Teraz jest środa, 29 kwietnia 2026, 13:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 18:22 
Generał Broni
Generał Broni

A od kiedy zabroniony jest handel starociami?

Amen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 19:07 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Piotrek, tutaj chyba nie chodzi o to czy handel starociami jest, czy nie jest zabroniony. Sprawa wydaje się być "rozwojowa" czytaj wtop może być znacznie więcej jak polecą po linii np. allegro

pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 19:30 
Porucznik
Porucznik

Le.I.G.18 & Inez napisał(a):
Wiesz jak to jest z mediami. Mogl kopac na polu a i tak zeby doadac piknanteri to powiedzili, ze na stanowisku arecheo

Właśnie pod Warszawą kładę kanalizację pod światłowód wzdłuż nowobudowanej drogi. Droga przebiega przez teren nielegalnego wysypiska śmieci, na którym od wielu lat okoliczne buractwo zakopywało śmieci komunalne, budowlane oraz przemysłowe. Śmieci jest tyle, że po ułożeniu rurek miejscami nie mam czym ich zasypać.
Okazało się, że kopiemy na stanowisku archeo. Były tu podobno 2 osady w tym jedna z epoki kamienia. Biedny archeolog raz w tygodniu przyjeżdża porobić foty i napisać protokół (czy jak to się tam nazywa) bo "góra" tego wymaga.
Raz miałem ze sobą wykrywacz na budowie, ale po 10 minutach schowałem bo nie było sensu kopać.

W latach 80' ktoś znalazł tu jakieś narzędzie krzemienne i stworzone zostało stanowisko. Problem polega na tym, że na wszelki wypadek zaznaczyli cały obszar, którego średnica dochodzi do 2 km i nie wiadomo, gdzie dokładnie dokonano tego znaleziska.
Jeśli większość stanowisk tak powstaje to nie dziwne że stanowisko jest prawie wszędzie.

Ja mam w okolicy działki 6 stanowisk. Jednego się domyślam (stara chata) ale reszty nie jestem w stanie zlokalizować. Mam numery ewidencyjne i to wszystko. Nie wiem czy nie kopię stanowiska, choć i tak niczego sensownego nie znalazłem. Gdybym wiedział gdzie jest stanowisko to spokojnie mógłbym kopać gdzie indziej nie robiąc żadnych szkód. Starych dróg jest w okolicy pod dostatkiem. Niestety tylko nieogrodzonych pól zaczyna brakować bo wszystkie na działki budowlane są dzielone.

No ale mam takie przeczucie, że w tym wypadku koleś dobrze wiedział gdzie są te stanowiska :/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 23:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Znowu sprawa rozwojowa z allegro... ciekawe kim byl ten osobnik :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 października 2009, 10:53 
Złosliwy Nieludzki Doktor

[quote="kuba_gd"]
Nie mam ochoty utrzymywać jakiejś bandy darmozjadów którzy zamiast kopania będą zajmowali
się biznesem i polityką na koszt szarego poszukiwacza , wystarczy że na ul. Wiejskiej w Warszawie
jest cały cyrk pajaców na których wypłaty muszę się składać co miesiąc.

:)[/quote]
Masz albo obłęd prześladowczy albo maniacko uprzedzasz się do wszystkiego co legalne. Na posłów składasz się bo żyjesz w tym państwie i sam ich wybrałeś a jeżeli nie masz ochoty to gdy nawet powstanie coś takiego jak ogólnokrajowe stowarzyszenie to kto każe Ci sie zapisywać??? Czy ktoś w obecnych czasach zmusza kogoś do przynależności do hobbystycznych stowarzyszeń??? Dlaczego klasyfikujesz wszystkich jak darmozjadów??? A jeżeli ktoś nawet z tego grona ( na pewno nie ja) zajmowałby się i polityką to jego prywatna sprawa, o ile nie szkodzi innym. Każdy ponosi konsekwencje przynależności do stowarzyszeń, wędkarz, myśliwy, entomolog etc... A ty byś chciał tak hulaj dusza kopać tam gdzie Ci się spodoba i sprzedać co Ci się podoba??? Rozwiązania brytyjskie nie sprawdzą się u nas ponieważ rozwojowo daleko nam do społeczeństwa obywatelskiego, więc lansowanie by robić wolną amerykankę w poszukiwaniach jest tak samo zasadne jak nabieranie zupy widelcem, ale w zasadzie to pewnie i Twoja zupa i Twój widelec więc rób jak uważasz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 13:16 
Szeregowy
Szeregowy

Tak się składa , że prowadzę stowarzyszenie zajmujące się pracami poszukiwawczymi z użyciem wykrywaczy metali (mamy to zapisane w statucie) zgodnie z pozwoleniami jakie uzyskaliśmy. Mimo tego że na pieczątce mam prezes płacę taką samą składkę jak reszta członków i nie mam z tego żadnych kozyści finansowych. Zarządu stowarzyszenia nikt nie utrzymuje ze swych pieniędzy. Działamy charytatywnie i nie dostajemy żadnych dotacji. Stowarzyszenia to w tej chwili jedyna droga do legalizacji poszukiwań. Ich utrzymanie i prowadzenie nie musi być wcale drogie i może dać sporo satysfakcji. Wystarczy poświęcić trochę czasu i chęci. Oczywiście podlegamy pewnym zasadom które mogą byc ciężkie do przełknięcia niektórym poszukiwaczom ale za to mamy komfort psychiczny podczas pracy w terenie jakiego większość może nam tylko pozazdrościć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2009, 00:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

http://archeowiesci.wordpress.com/2009/ ... m-uczynku/
Rabuś z wykrywaczem metali przyłapany na gorącym uczynku
37-letniego mężczyznę przeczesującego wykrywaczem metali stanowisko archeologiczne zauważył patrol policji w jednym z kompleksów leśnych na zachodnim Pomorzu. Policjanci zatrzymali osobnika, a następnie pojechali do jego mieszkania w powiecie myśliborskim.

Zgromadzone w nim zbiory przeszły najśmielsze oczekiwania funkcjonariuszy. Znaleźli bowiem kilka tysięcy zabytków głównie z XIX i XX w., począwszy od broni maszynowej, poprzez monety, na naczyniach różnego rodzaju kończąc.

Podejrzewany o prowadzenie wykopalisk bez wymaganych zezwoleń oraz plądrowanie i niszczenie stanowisk archeologicznych mężczyzna uchodzi za miejscowego regionalistę i miłośnika historii. Już wstępne ustalenia wskazują, że znalezione zabytki sprzedawał w internecie. Grozi mu 5 lat więzienia.

Więcej, zdjęcia i link do filmu na stronach internetowych Kuriera Szczecińskiego.

Dużo lepiej zachowała się grupa poszukiwaczy, która podczas przeczesywania wykrywaczami metali ścierniska odkryła 111 mocno zniszczonych srebrnych monet nazywanych szelągami krzyżackimi. Wybito je w latach 1414-1449, za panowania kolejnych wielkich mistrzów: Michała Kuchmeistera von Sternberga (1414-1422), Pawła von Russdorfa (1422-1441) oraz Konrada von Erlichshausena (1441-1449). Poszukiwacze przekazali monety do Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie.

Więcej w Nauce w Polsce.

12 - tyle oddano głosów
~ - autor: Wojciech Pastuszka w dniu 29.10.2009.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 18:16 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
http://www.odkrywca.pl/wpadl-poszukiwac ... tml#661089

Wypowiedz głównego bohatera:

"Panowie, bohaterem tych doniesien jestem ja- niektórzy pewnie mnie znają z forum i kojarzą. Zapewnieam, że rabowanie stanowisk archeo to bzdura, nigdy mnie do nich nie ciągnęło. Zatrzymali mnie w lesie kiedy wracałem samochodem z ruin jakiegoś poniemieckiego gospodarstwa, miałem w kieszeni element palnika lampy naftowej i tandetne cynowe okucie od szuflady. To wystarczyło za pretekst do przezukania mieszkania. Jak podsłuchałem potem rozmowę gliniarzy, śledzili od tygodnia moją komórkę (każda działa jak nadajnik GPRS). Tak więc na wszelki wypadek ruszajcie w lasy bez komórek... Na razie przesłuchano mnie w charakterze świadka, nie mam żadnych zarzutów. Oczywiście zabrano mi kupę śmieci, żadne z tego zabytki. Niepkojące jest, że w doniesieniach medialnych dostrzegam jakąs broń, której nigdy nie miałem.... Ale gliniarze w ogóle nie dali mi spisu i opisu zatrzymanych rzeczy. Równie dobrze mogą twierdzić, że znaleźli u mnie wyrzutnię Patriotów... Z tym,że to się zwróci przeciwko nim.... Z pytań zadawanych mi w czasie przesłuchania wywnioskowałem,że dobrze znają moje wypowiedzi na forum.... Niczego, co tutaj kiedykolwiek powiedziałem NIE ODWOŁUJĘ!!!

Acha, z gliniarzami była archeolog ze szczecińskiego UOZ, Paulina Kubacka. Ta sama panienka, która już rok temu zawitała na moje podwórko wraz z cała komisją zawracającą mi głowę swoimi urojeniami. Dobra koleżanka pewnego archeologa, który niestety zagnieździł się niedaleko mnie... Ja kto się skończyło, można przeczytać tutaj:

Teraz skończy się podobnie, ale zrobię z tego więcej szumu.... Tak dla

WKZ ze Szczecin, panią Stanecką, opowiadającą głupoty o plądrowaniu Parku Kulturowgo Chwarszczany i innych stanowisk w swoim czasie zawezwę na salę sądową. Ja tu mieszkam, znaczna część tego parku to moja prywatna własność!!! Stanecka zapewne z duszą na ramieniu czeka na dzień 18 listopada, kiedy w WSA w Szczecinie odbędzie się rozprawa z mojej skargi na nieważnośc uchwały. Pożiwiom uwidim....
Panowie,na razie musze skupić się na sprawach papierkowych i przezjakiś czas nie będę zabierał głosu na forum, bo nie chcę, żeby mnie cokolwiek odrywało od pewnych działań prawnych. W swoim czasie przedstawię wszystko wraz z twardymi dokumentami i przyy okazji podam proecedrę, jak zachowywac się w podobnych sytuacjach.

Acha ponieważ zabrano mi kompa (wielkie mi sprawdzanie transakcji. Mój nick na Allegro - arturborat, możecie sobie sami sprawdzić, jakie to "zabytki" sprzedawałem i sprzedaję)straciłem namiar na kolegę, który też miał podobną historię i po 7 miesiącach oddali mu wszystko w zębach (ten hełm,siekierka i rzymska moneta....)łącznie z wykrywaczem.
Przydałoby mi się Twoje doświadczenie, jesli możesz,napisz na PW...

Tak więc na razie milknę, udając się na walkę z systemem. Jeśli ktoś ma konkretne pomysły, proszę o kontakt na PW z podaniem nicku z forum - sprawdzę najpierw historię postów. Panowie, nie jest dla nikogo chyba tajemnicą, że mamy na forum krety, które rozmiękczają pewne dyskusje, kierują je na bezdroża i najzwyczajnie w świecie kapują, gdy im się coś lub ktoś nie podoba. Piszcie zawsze mądrze....
Artur"

Widzę że sprawa ma drugie dno.
Najbardziej przerażające jest :"Jak podsłuchałem potem rozmowę gliniarzy, śledzili od tygodnia moją komórkę (każda działa jak nadajnik GPRS). Tak więc na wszelki wypadek ruszajcie w lasy bez komórek..."

Wygląda na to, że pan Artur nadepnoł komuś na odcisk......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 18:52 
Główny Administrator
Główny Administrator

Teraz na miejscu Artura skrzyknał bym okolicznych włascicieli ziemi i namówił bym ich na odmowę prowadzenia prac archeologicznych na ich wlasności.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 19:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czyli prywatna vendetta archeo. Ale sie moga przejechać własciel Chwarszczan i Topmapu to nie ósmoklasista z kanarkiem w ręku .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 19:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To z tymi komórkami to jest jak z Orwella ... pierdziele te komórkę przestane używać tego złomu i tyle niech cały czas leży w domu i tyle...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 20:18 
Moderator
Moderator

Wrogie państwo. Znowu. :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 20:41 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Za pracę w poprzedniej firmie podziękowałem m.in. dlatego że wprowadzono monitoring pracowników za pomocą tel.GSM. Potem były setki pytań dlaczego o tej i o tej porze byłeś tu i tu a nie gdzie indziej itp. Przedstawiciele handl. wiedzą jak to może być upierdliwe ;)
A gdyby komuś przyszło do głowy wyłączyć tela przed wyjazdem na wykopki , to niech nie zapomni wyjąć baterię , samo wyłączenie nic nie da :666
Pozdrawiam inwigilowanych [ :) ] i inwigilujących [ :jezor ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 22:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

he he i jeszcze mu szturma przypucowali . Tak to już jest ,kolegę jak zawinęli to jak zobaczył w necie co rzekomo mu zabrali to się za głowę złapał :o .Iny znajomy mi opowiadał że mieli nawet jego zdjęcia z kim na giełdzie staroci rozmawia ,całą korespondencję z jego poczty internetowej ,nie mówiąc już o wykazie transakcji na allegro bo to standard.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2009, 22:24 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Ktoś bardzo gościa nie lubi.

Czuję się jak w państwie policyjnym. Nie skończyłem liceum,a już mogę być totalnie inwigilowany. Ciekawe kiedy zaczną nam umieszczać chipy identyfikacyjne z kodem kreskowym pod skórą :) Pozdrawiam :cop

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]