Teraz jest niedziela, 26 lipca 2026, 04:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z umiejscowieniem karczmy
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 19:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!

Gdzieś na forum znalazłem taki tekst:
"Na niektórych mapach kierunek przechyłu chorągiewki pokazuje z której strony drogi jest karczma."

No i znalazłem na mapie karczmę (patrz fotka) z chorągiewką skierowaną w prawo. Może jestem mało bystry ale nie jestem pewny, po której stronie drogi mogła stać.. Rozumiem, że po prawej ale z któej strony patrząc? Na mapie droga przebiega mniej więcej poziomo. To jak rozumieć "po prawej stronie drogi"? Po prawej patrząc w kierunku zachodnim czy wschodnim? Dodam, że na tej samej mapie są też zaznaczone inne karczmy z chorągiewką przechyloną w lewo. Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 20:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zgaduję że droga nie jest strasznie szeroka :) Jak nie znajdziesz po prawej stronie,to niestety trzeba będzie przejść na lewą stronę ;) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z umiejscowieniem karczmy
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 21:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

batoni napisał(a):
No i znalazłem na mapie karczmę

nie zebym cos krakal, ale zobacz sobie ten teren na zumi i dodaj kawalek od rzeczki, bo rzeczka byla regulowana i dlatego teraz taka waska ;) mlyn obok i pierwszy na polnoc tez mozesz odpuscic. nie wiem jak drugi bo tam nie bylem, ale chyba teraz jest tam lesniczowka czy jakis dom. ogolnie im bardziej na poludnie tym wieksza urbanizacja i wieksza ilosc kopaczy. pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 21:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak się da to sprawdzę każdą stronę ale chciałbym zrozumieć i nauczyć się dobrze czytać mapkę. W końcu nie bezcelowo zaznaczali karczmy chorągiewkami raz w lewo a raz w prawo. Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z umiejscowieniem karczmy
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 21:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Blender napisał(a):
batoni napisał(a):
No i znalazłem na mapie karczmę

nie zebym cos krakal, ale zobacz sobie ten teren na zumi i dodaj kawalek od rzeczki, bo rzeczka byla regulowana i dlatego teraz taka waska ;) mlyn obok i pierwszy na polnoc tez mozesz odpuscic. nie wiem jak drugi bo tam nie bylem, ale chyba teraz jest tam lesniczowka czy jakis dom. ogolnie im bardziej na poludnie tym wieksza urbanizacja i wieksza ilosc kopaczy. pozdrawiam :)

Blender jesteś niesamowity! Jak z takiego kawałeczka mapy zidentyfikowałeś to miejsce? Na zumi i na geoportalu oglądałem to miejsce i nie wygląda za ciekawie ale może da się coś zdziałać.. Może autochtoni nie są przeczuleni.. Skąd jesteś jeśli można spytać? Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 11:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

batoni napisał(a):
Jak z takiego kawałeczka mapy zidentyfikowałeś to miejsce? Na zumi i na geoportalu oglądałem to miejsce i nie wygląda za ciekawie ale może da się coś zdziałać.. Może autochtoni nie są przeczuleni.. Skąd jesteś jeśli można spytać?

ten zolty kolor jest bardzo charakterystyczny. poza tym to chyba jedna z najblizej polozonych karczm od mojego miejsca zamieszkania, wiec sie nie dziw :) znajdowala sie prawdopodobnie u gory drogi, w miejscu gdzie dzis stoi pierwszy budynek, lub tuz obok niego. o szczegoly najlepiej pytac ludzi z bytomia ktorzy ryli ta okolice juz dosc dawno temu ;) pozdrawiam
p.s. mieszkam ok 14 km od tej karczmy na poludnie w miescie na "p".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2010, 12:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

No racja - kolor charakterystyczny ale i tak jesteś dobry :) Ja mieszkam w wiosce na "k" (ok 30 km na północny zach od tej karczmy) i z Twoim miastem na "p" mam tyle wspólnego, że Wasz słynny szpital od paru lat ma oddział u nas w wiosce ;) 12 oddział. Dzięki za rozwianie wątpliwości odnośnie karczmy. Pozdrawiam! :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]