Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 10:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tesknota za wykopkami
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2004, 23:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,znalazlem wlasnie wlasciwa stronke na ktorej moge sie wyzalic moze ktos to przeczyta.Mieszkam juz od pieciu lat w USA(Chicago) mysle ze nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo mozna zatesknic za tzw wykopkami czyli spacerem po lasku z wykrywaczem.W okolicach Chicago moze tego lasku nie brakuie ale co tam szukac?,ostatnio tez przegladalem stronki o poszukiwaniach z wykrywaczem w USA ale to gdzies na plazy malo jeszcze wiem na ten temat.Ale nie jest tak zle jezeli kogos interesuja militaria a zwlaszcza okres WW2 to zawsze cos znaidzie dla siebie.Od paru miesiecy uczestnicze w tzw "militaryshow" spotykaja sie tam milosnicy tylko niemieckich,amerykanskich oraz japonskich militariow,taki maly bazar na ktorym mozna naprawde duzo wspanialych zeczy zobaczyc i kupic.Jest to co dwa miesiace w roznych mieiscach ilinois,teraz jest 5 grudnia nie moge sie doczekac := Ostatno rozmawialem z takim amerykaninem i powiedzial mi ze w Chicago to jest jeszcze maly bazar z niemieckimi militariami jakbym poiechal do Texasu to nie zobaczyl bym wszystkiego przez jeden dzien takie duze sa tam zloty.Z tego co sie dowiedzialem to wlasnie w Texasie jest najwiecej kolekcjonerow oraz kombatantow z okresu WW2.Moje inne poszukiwania militariow to jak wiecie najwieksza internetowa aukcja eBay czy manions ale manions jest platna i droga ale sa tam naprawde super militaria,no i ta strona na "który" i podobne przez "ó" - błąd ortograficzny!!! teraz pisze jest wspaniala.Rok temu bylem na rekonstrukcj "Powstanie Warszawskie" zorganizowane przez jakis klub nie pamietam juz jaki ale bylo super,organizatozy zadbali o wszystko nawet o kuchnie polowa.W tym roku nie uwiezycie ale przegapilem ten wystep a podobno byl jeszcze lepszy jak rok wczesniej.
Wiec sami widzicie ze w pewnym sensie tez uczestnicze w wykopkach tylko ze za to kosztuje.Mojm zdaniem militaria to dobra inwestycja chyba sie na tym nie straci jak myslicie?Jak wroce za pare lat do Polski to myslicie ze cos mi tam jeszcze zostawicie do pokopania czy juz nie bedzie co kopac?Jezeli ktos sie wybiera do Chicago z naszego forum chetnie bym sie z nim spotkal.Jeszcze jedno pytanie czy w Polsce jest cos takiego jak opisalem wczesniej to znaczy bazary ale tylko i wylacznie Niemieckie czy Polskie militaria.To na razie piszcie POZDRAWIAM :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tesknota za wykopkami
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 01:34 
Specjalista
Specjalista

militariaww2 napisał(a):
Rok temu bylem na rekonstrukcj "Powstanie Warszawskie" zorganizowane przez jakis klub nie pamietam juz jaki ale bylo super,organizatozy zadbali o wszystko nawet o kuchnie polowa.W tym roku nie uwiezycie ale przegapilem ten wystep a podobno byl jeszcze lepszy jak rok wczesniej.

Jak wygladala rekonstrukcja Powstania Warszawskiego ?? bo ciezko mi to sobie wyobrazic :? ..
Ale nie martw sie..czy wrocisz za rok czy za 10 zawsze w ziemi cos i gdzies zostanie :)...nie da sie wykopac wszystkiego.
Tymczasem masz w swoim zasiegu to czego my na co dzien nie mamy ....na brzegach jeziora Michigan mozesz kopac dolary ;) :1
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tesknota za wykopkami
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 05:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Szary Wilk napisał(a):
militariaww2 napisał(a):
Rok temu bylem na rekonstrukcj "Powstanie Warszawskie" zorganizowane przez jakis klub nie pamietam juz jaki ale bylo super,organizatozy zadbali o wszystko nawet o kuchnie polowa.W tym roku nie uwiezycie ale przegapilem ten wystep a podobno byl jeszcze lepszy jak rok wczesniej.

Jak wygladala rekonstrukcja Powstania Warszawskiego ?? bo ciezko mi to sobie wyobrazic :? ..
Ale nie martw sie..czy wrocisz za rok czy za 10 zawsze w ziemi cos i gdzies zostanie :)...nie da sie wykopac wszystkiego.
Tymczasem masz w swoim zasiegu to czego my na co dzien nie mamy ....na brzegach jeziora Michigan mozesz kopac dolary ;) :1
Pozdrawiam
Jezeli chodzi o to Powstanie Warszawskie to jak dowiedzialem sie otym z gazety to tez nie wiedzialem jak to sobie wyobrazic,co oni tam zrobia.Powstanie odbywalo sie na jakies polanie gdzie przez dlugi okres trwaly przygotowania czyli budowa paru prymitywnych osmolonych dymem czy tez pomalowanych farba budynkow,pokopane jakies rowy troche drutu kolczastego,zapory i duzo drewna.Po rekonstrukcij czytalem w gazetach polskich (dziennik zwiazkowy)jak duzo pracy i sponsorow trzeba bylo do tego pokazu.Bylo zaproszonych paru kombatantow wywiady z nimi i byla rowinez dobrzy błąd ortograficzny!!! armia Niemiecka jakies moze 20-30 ludzi mieli nawet woz opancezony jakies dziala i bardzo duzo originalnego ekwipunku.Wszystko to trwalo caly dzien to znaczy mozna bylo przyjechac rano i popatrzec na błąd ortograficzny!!! polskie i niemieckie jakies fotki porobic i tak dalej.Glowny pokaz byl wieczorem na poczatku wyswietlono film o Powstaniu pozniej jakies piosenki o tematyce wojennej,i wkoncu strzelanina i natarcie niemcow przy zmroku fainie wygladaly te wybuchy i strzaly slepakami.Takze ogolnie nie bylo to takie duze bo przeciez calej Warszawy by nie zbudowali ale udalo im sie mi sie podobalo,mysle ze za rok tez cos bedzie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]