nie uczynił ale skrzywdził całe pokolenie polskich poszukiwaczy,
wielu z nich po spotkaniu z tymi "wykrywaczami" porzuciło to hobby.

Z mojej strony to ostatnie co tu napiszę bo i tak każdy wyrobione zdanie na ten temat ma. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 21:55 
Generał Broni
Generał Broni

Armand napisał(a):

1. Producent testera nie podaje jego zasięgów, pod tynkiem i boazerią zasięg jest dostateczny. Tester nie jest przeznaczony do lokalizacji przewodów zakopanych w gruncie, gdyż przewody w gruncie powinny być wkopane poniżej granicy przemarzania, w naszym kraju to ok. 1m głębokości.

:o - a to dlaczego :que może jakieś "naukowe" wyjaśnienie tego "zalecenia" (chyba, że chodzi ci o "przewody" wodno-kanalizacyjne)? :hahaha

Armand napisał(a):
Prawie każdy z nas miał problemy w domu z przewierconym przewodem w ścianie. Ja np. miałem problem z przewodem zatopionym w wylewce na tarasie.

...No może i każdy z nas miał, ale po przewierceniu przecież widać gdzie się przewierciło :lol:

Armand napisał(a):
2. Urządzenie prawdopodobnie nie wykryje przewodu znajdującego się w oplocie ekranowanym, nie sprawdzałem, ale to jest zapytanie o sytuację ekstremalną, ja np. w domu nie mam przewodów w ścianach w ekranie.

Najpierw Piszesz, że to nie lipa, bo filmik pokazuje... Z powyższego wynika, że w odniesieniu do przewodów ekranowanych to jednak lipa. A przewody w ekranie choćby od od TV kablowej czy radia - zapewniam Cię, że w budownictwie nie są wcale sytuacją ekstremalną :)

Może trochę więcej "naukowości" w wypowiedzi rozjaśni mój umysł (albo znów okaże się, że sam nie Wiesz co sprzedajesz)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 22:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Grunt zmarznięty ulega zmianom geometrycznym. Przy tych zmianach kabel może ulegać naprężeniom, które mogą spowodować jego pęknięcie. Może być pęknięcie przewodu, może być nieszczelność izolacji. Na kabel działają też naciski gruntu i naciski na grunt. Np. kabel telefoniczny powinno się położyć w wykopie: na głębokości 1,1m kładzie się warstwę 10 cm piasku, potem kabel, a ten, pokryć należy 20 cm warstwą piasku. Potem kładzie się taśmę z tworzywa "informacyjną", no a potem tylko 80 cm gruntu. Taka jest teoria, w praktyce chyba nikt piasku nie sypie :) Chyba, że się zmieniły zasady przez 30 lat.
Oczywiście, że widać gdzie się przewierciło, ale można kłaść listwy pod boazerię i przewiercić kilkadziesiąt razy. Wtedy trzeba znaleźć to najciekawsze przewiercenie. Nie wspomnę o łazience, policzcie w swoich łazienkach ilości otworów w glazurze.
Rzeczywiście zapomniałem o przewodach antenowych, miałem w myślach przewód ekranowany telefoniczny, kiedyś nawet były ekranowane ołowiem. Wystarczy do ekranu przewodu koncentrycznego podpiąć "gorącą" nadawczą końcówkę testera. Ale można też uszkodzić podczas prac budowlanych żyłę środkową przewodu koncentrycznego, a ciągłość ekranu może być zachowana i wtedy to jest kłopot. Żyła środkowa może też w tym przewodzie pęknąć "samoistnie" na skutek naprężeń przewodu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 23:10 
Generał Broni
Generał Broni

W praktyce wystarczy dla skompensowania naprężeń układać kabel "wężykiem" i najlepiej w dodatkowej osłonie tzw. peszlu. Nikt raczej nie kładzie kabla w linii prostej i w dodatku naprężonego jak struna nastrojona na wysokie "C" :)
Armand napisał(a):
Oczywiście, że widać gdzie się przewierciło, ale można kłaść listwy pod boazerię i przewiercić kilkadziesiąt razy. Wtedy trzeba znaleźć to najciekawsze przewiercenie. Nie wspomnę o łazience, policzcie w swoich łazienkach ilości otworów w glazurze.

A po co szukać po fakcie "najciekawszego przewiercenia" jak można przed wierceniem zlokalizować przebieg przewodów i mieć pewność, że się ich nie przewierci?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 23:24 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

kuba_gd napisał(a):
piecu napisał(a):
kuba_gd napisał(a):

Cytuj:

Jakieś 12 , to jeden z zabawniejszych epizodów jaki widziałem.

Mi nic nie uczynił ale skrzywdził całe pokolenie polskich poszukiwaczy,
wielu z nich po spotkaniu z tymi "wykrywaczami" porzuciło to hobby.

W sumie to nawet lepiej bo wiecej zostalo dla nas ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 10:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Krzychu_ napisał(a):
W praktyce wystarczy dla skompensowania naprężeń układać kabel "wężykiem" i najlepiej w dodatkowej osłonie tzw. peszlu. Nikt raczej nie kładzie kabla w linii prostej i w dodatku naprężonego jak struna nastrojona na wysokie "C" :)
Armand napisał(a):

A po co szukać po fakcie "najciekawszego przewiercenia" jak można przed wierceniem zlokalizować przebieg przewodów i mieć pewność, że się ich nie przewierci?

Zapomniałem wspomnieć, że kabel kładzie się wężykiem.
Oczywiście, pod warunkiem, że się używa wykrywacza metali do ścian. Miałem w domu kilka ekip instalatorskich i to ja użyczałem im wykrywaczy. Żadna nie miała wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]