Teraz jest wtorek, 31 marca 2026, 21:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: CZTEREJ PANCERNI I PIES...
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 01:34 
Porucznik
Porucznik

http://www.silesiasuperior.com/03/Fryde ... hronik.htm

bez komentarza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2004, 14:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Cóż......jak w przedmowie bez komentarza......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2004, 19:07 
Specjalista
Specjalista

http://www.silesiasuperior.com/03/Alfre ... lasnej.htm

Tu komentarz jest potrzebny bo jeszcze ktos moze nie zrozumiec intencji i przeslania jakie jest zawarte w tym SEPARATYSTYCZNYM "pismie".
Poczytajcie reszte artykulow np ten z linka. Sa tak samo wiarygodni jak i Niemiecka propaganda z czasow wojny.Zreszta jak widac po stronie bardziej bliscy sa im wlasnie Niemcy niz Polska.Nie ma sie wiec co niezdrowo podniecac tragizmem zawartym w opisie zdobywania slaska opolskiego przez armie czerwona bo artykul zostal napisany wlasnie po to by wzbudzic sensacje i antyradzieckie nastroje, tym samym odcinajac sie od checi bycia wyzwolonym przez rosjan a i manifestujac niechec bycia czescia Panstwa Polskiego. Czytajcie miedzy wierszami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2004, 23:41 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Moze i masz racje ale wiesz ja podobne opowiesci znam z pierwszej reki , od swojej babci i nie bardzo wierze aby koloryzowala to co przeszla majac 17 lat.To tyle z mojej strony.Opolszczyzna slynie z niecheci do wszystkiego co slowianskie ale nie wolno szczegolnie nam zapominac o tym co faktycznie sie tam wydarzylo.Wojska radzieckie nie traktowaly tamtych ziem jako Polskich tylko jako rdzenne tereny niemieckie a wiec okupacja na calego ,choc i Polakow nie oszczedzali na ziemiach niby zawsze naszych.
Aha od razu dodam ze jestem przeciwny zwrotowi ziem oraz odszkodawaniom dla Niemcow , to tak zeby nie bylo ze jestem anty polski.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2004, 23:49 
Porucznik
Porucznik

komukolwiek owa gazeta syptatyzuje, nie zmienia to faktu że dokonano zbrodni przeciwko ludzkości - i sprawcy powinni wisieć a nie być opiewanie przez sowiecka propagande, seriale i miliony medali jakie przyznano za owe "wyzwolenie" ziem odzyskanych.

nieważne czy ginęli niemcy, ruscy czy murzyni z Ruandy - zbrodnie na ludności cywilnej mają taki sam wymiar.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 00:16 
"Spammerus maximus"

aro333 napisał(a):
Moze i masz racje ale wiesz ja podobne opowiesci znam z pierwszej reki , od swojej babci i nie bardzo wierze aby koloryzowala to co przeszla majac 17 lat.To tyle z mojej strony.Opolszczyzna slynie z niecheci do wszystkiego co slowianskie ale nie wolno szczegolnie nam zapominac o tym co faktycznie sie tam wydarzylo.Wojska radzieckie nie traktowaly tamtych ziem jako Polskich tylko jako rdzenne tereny niemieckie a wiec okupacja na calego ,choc i Polakow nie oszczedzali na ziemiach niby zawsze naszych.
Aha od razu dodam ze jestem przeciwny zwrotowi ziem oraz odszkodawaniom dla Niemcow , to tak zeby nie bylo ze jestem anty polski.

W zeszłym miesiącu byłem u rodziny Berezola przy granicy zachodniej. Oczywiście na wykopkach w miejscu koncentracji wojsk radzieckich przd szturmem na Berlin.
Wcześniej opowiadał mi że rosjanie po wejściu do wsi urządzili sobie zabawę gwałcąc rabując itd. Przyznam że mu nie wierzyłem (tak w "wykopkowe" opowieści jak i historyczno-fantastyczne dywagacje). Jakież było moje zdziwienie kiedy rzeczywiście trafiłem w lesie na wieś zbudowaną z kamienia( a raczej jej pozostałości), pozostałości po setkach ziemianek i lotniskach polowych. W życiu czegoś takiego nie widziałem.
Jednego wieczoru poszliśmy do człowieka który interesuje się historią regionu i usłyszałem opowieść o tym że miejscowość w której byliśmy zdobywali rosjanie o azjatyckich rysach. NIe mam czasu na opisywanie szczegółów ale naprawdę wstrząsająca opowieść.
Opowiadający był polakiem, potomkiem partyzantów więc zakładam jego obiektywizm.
Pozdrawiam
Hans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 00:20 
Specjalista
Specjalista

Tak oczywiscie.Ja nie mowie ze tak nie bylo. Nie twierdze ze armia radziecka nie postepowala tak jak w tym opisie, tego nie wiem.Twierdze natomiast ze zrodlo ktore wzieliscie za przyklad do naswietlenia zbrodni jest mocno niewiarygodne z racji swojego separatystycznego charakteru.Jest tendencyjne i ma na celu zupelnie inne przeslanki niz badanie martynologi slaskiej.Opieranie sie na nim nie jest zadnym dowodem zbrodni z powodow jakie przytoczylem wczesniej.
Przegladajac ta strone moglbym rowniez wyciagnac wnioski ze autorzy strony w sposob calkowicie jawny daza i nagabuja do oderwania sie Slaska Opolskiego od Polski co mozna by traktowac jako zdrade stanu i postawic ich przed sadem.
Podajcie inne zrodla tego tematu nie majace swoich korzeni w skrajnym separatyzmie a bedzie mozna sie skupic tylko i wylacznie na zbrodniach radzieckich ktore niewatpliwie mialy na slasku miejsce.Pytanie jest tylko czy wygladalo to tak jak opisal to autor tego artykulu czy moze byly tez inne strony lub zdarzenia o ktorych nie wspomnial i czy to co opisal ma swoje potwierdzenie gdzie indziej .
Dodam jeszce tylko ze nie sympatyzuje ani z bolszewikami ani z rosjanami ani tez z jakimikolwiek innymi stronami tej kwestii.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 02:19 
Porucznik
Porucznik

Szkoda że dyskusja rozgorzała na temat separatyzmu owego ugrupowania a nie na temat treści tekstu w którym owego separatyzmu nie ma i właśnie dlatego go wkleiłem na to forum.

Jeżeli się myle podaj mi jakikolwiek cytat z owego tekstu o separatystycznych znamionach np. chęci oderwania Śląska opolskiego, kwestii odszkodowań za majątek pozostawiony, chęci zaznaczenia swojej odrębności od reszty kraju itp.

Autor opisuje wydarzenia o których historia milczała przez ostatnie 50 lat. Wydarzenia których według sowieckiej historii po prostu nie było. Są niestety krzyże na cmentarzach a ludzie ci bynajmniej nie zatruli sie salmonellą.

To właśnie ma na myśli autor - ukazać wydarzenia których ofiary jeszcze do dziś boją sie mówić w strachu przed represjami systemu którego już nie ma.

Nie zauważyłem w owym tekscie znamion jakiegokolwiek politycznego wykorzystania owych wydarzeń 1945 roku - a właśnie o to podniosłeś lament. Autor wyjątkowo obiektywnie jak na takie ugrupowanie ocene pozostawia czytelnikowi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 02:34 
Specjalista
Specjalista

Wydaje mi sie ze odpowiedzialem na twoje pytania w moich 2 poprzednich postach....A jezeli chodzi o separatyzm to nie mialem na mysli tylko tego tekstu ale zawartosc calego serwisu w ktorym ten tekst sie znajduje a przykladowy link wkleilem 2 posty wyzej.Jezeli chodzi o obiektywizm autora i pozostawienie oceny czytelnikowi to w moim mniemaniututaj wlasnie jest manipulacja. Jeszcze raz mowie ze nie twierdze ze tak nie bylo ale podajcie inne zrodla potwierdzajace wydarzenia opisane przez tego autora....wtedy bedzie obiektywnie .
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 07:16 
"Spammerus maximus"

Może trochę nie na temat ale mną wstrząsnął ten artykuł więc podaję go w linku...
Pozdrawiam
http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2242556.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 21:21 
Porucznik
Porucznik

racja, wstrząsające. My tu gadu - gadu a w Czeczeni wcale nie jest lepiej. :mg: :x

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]