Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ultra
PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2004, 14:36 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hmmmmmmm

Witam al , od niedawna posiadam Rutusa Ultre i mam pierwszy problem , wczesniej latałem z jabelkiem , niemiałem nigdy okazjii biegac w piszczałką posiadającą więcej niz jedno pokrętło , jeszcze jej nietestowałem ( w piątek dopiero wyjerzdzam w teren,a w bloku to se mozna ale zony w łózku poszukac ) i pytanie
z jakim ustawieniem najlepiej biegac na monetki i drobnice a z jakim na troszke większe rzeczy , jakie są wasze opinie o tej piszczałce i czego sie nalezy wystrzegac

dzięki z góry
pozdrówka alll

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2004, 16:26 
Weteran
Weteran

ja również przyłączam się do prośby, gdyż chcę kupić Ultre :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ultra
PostNapisane: środa, 17 listopada 2004, 00:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

witam! Ja też mam ultra i choć niewielkie doświadczenie to uważam, że w terenie gdzie jest dużo śmieci najlepiej jest ustawić czułość prawie na max grunt w połowie i dyskryminację też prawie na max. Z takimi ustawieniami można wyciągnąć boratynkę z głębokości 20-25 cm. Zmniejszając dyskryminację zwiększasz zasięg ale wykrywasz również jakieś drobne żelastwo.Z sygnału możesz również wywnioskować co mniej więcej jest ale ja mam zbyt małe doświadczenie by móc w tej chwili wygłaszać jakieś teorie. Życzę sukcesów pozdrawiam jacek59 :gun:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 listopada 2004, 01:29 
Weteran
Weteran

Witam

Wiem , ze Was Koledzy energia rozpiera - bo nie ma to jak nowa własna piszczała.

ale przeczytajcie instrukcje :) tam wszystko jest napisane , a przede wszystkim to żeby sobie pokombinować, popróbować itd.

to przecież sama frajda, a sam producent odpowie i podpowie jak się tym najlepiej posługiwać.

i tak

przy dyskryminacji na max - są szanse na przepuszczeniae boratynki- bo jest to mały kawałek miedzi

grunt - ustawia się do gruntu a im bardziej na max tym kulturalniej sprzęt się zachowuje

nie ma uniwersalnych ustawień - są mniej - więcej, bo różne są rodzaje gruntu, bo różnie długo przedmioty leżą w gruncie itd.

Generalnie to bardzo chciałbym wrócić do czasów, gdy wszystkim dookoła chciało się zadawać takie pytania i wrzeszczeć - mam!!!
A teraz to już tyłka nie chce mi się ruszyć - bo zimno.

pzdr ciepło 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 listopada 2004, 01:46 
Moderator
Moderator

Czasem trzeba cos podpowiedziec... w sumie ja tez nie przeczytalem instrukcji obslugi...ale troche praktykuje :)

GRUNT-jest uzalezniony od rodzaju gruntu-na piasku moge chodzic z ustawieniem na 9-ta ,na glinie czesto i na 15-tej sa zaklocenia.
Tu po prostu-musisz sobie znalezc "czyste " od zlomu miejsce i obnizac prog az do zaklocen.Wtedy dobierzesz sobie max ustawienia.

Dyskryminacja na max? Co wy traci sie zasieg.A i jak napisal ktos wyzej-mozna przegapic drobne fanty z koloru-najprosciej-wziac zardzerwialego gwozdzia i regulowac az wykrywacz przestanie go sygnalizowac z odleglosci ok 5 cm.
Ja uwazam ze wieksze fanty zelazne moga byc ciekawe-dlatego odrzucam jedynie przedmioty wielkosci gwozdzia.

Czulosc-oczywiscie im wyzsza tym lepsza...ale tez nie na max.

Sumujac-widze ze bardzo wielu robi fatalny blad wymyslajac jakies "standartowe" ustawienia-nie doregulowujac detektora-w sumie producent zrobil te pokretla bysmy se mogli nimi pokrecic:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 listopada 2004, 14:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hmmmm

Już byłem na spacerze , co prawda nakopałem sie gwożdzi podków drutu nawet piecyk kaflowy taki na siłe wykopałem , i mówiewam nie ma jak praktyka

pozdrawiam i dziekuje :zdr

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]