Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 15:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 czerwca 2009, 23:43 
Generał Broni
Generał Broni

Jeszcze małe sprostowanie apacer.Wymiana anteny w radiotelefonach PMR nie zmienia ich częstotliwości.Zarówno przed wymianą anteny,jak i po będą miały częstotliwosć 446MHZ.Po zmianie anteny nie zmieni się ich moc ,ale zwiększy czułość(może się też zmniejszyć przy nieumiejętnym dobraniu anteny),przez co zwiększymy odległość ,z jakiej możemy się porozumiewać.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Potrzebuję trzech radiotelefonów - co wybrać?
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 21:48 
Chorąży
Chorąży

Ja posiadam Kenwoody TK3101 radia już trochę wiekowe (przez co ciężkawe po wyjęciu akumulatora robią się bardzo lekkie :D )ale bardzo fajne i dobrze wykonane .Posiadają 15 kanałów.Antena się nie wykręca . Wcześniej pracowałem na MaxCom WT608 .Dużo bajerów w tym funkcja odstraszania komarów :roll: .Możliwość szyfrowania rozmowy w 4 poziomach o ile dobrze pamiętam .Kilka dzwonków wywołania .Standardowy akumulatorek pada bardzo szybko .Radio zasilane jest zamiennie z 4 paluszków typu AAA na bateriach markowych alkaicznych spokojnie dwa pełne dni można pogadać oczywiście zależy to od intensywności rozmów.
W pytaniu o możliwość szyfrowania rozmowy zapewne chodziło czy nas nikt nie podsłucha otóż wszystko jest możliwe .Jeśli radyjka mają być legalne czyli nie wymagana na nie jest licencja to należy liczyć się z możliwością "wbicia się w rozmowę" przykładowo grupki dzieci bawiących się akurat w wojnę w okolicy naszych poszukiwań.Z reguły po usłyszeniu kogoś obcego w eterze nie dadzą nam spokoju pytając kim jesteś ? :lol: Wszelakie radyjka czy to motoroli czy też innej markowej firmy albo totalna chińszczyzna sprzedawana w marketach za grosze są na to samo pasmo i będą komunikowały się ze sobą .
Co do zasięgu tak jak pisali inni powyżej, drastycznie spada on w obszarze zalesionym zwiększenie mocy do 4 czy 5W niewiele pomoże .
Podsumowując krótkofalówki w terenie to fajna sprawa nie wszędzie przecież mamy zasięg w telefonie komórkowym a czasami zanim zdążymy po niego sięgnąć i wybrać numer może być za późno
Mam nadzieję ,że pomogłem chociaż trochę w wyjaśnieniu problemu
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 22:21 
Moderator
Moderator

Podpinam sie pod temat, mam okazje kupic za grosze komplet Topcoma - Twintalker 9100 -warto na to wyrzucac kase ?? przeznaczenie - bliska łącznosc ( 2-3 km) na wykopkach, polowaniu, turystyce itp imprezach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 października 2010, 19:32 
Chorąży
Chorąży

Argo napisał(a):
Podpinam sie pod temat, mam okazje kupic za grosze komplet Topcoma - Twintalker 9100 -warto na to wyrzucac kase ?? przeznaczenie - bliska łącznosc ( 2-3 km) na wykopkach, polowaniu, turystyce itp imprezach.

W lesie na pewno nie dadzą rady z łącznością na 3 km .Na otwartym terenie to co innego :)
Nowe kosztują od 250 do 300zł lepiej kupić coś innego w tej cenie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 października 2010, 20:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Midland G7 XT - do 2km w mieście się dogadam więc chyba w lesie też dałby radę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 października 2010, 20:25 
Chorąży
Chorąży

Jedynym pewnikiem będzie sprawdzenie w terenie :)

Ja ze swojego sprzętu jestem zadowolony

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]