saper napisał(a):
A co powiecie o pomnikach zabytkowych nie raz z początku XIX jak i starsze z naszych cmentarzy , które nagminnie są niszczone przez lokalnych kamieniarzy , przeszlifowywane, rozbierane na części , wszystkie pomniki których miejsc już nikt nie opłaca znikają, (trafiają do kamieniarzy )
Ostatnio spotkałem piękne rzeźby zabytkowe u kamieniarza które po zeszlifowaniu danych zmarłych, mogłem odkupić . :(
Też tak myślę, że powinno się nagłaśniać problem jakim jest znikoma wiedza o pozytywnej roli recyklingu w różnych dziedzinach naszego życia, a tu mamy wzorowy przykład ponownego wykorzystania surowca i to bardzo kosztownego jeśli policzymy energię potrzebną do pozyskania go ze złoża, przetransportowania i wykonania produktu gotowego.
Dzięki temu postępowaniu nie powstanie kolejny kamieniołom, nie wyjadą na drogi kolejne ciężarówki, co przełoży się nie tylko na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska, ale również na zwiększenie bezpieczeństwa w komunikacji lądowej (śmiertelne wypadki w kamieniołomach to też stosunkowo częste zdarzenia), co w jakimś stopniu spowolni proces "zapełniania się" cmentarzy, gdzie, jak to teraz często ma miejsce, nowe miejsca pochówku pozyskiwane są kosztem usuwania starych zabytkowych nagrobków.
Im więcej nagrobków wykonanych będzie z pozyskanego na miejscu wtórnego surowca tym więcej starych zabytkowych nagrobków zostanie uratowanych.
pzdr 111
:)