pawel19781 napisał(a):
I stało się...dzisiaj odebrałem nowiutkie Vaquero :) prosto od D ;) Mam pytanie,ponieważ jestem trochę skołowany :ups: Wiem że bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie dostrojenie do gruntu,to ma decydujący wpływ na zasięg i czułość Vaquero,stad moje pytanie :) To sygnału wiodącego Treshold na granicy słyszalności mam ustawić trzymając wykrywacz nad ziemią około 15-20 cm ? I dopiero wtedy "pompować" żeby się odpowiednio dostroić do gruntu uzyskując jednorodny sygnał ? Właśnie w tym aspekcie się pogubiłem :usta Pozdrawiam
Wysokość cewki nad ziemią nie ma żadnego wpływu na ustawienie Tresh. Ja trzymam parę cm nad ziemią.
1. Włączasz wykrywacz, ustawiasz czułość na jakieś (8-9 wtedy tresh. jest stabilniejszy)
2. Ustawiasz tresh. na granicy słyszalności.
3. Kręcisz dyskryminacje w prawo, aż usłyszysz charakterystyczny klik
4. Naciskasz pin-point i trzymasz ( wchodzisz wtedy tryb all metal)
5. Trzymając wykrywacz jakieś 30-40 cm nad ziemią zniżasz wykrywacz ku ziemi (cewka musi być równolegle do podłoża)
6. Jeżeli ton wiodący narasta, kręcisz pokrętłem gb w lewo, jeżeli cichnie to kręcisz w prawo. aż dochodzisz do w miarę jednakowego sygnału
7. Puszczasz pin-point, ustawiasz sens. na 10 lub powyżej, ustawiasz wg. własnych potrzeb dyskryme.
8. Sprawdzaj co pewien czas ustawienie Vaq.
Teraz ja mam pytanie do innych użytkowników Vaq. Jako, iż też mam ten sprzęt bardzo krótko. Czy podczas strojenia udaje się wam dostroić tak Vaq., że ton wiodący jest niemal idealny? Czy macie pewne niewielkie zmiany?