Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 16:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Taktyk PI
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 14:24 
Moderator
Moderator

Wyobraźcie sobie, jak przy takim podejściu do klienta, będzie wyglądał serwis Taktyka. :n
Czy u nas naprawdę nie można niczego zrobić do końca porządnie?
Ja w każdym razie już dziękuję...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 18:08 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Forum to nie jest automat, do którego wrzuca się pytanie i natychmiast ma się odpowiedź. Zawsze można napisać do nas na priv lub zadzwonić – udzielimy wyczerpujących odpowiedzi.

Obiecane filmy można obejrzeć wchodząc na te linki:

1. Wprowadzenie: http://www.youtube.com/watch?v=M6HXLUjEdXI
2. Szybki start: http://www.youtube.com/watch?v=Wck3lhUKqPs
3. Tryby pracy: http://www.youtube.com/watch?v=RdJgYex8FYM
4. Delay i dyskryminacja wielkościowa: http://www.youtube.com/watch?v=-JJptmAnLPQ
5. Zasięg detekcji: http://www.youtube.com/watch?v=vKJtpKIITzU

Tryb pracy MOTION nie jest czymś dziwnym w detektorach PI (PULSE INDUCTION) i występuję choćby w detektorach Cscope Cs4PI, Cs6Pi, Cs7Pi. Jest także w Lorenz, który posiada opcje AUTO. Tryb jest po to aby utrzymywać na stałym poziomie sygnał wiodący (progowy) i nie dopuszczać do odstrojenia się detektora od zadanej wartości. W trybie statycznym co jakiś czas musimy zerować urządzenie, w trybie MOTION robi to za nas automatyka zerowania.

Dyskryminując małe śmieci tracimy około 10-20% zasięgu.

Pozdrawiam
Taktyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 21:37 
Generał Broni
Generał Broni

Taktyk
Filmy są w porządku i dają obraz wstępny twojej maszyny ale...
1.Nie chce tylko krytykować - brakuje mi przedstawienia na jakich ustawieniach testujesz zasięgi i w jakim trybie (podejrzewam statyczny nieruchowy) ??
2.Raczej nikogo nie interesuje zasięg na puszkę po farbie - przydałby się film z zasięgiem na klamrę od pasa (obojętnie czy I czy II WW) czy bagnet (jak poprzednio) oraz na saperkę ale z drewnianym trzonkiem lub w ogóle bez trzonka.
3.Do tego dopełnieniem byłby film z porównaniem np. zasięg na bagnet czy klamrę przy dyskryminacji ignorującej łuski mosiężne oraz przy braku tej dyskryminacji.
Przy braku kontrolki stal/kolor nikt nie będzie szukał na zaśmieconym terenie bez dyskryminacji właśnie np. łusek.

Ostatnie - co masz na myśli małe śmieci (jaka wielkość czy średnica) ?? Małe śmieci stalowe czy kolorowe ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 22:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Odp. 1 Tryb ruchowy MOTION – ma długą stałą czasową przy AUTO SPEED = 2. Delay oczywiście = 2.
Odp.2 To nie jest puszka po farbie – to puszka po świecy zapachowej – taką akurat miałem pod ręką. Jak będę miał przedmioty, o których piszesz zrobię może kolejny film.
Odp.3 Już pisałem - zasięg na większe cele z ustawieniem DELAY dyskryminującym kapsle, łuski jest jakieś 10-20% mniejszy. Wszystko zależy także od odległości w jakiej znajdują się dyskryminowane przedmioty od sondy. Tego detektora także trzeba się nauczyć. Systemy rozróżniania kolor/żelazo w PI są wysoce mylne. W moim odczuciu szukając militariów kopać należy wszystko.

Małe śmieci, to właśnie kapsle, folia aluminiowa i pewnie te nieszczęsne łuski.

Pozdrawiam
Taktyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 16:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W zapowiedziach była mowa że będzie można choć z grubsza odróżnić czy pod cewką jest kolor czy żelazo. Na naszych terenach były ciężkie walki i często jest dużo odłamków, które będą traktowane przez ten detektor jako duży cel a jak mam kopać wszystko co duże to ja dziękuję żal życia i czasu.Kupię tylko detektor który ma możliwość takiego rozróżnienia.Moim zdaniem ten detektor nie jest krokiem do przodu w dziedzinie wykrywaczy PI.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 23:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Sprzęt wykonany naprawdę staranie, to trzeba przyznać, ale mam pewien niedosyt. Zapawiadało się szumnie, a tylko ładny PI w kosmicznej cenie. Myslałem, że to bedzie rewolucja... Jakaś alternatywa do amatorskich konstrukcji na pewno jest. Ale jeśli ma on kosztować prawie 1500zł to powinien sobą reprezentować coś klasę wyżej. Osobiście zamiast trybu ruchowego chętniej widział bym tam jakieś prymitywne rozróznianie metali. Działa to w wykrywaczach PI wbrew pozorom od lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 09:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Jak działa rozróżniane? Weź sobie do ręki Lorenz DeepMax X3, który posiada identyfikację cyfrową znaleziska ID od 0-99 oraz rozróżnianie żelazo i kolor (FERROUS i NON-FERROUS). W testach w Odkrywcy 7/2009 hełm stalowy był identyfikowany jako „kolor” a w przypadku bagnetu odczyty nie były jednoznaczne. Jakakolwiek identyfikacja (wg. autorów testu) była możliwa znacznie poniżej potencjalnego zasięgu – około 60% dla prawidłowego ID i dla 40-50% zasięgu dla wskazania czy dany obiekt jest żelazny czy kolorowy.

W Polskich wynalazkach takich jak Nowak jest na pewno jeszcze gorzej. Wniosek jest taki, że jeśli ktoś chce mieć w miarę dobrą identyfikację to już lepiej używać VLF, które prawidłowe ID podają dla 80% zasięgu.

Detektory PI są niezawodne w dwóch sytuacjach – chodzi nie tylko o ich zasięg, który jest taki sam w powietrzu i w gruncie.

1. Po pierwsze w produktywnym miejscu (miejscówce), gdzie nawet detektorem VLF nie odcinamy się od rdzy i szukamy na ALL METAL – PI wykopiemy w takim miejscu wszystko i to na znacznych głębokościach.
2. W miejscach o wysokiej mineralizacji (magnetyczny grunt), na plaży (mokry przewodzący piasek), i w surfie (słona woda). Rzadko, który VLF radzi sobie w takich warunkach. Dla PI magnetyczny grunt i przewodzący piasek nie stanowią większego problemu.

Można oczywiście pokusić się o dodanie takiej funkcji – identyfikacji cyfrowej i prostego rozróżniania żelazo/kolor dla Taktyk PULSE-X ale czy znając ograniczenia (i mając już świadomość) tych rozwiązań będziemy je z "czystym sumieniem" wykorzystywać w terenie?

Kwestie kopania małych odłamków załatwia DELAY oraz użycie większych sond.

Pozdrawiam
Taktyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 13:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Do wykrywaczy typu PI nie musisz mnie przekonywać. Mam i używam juz bardzo długo. Wszelkie amerykańskie wynalazki mogą się schować. Nowakowi, albo sie wykrywacz uda, albo nie. Mam akurat ten udany model, w którym identyfikacja się sprawdza. Jesli chodzisz po pobojowiskach,a wykrywacz sygnalizuje mały kolor to na 99% jest to łuska. Wiadomo, że miedzy nimi moga być odznaczenia guziki itp, ale od tego już są minelaby. Kopie się po prostu wszystko co kolorem nie jest bo klamrę od pasa bedzie pokazywał jako żelazo, bagnet zastygnalizuje dwoma świecacymi lampkami. Trzeba przebrnąć przez tony odłamków, ale coś za coś. Stabilność i zasięg kosztem dyskryminacji. Nie ma wykrywaczy nieomylnych, a stalowy hełm nawet sovereingt GT zasygnalizuje jako piękny kolor. Zrobiłeś naprawdę ten wykrywacz profesjonalnie i wyglada to naprawde dobrze, ale przydał by sie mały ukłon w kirerunku poszukiwczy militariów i prosta identyfikacja. Oczywiście nikt precyzji na pozionie VLF nie wymaga (choć i tak w kazdej VLFce jest ona za płytka). Na Bieszczadzkich stokach nie da się kopać każdego sygnału. Podchodzisz zbyt idealistycznie do sprawy bo ograniczenia są i każdy je zna, a przekłamania zdarzają się nawet w najlepszych detektorach. Wolę takie proste rozróznianie, niż stratę zasięgiu o 20% na wielkościówce. Myślałem, że Taktyk powali wszystkich albo kosmicznym zasięgiem, albo fajnym rozróżnianiem metali, a wyszedł po prostu porprawny, świetnie wykonany wykrywacz. Podoba mi się pinpoint, jakość użytych materiałów i staranność wykonania. Obawiam się tylko, że większość kupi midasa z Częstochowy bo o połowę tańszy, zasięgi podobne, namiastka identyfikacji, nie wnikająć w to że cewka z druta od pralki i chińskie potęcjometry.
Jeszcze jedno, na plaży z pewnoscią jest nie wrażliwy na grunt, ale nie oszukujmy się nie jest to wykrywacz na plażę.

Ostatnio edytowano czwartek, 21 października 2010, 15:29 przez tara, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 15:17 
Moderator
Moderator

Cytuj:
W Polskich wynalazkach takich jak Nowak jest na pewno jeszcze gorzej.

W Saperze i Nowaku ta dyskryminacja działa bardzo dobrze i poprawnie. Kiedy przedmiot jest bardzo głęboko, na takiej głębokości, że wyczuwalne jest jedynie lekkie przyspieszenie impulsu wtedy faktycznie identyfikacja jest niemożliwa. Jeśli jednak zmniejszymy odległość przedmiotu od cewki do w miarę wyraźnego sygnału , identyfikacja zaczyna działać, nie mówiąc już dla przedmiotów leżących w miarę płytko gdzie działa wręcz bardzo precyzyjnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 20:16 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
Może jakiś użytkownik wypowie się na temat tego wykrywacza bo na razie za kupnem przemawia wygląd, kolor, że z polski, chyba materiały z którego został wykonany, a reszta to wielka niewiadoma. Zastanawiam się nad kupnem jego, lecz jeszcze mało informacjii co przemawia za tym wykrywacz PI odnośnie ceny w porównaniu z rodzimą masową produkcją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 20:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Lorenz to jednak niemiecka firma i do tego ścisła czołówka światowa.

Mam wrażenie Tara, że te diody kolorowe, w Twoim detektorze pokazują wszystko i nic.

Oczywiście staram się wsłuchiwać w Wasze opinię i naprawdę biorę sobie je do serca. Nie mam także pretensji o konstruktywną krytykę. Jeśli uda mi się opracować system identyfikacji lub rozróżniania w PI wiarygodny w 80% (tak jak w VLF) to znajdzie on na pewno miejsce w kolejnym naszym detektorze.

Solidny system statyczno-ruchowy jest już zrobiony.

Zasięg mógłby być większy ale jest ograniczony ze względu na żywotność baterii.

Pozdrawiam
Taktyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 20:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A nie da się zrobić pstryczka żeby to operator o tym decydował? (dopalacz taki)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 21:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Pewnie, że się da ale nie na tym zasilaniu. Teraz pobór prądu jest 0,10-0,12A. To i tak dużo w porównaniu z niektórymi bardziej oszczędnymi (low power) PI a w szczególności z VLF. Można byłoby pokusić się o zwiększenie zasięgu ale wtedy detektor byłby jeszcze droższy. Doszedłby koszt akumulatora o większej pojemności.

Dla przykładu podam, że Lorenz DeepMax X3 ma pobór prądu 0,67-0,68A. Niestety akumulator trzeba nosić na plecach.

Pozdrawiam
Taktyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 października 2010, 08:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Taktyk napisał(a):
Mam wrażenie Tara, że te diody kolorowe, w Twoim detektorze pokazują wszystko i nic.

Postaram się zrobić filmik, albo przyślę Ci go na testy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 października 2010, 10:22 
Moderator
Moderator

Miałem kiedyś Nowaka (przerobiłem ich kilka), który miał w opcjach przełącznik Turbo. Przełączając na Turbo wykrywacz zwiększał swój zasięg kosztem wyższego poboru energii. Używałem tego na okopach i na poszukiwaniu zakopów. Bardzo dobre rozwiązanie - operator sam decyduje co gdzie i kiedy. Rozwiązanie bardzo proste. Zwykły przełącznik zwiększający dawkę prądu do cewki. On - Off ; )

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]