Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 00:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: A co ze Szwedami?
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 09:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Czy ktos analizowal moze Potop? Doszli oni daleeeeko na poludnie. Ciekaw jestem jak ze znaleziskami z tych czasow. Czy komus udalo sie moze znalezc jakies szwedzkie monety? Gdzie tego ewentualnie szukac? Pozdrawiam, Andarian

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 09:28 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Szwedzkie monety? A mało tego leży? Szelągi Gustawa Adolfa, Krystyny Wazy i Karola Gustawa - oraz fałszerstwa tychże. Leży to po całej Polsce...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 10:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Fakt... troche zle sie wyrazilem :usta . Bardziej chodzilo mi o miesca stacjonowania wojsk Szwedzkich, a mowiac monety mialem na mysli wieksze znaleziska (transporty zoldu itp.). Z okresu Wojen napoleonskich wiem, ze sa takie historie ale tak niesprecyzowane (miejsca gdzie mozna szukac), ze nie ma co sobie tym glowy zawracac. Myslalem, ze ktos moze zna jakies "legendy" dotyczace Potopu. Pozdrawiam, Andarian

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 10:37 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Aaaa... to insza inszość! Ale tu już nic nie wiem... :usta

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 20:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Wg miejscowej legendy "szwedzkie okopy" sa w poblizu zamku w Lipowcu - faktycznie sa tam jakies resztki umocnien ziemnych, jednak kopac raczej niebezpiecznie, ja sie w kazdym razie nie odwazylem. Poza tym praktycznie kazdy zamek na Jurze zostal zniszczony w czasie Potopu, wiec jakies wnioski sie nasuwaja :que
Pozdrawiam - jankos.
P.S. Co do Paczoltowic - rylem w tamtych okolicach bez wiekszych rezultatow, moze Tobie bardziej sie poszczesci :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 20:30 
Radkoff Pierwszy Wielki

Witam!
W okolicach Cieszyna jest pobojowisko szwedzkie a na nim... wybudowano kurczarnie, czy coś podobnego - w około Radi znalazł kawałek łyżeczki z koroną (szwedzka?). Ponadto Szwedzi oblegali Zamek Cieszyński i bombardowali go z czeskiego brzegu rzeki Olzy. W okolicy jest również mogiła żołnierzy szwedzkich zamordowanych po kapitulacji na owym zamku.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2004, 08:09 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

jankos napisał(a):
praktycznie kazdy zamek na Jurze zostal zniszczony w czasie Potopu

Nie tylko na Jurze, nie tylko zamek... W ostatnie lato m.in. pojeździłem po Polsce aby coś tam pozwiedzać. Gdzie nie czytałem historii obiektu, to "zniszczony przez Szwedów". Czasami, jak obiekt był mocno leciwy (jakieś 800 lat i więcej), to swoją kartę w historii zapisywali też Tatarzy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2004, 17:18 
Moderator
Moderator

Kilka lat temu na Ziemi Lubuskiej we wsi spalonej (powtórnie) w 1945 roku, trafiłem wielką monetę. Jest to 1 ore z 1629 roku wielkości mniej więcej talara!!!
Z przekazów historycznych wiadomo, że zanim powstała wieś był tam młyn i spalony został właśnie przez Szwedów...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 08:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No, no, no. Od Talarów to ty sie od.... :) Jesli ktos ma moja wizytówkę to wie o co chodzi :P. Dla nieoświeconych na nazwisko mam Talar (hmmm moze stad to zainteresowanie monetkami, jeszcze żadnego nie znalazłem :( ). Pozdrawiam, Andarian (Grzegorz Talar).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 22:55 
Kapitan Petersen

jankos napisał(a):
praktycznie kazdy zamek na Jurze zostal zniszczony w czasie Potopu

Robi napisał(a):
Nie tylko na Jurze, nie tylko zamek (...)Gdzie nie czytałem historii obiektu, to "zniszczony przez Szwedów". Czasami, jak obiekt był mocno leciwy (jakieś 800 lat i więcej), to swoją kartę w historii zapisywali też Tatarzy.

To szwedzkie plugastwo strasznie się wówczas rozlazło po Polsce. Draństwo polegało na tym, że niektóre budowle zostały zrujnowane nie w czasie działań zbrojnych, ale już po zdobyciu tych obiektów - podczas poszukiwania domniemanych lub rzeczywistych skarbów, które rzekomo, a czasem faktycznie, ukrywano przed Szwedami zanim się im poddano. Normalnie ci blondyni powinni nam teraz wypłacać reparacje wojenne :)

Co zaś się tyczy brunetów, czyli Tatarów, to "duże kęsim" zrobili nam trzy razy: zimą 1240/41, zimą 1259/60 i zimą 1287/88. Potem była jeszcze "szarpanina" prowadzona z różnym szczęściem w latach 1487, 1490/91 i dwukrotnie w 1500 r.

Niby wiemy, że te najazdy były, ale kiedy, gdzie i co - jakoś nam ucieka. Dlatego poniżej krótka historia konfliktu:

1240 - Pierwszy duży najazd Tatarów. 30-tys. armia tatarska pustoszy Ziemię Sandomierską, zdobywa Kraków i dochodzi do Legnicy. Polskie rycerstwo dostaje w ucho kolejno: w Tursku Wielkim, pod Chmielnikiem, pod Opolem i pod Legnicą, gdzie (uwaga, uwaga) użyto gazów bojowych!. Ale i samym Tatarom dostało się niemało.

1259/60 - Drugi najazd na Polskę. Tatarzy skoncentrowani pod Chełmem ruszają przez Lublin, Sandomierz, Iłżę, Wąchock, Sulejów pod Chęciny. Pod drodze grabią, palą i wycinają ludność w pień. Grabią Kraków, ale odpuszczają sobie broniący się Wawel. Pustoszą okolicę docierając nawet do Bytomia. Pod koniec marca 1260 r. bezkarnie opuszczają splądrowany kraj uwożąc wielkie łupy. :mg:

1287/1288 - Trzeci wielki najazd Tatarów. Bruneci zaatakowali ziemie: krakowską, sandomierską i sieradzko-łęczycką. Na północy dochodzą aż do Sieradza.
Leszek Czarny z pomocą Węgrów daje wreszcie operującym w Małopolsce Tatarom w mordę pod Starym Sączem. Drugie skrzydło tatarskie poruszające się szlakiem północnym dostaje w ucho od polskiego rycerstwa niedaleko Łagowa w Górach Świętokrzyskich. Dzięki tym zwycięstwom udaje się ograniczyć straty materialne wywołane najazdem.

W 1487 r. Tatarzy zawołżańscy atakują Podole. Królewicz Jan Olbracht daje im w mordę w stylu pokazowym. 1,5 tys. Tatarów opuszcza miejsce bitwy w tzw. drewnianych piżamach. Ten bilans powiększa się szybko o jednego - wysokiego dowódcę tatarskiego, który po dostaniu się do niewoli zostaje ścięty na miejscu na rozkaz królewicza. :gil

1490 - 1491. Koło Bożego Narodzenia Tatarzy dokonują wypadu na Wołyń, dochodzą prawie pod Lublin. Polski kontratak następuje w styczniu pod Zasławiem nad Horynią. Z 9 tys. Tatarów - wedle przekazów - ocalało 50. Z arytmetyki wynika, że 8. 950 odfrunęło z pola bitwy w białych koszulach.

1500 r. W czerwcu Tatarzy pustoszą ziemię lubelską, aż po Wisłę. Król Jan Olbracht wyrusza przeciw nim, jednak napastnicy wycofują się. W lipcu król zakłada obóz złożony z 15 tys. wojowników. Po jakimś czasie musi jednak wyjechać do Krakowa na rozmowy z nuncjuszem papieskim. Wtedy 15-tys. oddział tatarów dokonuje kolejnego najazdu. Uderzają na Lwów, Bełz, Hrubieszów i Chełm, a druga grupa niszczy Łańcut i Leżajsk. Potem pustosząc Mazowsze wycofują się na Litwę, niszczą ją, po czym w końcu listopada powracają do swoich siedzib. Podczas tej kampanii wzięli do niewoli prawie 50 tys. osób. :bat

Fine[/list]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]