Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 04:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 lutego 2010, 19:25 
Specjalista
Specjalista

Ten film powinien mieć podtytuł "Zbrodniarz doskonały". Zestawienie faktów z biografii tow. generała poraziło mnie, bo średnio mnie dotychczas interesowała jego osoba. Natomiast wypowiedzi prof. Wieczorkiewicza (choć był sekretarzem POP w IH UW) i dr. Kowalskiego (oficera politycznego LWP) - ludzi znających system "od kuchni" uwiarygadniają moim zdaniem wersję autorów filmu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 lutego 2010, 20:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przerażający jest nie jenerał tylko mechanizm. To co nas spotkało i trwa nadal. Pewna konstrukcja dziejowa. Ona tworzy rzeczywistość. Nie chodzi mi o trywialne określenia typu, komuch, Żyd, etc. tak to nie działa. Chodzi o system, historię która stworzyła nasz naród tym kim jesteśmy teraz, jak myślimy i jak musimy walczyć z rzeczywistością.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2010, 00:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

janusz020858 napisał(a):
Tybet napisał(a):
świerzą

...zamiast komentarza...

Drogi kol.Januszu!
Rozumiem że w tak poważnym temacie jak jak próba oczernienia przez moją skromną osobę
świetlanej postaci Generała należy mi się mała połajanka.
Rozumiem również że Skarciłeś mnie w formie dostępnej tylko dla osób zajmujących wysoką
pozycję intelektualną i etyczną.Niestety ja,człowiek z plebsu w takich sytuacjach przyzwyczajony
jestem do strofowania mnie w standartowy sposób czyli:
a)zoologiczny antykomunista
b)moherowy ciemniak
c)oszołom
d)faszysta

Teraz dowiedziałem się że jestem jeszcze "ciemniakiem ortograficznym"
Wybacz ten potworek słowny który stworzyłem ale zostałem nim, a przede wszystkim
Twoim delikatnym napomnieniem okrutnie zawstydzony i obiecuję:
1.Popracować nad ortografią
2.Pomyśleć cieplej o "wielkim patriocie"

Z Poważaniem
Skruszony Tybet

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2010, 08:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Historia to zestaw uzgodnionych kłamstw

Napolen I Wielki

Historia ludzkich poglądów jest rzadko czymś więcej niż historią ludzkich błędów."

Wolter.

Szczęśliwy jest naród, którego historia jest nudna. Monteskiusz

Historię piszą zwycięzcy

Z Historią jest jak z mięsnym pasztetem - nie należy patrzeć jak się go przyrządza

Nie tylko historia urabia człowieka – człowiek urabia historię

Jak mi się wydaje są to najlepsze odpowiedniki do tego filmu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2010, 09:59 
Moderator
Moderator

maxim napisał(a):
(zestaw jakiś cytatów że historii nie można wierzyć, aby podkreślić doniosłość wypowiedzi)...

Jak mi się wydaje są to najlepsze odpowiedniki do tego filmu

A konkretnie, to w którym miejscu podają nieprawdziwe informacje?

05.02.- http://wiadomosci.onet.pl/2124041,11,po ... ,item.html
towarzysze już się wiercą :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2010, 23:46 
Moderator
Moderator

http://www.rp.pl/artykul/118849,436857_ ... iego_.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 08:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
http://www.rp.pl/artykul/118849,436857__Ponure_zwyciestwo_Jaruzelskiego_.html

Jak widać generał ma wszędzie swoich popleczników....

Taki mały dodatek do tematu
http://demotywatory.pl/939398/--Spojrz-mi-w-oczy

Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 lutego 2010, 20:01 przez kaytek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 10:44 
Generał Broni
Generał Broni

Tybet napisał(a):
standartowy

Tę pracę nad ortografią właśnie widać. Ludzie, jak nie umiecie pisać po polsku, to korzystajcie może z (o zgrozo) Worda, albo Mozilli, które automatycznie podświetlają błędy. Kaleczenie naszego języka w internecie i patrzenie na to pobłażliwym wzrokiem w krótkim czasie doprowadzi do tego, że przyszłe pokolenia nie będą poprawnie umiały napisać nawet jednego zdania w ojczystym języku. Już na tym forum widziałem kilka razy napisane słowo "Polak" z małej litery. Taki macie do siebie szacunek? :(

Tak samo jak wtrącanie rusycyzmów w stylu "bolsze znaczenie", nie będę palcem pokazywał autora. Słowo "duże" lub "większe" zostało wykreślone ze słownika?

Co do samego filmu, bardzo ciekawy, choć jako historyk - amator raczej nieprzychylnym okiem patrzę na programy, w których nie pokazuje się całych maszynopisów, a jedynie ich wybrane fragmenty, z góry sugerując widzowi, dokąd zmierza wyprowadzana przez autora programu teza. Zresztą to taki program w stylu Discovery, kręcony typowo "pod publiczkę", co nie zmienia faktu, że ogromna większość informacji w nim zawartych ma walor historyczny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 11:36 
Specjalista
Specjalista

Voucur napisał(a):
Co do samego filmu, bardzo ciekawy, choć jako historyk - amator raczej nieprzychylnym okiem patrzę na programy, w których nie pokazuje się całych maszynopisów, a jedynie ich wybrane fragmenty, z góry sugerując widzowi, dokąd zmierza wyprowadzana przez autora programu teza. Zresztą to taki program w stylu Discovery, kręcony typowo "pod publiczkę", co nie zmienia faktu, że ogromna większość informacji w nim zawartych ma walor historyczny.

A wyobrażasz sobie kolego historyku cytowanie w filmie całych stron źródeł i opwiadanie co w jaki sposób ustalono? Kto by to obejrzał? Prawdopodobnie i tak obejrzało ten program zaledwie kilka procent Polaków, bo reszta ma to glęboko, albo ogladała program Lisa lub co innego na innych kanalach. Niestety, psy szczekają karawana jedzie dalej.
Moim zdaniem informacje przedstawione w filmie uwiarygadniają historycy którzy się w nim wypowiadają, wybitni badacze dziejów najnowszych, tacy jak śp. "Admirał" - prof. Wieczorkiewicz i prof. Paczkowski. Oni nie musieli/nie muszą szukać taniej popularności. Wiarygodne są też moim zdaniem wypowiedzi biografa Jaruzelskiego - dr. Kowalskiego, który zbadal dokumenty dot. ww. Ktoś, kto naraził się na ostracyzm swojego środowiska i w zamian za to niewiele zyskał nie napisał raczej tego co napisał po to żeby nakłamać. Jak ktoś ma wątpliwości - zawsze moze zajrzeć do książki "Generał ze skazą" i ocenić warsztat autora.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 22:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

http://blog.brpo.salon24.pl/158961,niep ... zwolnienie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 22:21 
Moderator
Moderator

poprzednia strona

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 22:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

:1 Dziękuję

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2010, 01:56 
Generał Broni
Generał Broni

SZZ napisał(a):
A wyobrażasz sobie kolego historyku cytowanie w filmie całych stron źródeł i opwiadanie co w jaki sposób ustalono? Kto by to obejrzał?

Wyobrażam sobie przejechanie kamerą w średnim tempie po całej stronie maszynopisu, tak żeby osoba potrafiąca czytać (analfabetów pod uwagę nie biorę) ogarnęła wzrokiem całość tekstu. Widziałem tak robione programy dokumentalne za czasów Telewizji Edukacyjnej i ja je oglądałem. Skakanie ze słowa na słowo po całej stronie w sposób wybiórczy przypomina mi zabiegi z jakichś pseudonaukowych wymiotów pokroju Zeitgeist. Nie neguję wartości całego materiału badawczego jaki został przeprowadzony, ale po prostu konstrukcja tego filmu mi się nie podoba. Tak samo jak te wtręty z kronik filmowych. Albo się robi program dokumentalny, albo badziew à la Wołoszański.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2010, 10:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja też nie rozumiem wersji całe dokumenty, jaka to różnica? Po to są historycy, którzy mają po latach doświadczenia możliwość wyekstraktowania esencji z materiału - to często pasja ich życia. Oczywście, zawsze będzie tendencja do symapti w pewną stronę, ale trzon obiektywizmu, pewne fakty i realcje są bezsprzeczne. Zachowania typu odsiew ludzi narodowści żydowskiej z wojska są faktami, któe miały miejsce i nadinterpetacja nie ma tu miejsca. Typowy rasizm, tu nie ma złudzeń czy nie domuwień czy nadintepretacji. To są proste fakty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2010, 10:51 
Generał Broni
Generał Broni

Taka różnica, że jak wezmę dowolny fragment tekstu wielkości kartki kancelaryjnej i wybiorę z niego po zdaniu, potem sklecę je do kupy, to mogę sobie dowolnie naginać znaczenie całości. To się nazywa manipulacja. Nie mówię, że tak było w tym konkretnym przypadku.

Wy mnie chyba kompletnie nie rozumiecie - nie sprzeczam się co do meritum sprawy, tow. Jaruzelski to jest kanalia działająca na szkodę swojego kraju, już o niebo lepszy był taki Rokossowski, bo chociaż na usprawiedliwienie można mu zaliczyć to, że nie był Polakiem. Mnie się nie podoba jedynie sposób, w jaki to się widzowi tłumaczy, konstrukcja tego programu. No, ale to rzecz gustu, niektórzy lubią tego typu lekkostrawne filmiki z rockową muzyczką w tle i śmigającymi czołgami.

Aha, jeszcze urzekło mnie jedno sformułowanie: "Tam uznano, że ma predyspozycje intelektualne, bo przecież pochodził z polskiej rodziny ziemiańskiej, do tego żeby zostać oficerem i wysłano go na kurs oficerski do szkoły piechoty w Riazaniu." Pomijając kaleką konstrukcję tego zdania, rozumiem, że poza Jaruzelskim w tej szkole kształcili się Radziwiłłowie, Sapiehowie i Potoccy. ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]