Teraz jest środa, 29 kwietnia 2026, 05:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: złomiarze okradli mogiły
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 22:34 
Moderator
Moderator

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /943261979 - bez komentarza

Cytuj:
Złomiarze okradli mogiły polskich żołnierzy z 1939 roku

Marek Pietrzela

Złomiarze okradli leśne mogiły polskich żołnierzy z 1939 roku. Zdewastowane miejsce to pamiątka po historii, o której miejscowi nawet po 70 latach nie chcą mówić.

O dewastacji leśnych mogił opowiada 81-letni Marian Toczyński z Białej Podlaskiej, który przed laty, spacerując po sławacińskim lesie, znalazł groby. Odwiedzał to miejsce wiele razy.

– Wcześniej było ono zadbane. Mogiły otaczały biało-czerwone słupki z łańcuchami. Ale złodzieje wyrwali metalowe elementy. Zostawili tylko gruz – opowiada starszy mężczyzna, który szacuje, że złodzieje wywieźli z tego miejsca pewnie ze 100 kg złomu. – Próbowałem zgłosić to policji, ale policjant odpowiedział, że jemu nie należy tego zgłaszać. Sam zacząłem porządkować mogiły – dodaje.

Nie tylko nasz Czytelnik interesuje się mogiłami. Niedawno ktoś usypał ziemne kopczyki i pozostawił drewniane krzyże. Niektóre z nich wykonane są z gałązek prowizorycznie połączonych folią.

Okazuje się, że o grobach pamiętają nauczyciele i uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Sławacinku Starym. Przed wieloma laty to szkoła wmurowała betonowe słupki połączone metalowymi prętami i łańcuchami.

– Zbigniew Romaniuk, nasz nauczyciel, od lat chodzi tam z uczniami przed 1 listopada porządkować groby – mówi Barbara Kociubińska-Koza, dyrektor szkoły. – Niestety, trudno dowiedzieć się, kto został pochowany w lesie. Mieszkańcy wsi, z którymi rozmawiałam twierdzą, że nie wiedzą, w jakich okolicznościach polegli ci ludzie. Wokół tej historii panuje dziwna cisza – dodaje.

– Z relacji mego dziadka dowiedziałam się, że we wrześniu 1939 roku zostali tu zabici w okrutny sposób polscy żołnierze, którzy uciekali zza Buga, gdy ruszyła na nich sowiecka armia. Trzej byli bestialsko bici kijami przez miejscową ludność narodowości ukraińskiej. Nie wiem, kto konkretnie tłukł kijami bezbronnych. Dziadek wspominał, że jeden z Polaków miał prosić bandytów, aby darowali mu życie, bo ma żonę i dzieci. Nie darowali – opowiada jedna z mieszkanek wsi. Kobieta nie chce się przedstawić. Podobnie jak mężczyzna, który w ogóle rezygnuje z rozmowy na ten temat. Po 70 latach od tamtych wydarzeń współcześni mieszkańcy nadal nie chcą wspominać o tragedii, w której brali udział przodkowie.

Urzędnicy w gminie też niewiele potrafią powiedzieć. Wiesław Panasiuk, wójt bialskiej gminy, odsyła do pracownicy, Jadwigi Filipczuk, która zajmuje się miejscami pochówków. Przyznaje, że nie bardzo wie, gdzie położone są mogiły żołnierzy. Ale obiecuje, że się tym zainteresuje.
Podobnie Krzysztof Semeniuk, oficer prasowy bialskiej policji, zapowiada, że sprawa dewastacji leśnych mogił zostanie zbadana.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 22:40 
Generał Broni
Generał Broni

Złapać i upier....ić łapska i nogi :n

Swoją drogą, ciekawy motyw z tymi Ukraińcami. Mnie nie dziwi, ale myślę, że kilku palantom przy władzy mógłby narobić problemu. Pewnie dlatego taka cisza nad tymi mogiłami. Urzędowa cisza...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 10:54 
Główny Administrator
Główny Administrator

Zwierzęta są wszędzie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 11:19 
Złosliwy Nieludzki Doktor

[quote="FDJ"]Zwierzęta są wszędzie[/quote]

Zwierzęta tak sie nie zachowują. Nie obrażajmy zwierząt. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 11:36 
Generał Broni
Generał Broni

Za 100 Kg złomu czyli około 50zł okradać mogiły żenada Panowie Złomiarze Wstyd i Hańba po wsze czasy :( :sciana :czerwona

PS Zresztą nie ważne ile by się na tym złomie dało zarobić :czerwona

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 11:41 
Generał Broni
Generał Broni

Podobny przypadek odnotowano kilka lat temu w Gdyni, gdy z cmentarza żołnierzy Września 1939 w Orłowie zniknęły pamiątkowe tablice i, z tego co pamiętam, również brązowy orzeł.
Złomiarze to jedno, ale przecież ktoś to od nich kupuje :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 14:42 
Kapral
Kapral

Witam.Trzy lata temu w mojej miejscowości było głośno o kradzieży na cmentarzu.Okradziono kilkadziesiąt grobów z - parodia figurek Jezusa wykonanych z żeliwa.Między innymi rozbito tablicę nagrobną mojego Ś.P. ojca.
Po tym wydarzeniu zrobiłem nową tablicę na której nie ma żadnych elementów metalowych,ławkę zamontowałem z tworzywa sztucznego i jest spokój.
Ale są sk..wysyny dla których nie ma żadnej świętości.
Takim tylko akumulator na ja.a i do głębokiej wody . :wq :gun: :gil

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 19:20 
Major
Major

AZAZEL napisał(a):
Za 100 Kg złomu czyli około 50zł okradać mogiły żenada Panowie Złomiarze Wstyd i Hańba po wsze czasy :( :sciana :czerwona

To nie "Panowie Złomiarze", tylko menele z wypalonym mózgiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 21:04 
WAZA Z BAZIN

przemytnik rabarbaru napisał(a):
AZAZEL napisał(a):

To nie "Panowie Złomiarze", tylko menele z wypalonym mózgiem.

nie wypalonym tylko zalanym w winku za 3,75

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 listopada 2009, 20:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Znam podobny przypadek. Rozkopany grób w lesie koło Lewic. Banda rozrzuciła kości koło kapliczki. Kapliczkę roztrzaskali, bo którys złapał sygnał. Kamienie były łączone na ołów. Dziady myśleli pewnie że mają złoto.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 listopada 2009, 21:06 
Moderator
Moderator

A może zajmiemy się tym bliżej? Przecież można latem wybrać się tam na kilka dni i odrestaurować te mogiły. Koszt i praca niewielka (Większość mogę pokryć) a na miejscowe władze pewnie nie warto liczyć.
Moze trochę emocjonalnie do sprawy podchodzę ale ruszyło mnie :wq
Poważnie zainteresowanych proszę na pw

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 listopada 2009, 23:52 
Pułkownik
Pułkownik

Panasiuk, Filipczuk, Semieniuk. Nic dziwnego że nie interesują ich groby żołnierzy zamordowanych przez Ukraińców.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2009, 20:46 
Plutonowy
Plutonowy

Czapka podnosi się na głowie jak się taką treść czyta. Dokładnie jak napisane jest wyżej, upiep.... łapy, aby to było ostatni raz. Szok!! W regionie gdzie mieszkam, także widziałem podobne przypadki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 15:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie trzeba jechać na Ukrainę aby oglądać takie rzeczy. U nas są podobne groby bezimiennych żołnierzy. Znam pełno takich miejsc. Niektóre są zaznaczone, wbity jest krzyż i na 1 listopada ludzie palą znicze.
Są też miejsca, gdzie kości są wywleczone na powierzchnie, miejsca gdzie hiena znalazła sygnał na klamrę i rozkopał miejsce spoczynku żołnierza. Nawet nie zechciał zakopać ludzkich szczątków pozostawiając je na powierzchni. Takie zachowanie miało miejsce w lewickim lesie. Pozostawiane niewypały pod drzewami straszą ludzi zbierających grzyby. To najwyższy poziom kultury reprezentowany przez hieny-poszukiwaczy. Tylko pogratulować takim, być może kiedyś natkną się na minę pozostawioną po sobie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Niestety jest tego coraz więcej
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 18:29 
Podporucznik
Podporucznik

Można wyliczyc całą listę takich miejsc. Ale sprawa jest szersza. W tym roku w okolicach Krempnej spotkałem ekipę polsko-czeską (5 wykrywek), którzy z klucza nie zasypują "niemców". Koledzy zdążyli niestety mnie powstrzymać ... Do dzisiaj żałuję, że nie przywaliłem. Przecież to strzały we własne kolana, czy te młoty nie maja instynktu samozachowawczego? Już miałem kilka kontaktów z leśniczymi i strażą leśną (na razie bezpłatnych), ale naprawdę brakowało mi kontrargumentów widząc efekty wygrzebań hołoty (patrz np. okolice Ostrołęki)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]