Witam
Dziadek mojego dalszego kuzyna walczył w WP w czasie IIWŚ. Wiadomo tylko, że zginał w 1939r. i znane są rzekome lub też faktyczne okoliczności jego śmierci. Timofij Rawlik (lub Rawlyk) widząc nadjeżdżający czołg, schował się w płytkim okopie. Czołgiści to zauważyli, najechali na okop i wielokrotnie obrócili czołg w miejscu.
Po wojnie przesunięto granice i tak się złożyło, że mój kuzyn jest teraz Ukraińcem. Pisał do Centralnego Archiwum Wojskowego. Poniżej odpowiedź. Mam zamiar pisać do wszystkich wymienionych instytucji, lecz może ktoś z Was ma dojścia do jakiejś dokumentacji? Być może ktoś coś kojarzy? Nie jestem w stanie dostarczyć szerszych informacji o Timofiju. Kuzyna interesuje dokumentacja potwierdzająca służbę jego dziadka w WP; losy wojenne, miejsce pochówku i wszelkie informacje na temat Tomofieja.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz
"Centralne Archwum Wojskowe
02.06.2010
W odpowiedzi na pismo uprzejmie informuję, że Centralne Archiwum Wojskowe nie może udzielić Panu informacji na temat wojennych losów Timofija RAWLYK ponieważ w księdze żołnierzy WP poległych w 1939r. nazwiska ww. nie odnaleziono.
Ponadto informuję, że materiały archiwalne kampanii 1939 r. zaginęły w czasie działań wojennych i okupacji.
Wobec powyższego w tej sprawie proponuję zwrócić się na niżej podane adresy: Polski Czerwony Krzyż Zarząd Główny ul. Mokotowska 14, 00-561 Warszawa, skr.poczt. 47
Fundacja Ośrodka KARTA ul. Narbutta 29, 02-536 Warszawa, Tel. (48-22) 848 07 12, email:
ok@karta.org.pl Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa ul. Wspólna 2, 00-926 Warszawa. Ministry of Defence, APC Polish Enquiries, Building 28B, RAF Northolt, West End Road, Ruslip, Middlesex HA4 6NG, Telefon 020 8833 8603, FAX: 020 8833 8866
Dyrektor
Wz. Dr Andrzej Wesołowski
"