Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 18:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: poszukiwany żołnierz WP poległy w czasie II W.Ś.
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 20:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Dziadek mojego dalszego kuzyna walczył w WP w czasie IIWŚ. Wiadomo tylko, że zginał w 1939r. i znane są rzekome lub też faktyczne okoliczności jego śmierci. Timofij Rawlik (lub Rawlyk) widząc nadjeżdżający czołg, schował się w płytkim okopie. Czołgiści to zauważyli, najechali na okop i wielokrotnie obrócili czołg w miejscu.
Po wojnie przesunięto granice i tak się złożyło, że mój kuzyn jest teraz Ukraińcem. Pisał do Centralnego Archiwum Wojskowego. Poniżej odpowiedź. Mam zamiar pisać do wszystkich wymienionych instytucji, lecz może ktoś z Was ma dojścia do jakiejś dokumentacji? Być może ktoś coś kojarzy? Nie jestem w stanie dostarczyć szerszych informacji o Timofiju. Kuzyna interesuje dokumentacja potwierdzająca służbę jego dziadka w WP; losy wojenne, miejsce pochówku i wszelkie informacje na temat Tomofieja.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz

"Centralne Archwum Wojskowe
02.06.2010
W odpowiedzi na pismo uprzejmie informuję, że Centralne Archiwum Wojskowe nie może udzielić Panu informacji na temat wojennych losów Timofija RAWLYK ponieważ w księdze żołnierzy WP poległych w 1939r. nazwiska ww. nie odnaleziono.
Ponadto informuję, że materiały archiwalne kampanii 1939 r. zaginęły w czasie działań wojennych i okupacji.
Wobec powyższego w tej sprawie proponuję zwrócić się na niżej podane adresy: Polski Czerwony Krzyż Zarząd Główny ul. Mokotowska 14, 00-561 Warszawa, skr.poczt. 47
Fundacja Ośrodka KARTA ul. Narbutta 29, 02-536 Warszawa, Tel. (48-22) 848 07 12, email: ok@karta.org.pl Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa ul. Wspólna 2, 00-926 Warszawa. Ministry of Defence, APC Polish Enquiries, Building 28B, RAF Northolt, West End Road, Ruslip, Middlesex HA4 6NG, Telefon 020 8833 8603, FAX: 020 8833 8866
Dyrektor
Wz. Dr Andrzej Wesołowski
"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: poszukiwany żołnierz WP poległy w czasie II W.Ś.
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 20:30 
Generał Broni
Generał Broni

Znalazłem RAWLIK ANDRIEJ WASILJEWICZ, może to też jakaś rodzina?

Szeregowy. Urodził się w 1924 roku, poległ 10.02.1945 roku. Pierwotnie został pochowany w Dąbrowie.

Ostatnio edytowano czwartek, 4 listopada 2010, 22:44 przez malyhaper, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 22:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

dzięki za info. Całkiem możliwe, że to jest jakaś rodzina (brat?), lecz niestety nie mogę sprawdzić tych informacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 listopada 2010, 19:22 
Generał Broni
Generał Broni

Ja kojarzę tyle, że w LO będąc intensywnie i bez efektów rusyfikowany przez rusyfilityczkę Domańską byłem zmuszony ogladać film Bondarczuka "Oni barjalis za rodinu"...Była tam taka scena...Ale czy historia Twojego krewniaka magła byc kanwą tej sceny? Pewnie rutynowe działanie czołgistów, gdy zauważyli, ze ktoś chce im sie dobrać od tyłu...PZDR scena była wstrząsająca, straszna śmierć być rozcieranym gąsienicami.... :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 01:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ryjec napisał(a):
Ale czy historia Twojego krewniaka magła byc kanwą tej sceny?

też myślę, że to nie był odosobniony przypadek, takie rzeczy musiały się zdarzać. W każdym razie śmierć faktycznie nie do pozazdroszczenia.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]