Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 14:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka do X70
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2010, 16:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Padła mi cewka koncentryczna do tereski.Co prawda jeszcze działa,ale zejscie jest nieuniknione.Proscan nie podejmuje się tego naprawić,serwis od V... też.Trzeba kupić nową.Trudna sprawa ,trudna decyzja za 550 zł :( Jaką cewke kupić?Uzywałem -najczęściej-koncentrycznej średniej częstotliwości i sporadycznie sondy koncentrycznej wysokiej częstotliwości.Teraz pytanie-DD czy koncentryczna-cena taka sama.I 3khz czy 7 khz?Na militarkę i tego typu rzeczy nie jestem napalony,ale zastanawiam się nad tą 3khz.Ktoś może miał możliwość porównania czułości i zasięgu na to co się najczęściej na polach trafia:silberki,frakcje talara,ukochane fenisie.Czy chodząc najczęsciej po polach,ugorach jest sens inwestować w cewke 3khz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2010, 20:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest cewka 7 kHz DD 10,5". To chyba najbardziej uniwersalna cewka. Sam zastanawiam sie nad przejściem z koncentryka na taką właśnie.
Ale jest to, oczywiście, moja subiektywna ocena.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2010, 21:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Kupując xterkę70 wyposażyłem ją w cewki: DD 7,5 kHz 10,5" oraz DD eliptyczna 18,75 kHz. Po jakimś czasie dokupiłem cewkę DD 7,5 kHz 6". Ten ostatni zakup (na tereny mocno zaśmiecone) moim zdaniem okazał się nietrafiony. Po krótkim okresie testów wydawało mi się, że na terenach mocno zaśmieconych lepiej sprawuje się DD eliptyczna 18,75 kHz (być może wynikało to z tego, że cewkę DD eliptyczna 18,75 kHz miałem już opanowaną i zabrakło mi samozaparcia do tego, żeby pomimo mizernych efektów dalej testować cewkę (snajperkę) DD 7,5 kHz 6" ). Zrobiłem małe "machniom" ze znajomym i snajperkę zastąpiłem cewką koncentryczna 3 kHz 9". Kilka wypraw na których testowałem tego koncentryka też mnie jakoś do niego nie przekonało. Podsumowując moją znajomość wymienionych wyżej typów cewek: kup DD 7,5 kHz 10,5" i moim skromnym zdaniem nie będziesz rozczarowany. Cewka ta jest niewątpliwie cięższa od koncentrycznej, ale w niezaśmieconym i średnio zaśmieconym terenie namierza całkiem miłe fanty :)

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2010, 18:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

OK,dzięki Panowie.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 20:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

W poniedziałek nie wytrzymałem na kanapie i mnie poniosło... :) zapowiadali że może padać,zdjąłem tą cewke z uszkodzonym kablem,założyłem wysokiej częstotliwości.Miejsce ze dwa kilometry od wsi,za pierwszym razem się zamotałem w lesie,ale terez z pomocą wydruku mapy sat. trafiłem bez pudła.Przy ruinach standart,małe łuski,wojenne fenisie,jakiś tandetny srebrny sygnecik z inicjałami,zardzewiała menażka.Czułość na maksa,alle metal,co chwila popiarduje,zwłaszcza w pobliżu miejsc gdzie stały budynki.Miejsce gdzie na mapie był zaznaczony "ogród",za budynkami.Ładny,mocny sygnał,głeboko...Używam saperki BW,wykopałem dziurkę na długość saperki,nic,poszerzyłem "dołek"-może coś z boku,nic...grzebie głębiej,jest jakiś metal.Miska srednicy ok.45 cm,odwrocona dnem do gory,nawet w niezłym stanie.Obkopałem dookoła,ale nie chce wyleżć.Wygrzebałem dołek z boku,coś pod miską jest :) No i padać zaczęło,długo się nie zastanawiająć wydziabałem sporą dziurę w misce.Śmietnik...,ale zabawa była fajna :) .W sumie saperka jakieś 50 cm,moja łapka jakieś 20 cm dodatkowo.Jak na cewkę na drobnicę,niezły wynik.Niestety akurat tego dnia aparatu nie zabrałem :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 22:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

@ marekfx
Przy koncentryku , "H", czułość max, all metal, ustawiając się pod drobny kolor kopiesz wszystkie sygnały czy odpuszczasz ujemne ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 kwietnia 2010, 21:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Odpuszczasz ujemne.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]