Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 22:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: skamieniałości
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 19:03 
Pułkownik
Pułkownik

...skamieniałości mojej córki. Małe robaczki. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 21:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Całkiem ładne te robaczki. :) Gwoli identyfikacji: pierwszy okaz wygląda mi na machaeridium (z paleozoiku). niewiele to w sumie mówi. :? Generalnie mało znane zwierzątka. Drugi, (jak zresztą widać) to ślimak a raczej jego tzw. ośródka-czyli skamieniałe wnętrze (ciężko uściślić co do rzędu), raczej era paleozoiczna. Trzeci okaz to tym razem mezozoiczna gąbka Craticularia.
Gratulacje dla Twojej córki, która zaczęła przejawiać paleontologiczne (skądinąd :1 ) zainteresowania! ;)

Przypatrzyłem się jeszcze raz. To macheridium może być jednak równie dobrze pygidium trylobita (okaz mało "wyróżnia się" kolorystycznie ze skały).

Ostatnio edytowano czwartek, 27 stycznia 2005, 22:40 przez Majorian, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 października 2004, 18:21 
Pułkownik
Pułkownik

... dzięki Majorian za identyfikację robaczków, córa ma jeszcze kilka takich ciekawostek. Oto następne. Czy możesz coś o tym powiedzieć.
Pozdrawiam. :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 października 2004, 19:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cieszę się, że mogłem cokolwiek pomóc. :) nr 1 to z pewnością koralowiec - denkowiec z paleozoiku dokładniej i na 100 % mógłbym coś powiedzieć gdybym zobaczył foto górnej części. Jeśli przypomina "plasterek miodu" to będzie Favosites. Ta druga skamieniałość to tzw. trochit - pojedynczny "plasterek" łodyżki liliowca (możliwe, że Apiocrinus - wówczas z mezozoiku). Kompletne łodyżki niekórych gatunków tych zwierzątek miały kilka metrów wysokości. := Nr 3 przyznam się, że "nie poznaję". Musiałbym zobaczyć z innego ujęcia. Na razie "obstawiam" koralowiec kolonijny. Może ktoś jeszcze się tu wypowie? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 października 2004, 18:54 
Pułkownik
Pułkownik

Majorian,
....jeszcze raz dzięki, córa 13 letnia też dziękuje, ale mam też następne, czy możesz nam pomóc?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 października 2004, 19:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hmm..Te są trudniejsze do rozpoznania. Prawdę pisząc pewny jestem tylko 2 i ostatniego. 2 to mezozoiczny ramienionóg Rhynchonella. Ostatni natomiast to właśnie przekrój przez fragment łodyżki liliowca. 1 to odcisk jakiegoś ramienionoga/małża. 4 to być może fragment polipu korala. 3 przynajmniej w tym ujęciu wygląda na ramienionoga. Pozdrawiam. Więcej danych nie potrafię "wycisnąć" z tych 3 skamieniałości. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 października 2004, 14:37 
Pułkownik
Pułkownik

Majorian,
jeszcze raz dzięki, a to przywiozła córa z wycieczki, była w górach. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 października 2004, 15:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Generalnie z roślinnych skamienialości jestem słaby. Musiałem zajrzeć do literatury. Te skamieniałości z ostro zakończonymi listkami to paprocie Alethopteris. Okazy z listkami zaokrąglonymi wyglądają na paprocie Mariopteris. Całe to towarzystwo rosło sobie na karbońskich bagnach :) Pozdrawiam i gratuluję oryginalnej pamiątki z wycieczki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 października 2004, 17:50 
Pułkownik
Pułkownik

Majorian
...tylko parę słów, chylę czoła przed wiedzą Kolegi.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 października 2004, 18:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dziękuję za miłe słowa. :) Ale tak naprawdę, to im więcej czytam i kopię, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego jak mało wiem... :roll: Dowodem jest całkiem sporo okazów, kórych nie potrafię dokładnie zidentyfikować. Pozdrawiam. Gdybyście znaleźli jakieś problematyczne fosylia to dajcie znać - spróbuję pomóc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2004, 09:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć! Małe wtrącenie odnośnie "kontrowersyjnej" fotki 1001. 1 foto rzeczywiście mało czytelne i trudno wyczuć, 2 i 5 jak w odpowiedziach. Ja odnośnie nie rozpoznanych. WYDAJE mie się, że na foto 3 widoczny jest jednak małż, a właściwie jego odlew - być może z podgromady Anomalodesmata :? Nie wydaje ci się Majorian, że widoczny jest przód "muszli" i umbo? Na foto 4 widzę odcisk muszli ramienionoga z rzędu Spiriferida.:pa Może jutro opiszę florę.

Ostatnio edytowano czwartek, 28 października 2004, 10:04 przez Jasiu, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2004, 12:15 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki Jasiu,
postaram się zrobić lepsze foto 1001, może wtedy będzie to lepiej czytelne.

Może teraz....
Dodaje jeszcze jedną dla mnie zagadkę... "Żółty kamyczek" na dole foto.
Pozdrawiam Wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 października 2004, 11:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć! jeśli chodzi o fotke 1001 nr 1 to niestety z niczym mi się nie kojarzy. Być może pierwotnie znajdowała sie tam jakaś skamielina (jeśli widoczne są ślady jakielkowiek rzeźby), w czasie mogła zostać wyługowana i pozostał jedynie odcisk zewnętrzny - brak wtórnego wypełnienia pustki. Czysta teoria.
Dodana fotka przypomina wapienia muszlowego - zlepek różnie zachowanych fragmentów organizmów - forma "zlepieńca" - identyfikacja może być mylna i nie podejmuje się. :ang
Fotki flory to odciski paproci - prawdopodobnie skałę stanowi mułowiec. := Fragmenty gałązek z listkami stawiałbym na grupę Neuropterides, natomiast pojedyncze i większe na Alethopterides - choć to tylko 3 pojencze listki? :?
Ups - nie zauważyłem opisu flory Majorian-a, ale może to dobrze. Widzę, że w jednym jesteśmy zgodni, więc możesz dać wiarę, że nie kłamiemy :) Pozdowienia - także dla córy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 października 2004, 16:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Fakt to zdjęcie jest o wiele lepsze. :) Teraz widać, że okaz nr 3 to odcisk ramienionoga Rhynchonella. Nowo dodany okaz to, jak słusznie napisał Jasio - de facto zbitek pokruszonych skamielin wśród których widac np ułamek muszli rhynchonelli. Fosylia 2 i 5 bez zmian. 4 okaz wciąż nie potrafię jednoznacznie rozpoznać. Może to część korala ? :? Okaz nr 1: myślę, że to jednak jest ramienionóg: np Lobothyris ew. Thecidea. Wydaje mi się (ale to moze tylko moja wyobraźnia? :ups: ) że widzę ślad po otworze nóżkowym. Kontynując hipotezę byłaby to zachowana większa część ramienionoga a konkretnie jego skorupa brzuszna. Sam mam kilka takich ramienionogów, które na pierwszy rzut oka ich nie przypominają dopiero pod lupą " na mokro" okazuje się "kto zacz". Ale temat okazu nr 1 jest na pewno otwarty. ;) Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 października 2004, 19:47 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki jeszcze raz,
a co to może być - frędzle na kamieniu. :lol:
:1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]